Zalije lahko tudi naselja, ljudje naj se zaščitijo: katere reke bodo poplavile

Slovenija 15. Maj 202319:43 > 16. Maj 2023 06:19 1 komentar
Goran Kovacic/PIXSELL/BOBO

Vremenoslovci so za danes izdali opozorilo zaradi možnosti zelo močnega deževja in poplav. Popoldne in v noči na sredo največ težav pričakujejo v severovzhodni in južni Sloveniji. Nekatere reke lahko močno narastejo zelo hitro, opozarja hidrolog. Prebivalci naj sprejmejo samozaščitne ukrepe, svetujejo vremenoslovci.

Obilno deževje je že pretekli konec tedna po državi povzročilo številne preglavice, največ v vzhodnem delu, kjer so imeli gasilci polne roke dela zaradi meteorne vode in plazov.

Tudi za danes vremenoslovci opozarjajo na možnost zelo močnega deževja in poplav. Najmočnejše padavine pričakujemo predvsem v jugovzhodni in severovzhodni Sloveniji v danes popoldne in zvečer. Tam bo v manj kot 24 urah padlo od 30 do 60, krajevno pa lahko tudi okoli 80 litrov dežja na kvadratni meter.

Katere reke lahko prestopijo bregove, smo vprašali hidrologa Janeza Polajnarja z Agencije za okolje (Arso).

Na severovzhodu obilno deževje

Na območju Slovenskih goric bosta poplavljali Ščavnica in Polskava. Lahko se razlijejo tudi manjši vodotoki na tem območju, zastaja lahko padavinska (meteorna) voda.

Drugo poplavno žarišče bo reka Mura, kjer največ težav pričakujejo v sredo. Predvidoma se bo razlivala oziroma poplavila znotraj protipoplavnih nasipov. Na tem območju leži na primer Otok ljubezni.

Polajnar pričakuje tudi razlivanje rek, ki izvirajo na Pohorju. “Na Koroškem sta to Meža in Mislinja, v porečju Dravinje Dravinja in njeni pritoki, med njimi Polskava, na severni strani Pohorja pa pritoki Drave, med njimi Ruta, Lobnica in drugi manjši vodotoki. Ti lahko narastejo zelo hitro v hudourniškem slogu in poplavijo,” opozarja Polajnar.

Reke, ki izvirajo v hribovitem delu, bodo narasle zelo hitro in imele hudourniški značaj, bolj ravninske reke (Dravinja, Ščavnica, Polskava, Mura) pa bodo naraščale in poplavile počasneje.

Krka že poplavlja, hudourniške poplave Kolpe

Drugo območje poplav je na jugu oziroma jugovzhodu države.

Krka že poplavlja, poplavljene površine se bodo v danes in sredo še razširile. “Najverjetneje bo tudi ogroženo tudi mesto Kostanjevica, lahko so ogrožena tudi druga naselja ob Krki,” pravi Polajnar.

Poplave lahko pričakujejo tudi v Beli krajini. “Kolpa in njeni pritoki bodo narasli zelo hitro, hudourniško,” opozarja. Več težav bo sicer narasla Kolpa povzročala v spodnjem toku na Hrvaškem. “V Karlovcu in dolvodno pričakujejo kar obsežne poplave Kolpe. Možne pa so poplave tudi pri nas od Osilnice dolvodno, saj bo šla glavnina padavin tudi čez to območje,” napoveduje Polajnar.

Težave se bodo začele v danes popoldne ter se nadaljevale v noči na sredo in v sredo čez dan. V porečju Krke so poplave možne tudi še v četrtek. Bolj točne napovedi bodo hidrologi lahko dali v danes proti večeru, ko bodo videli, kako močne bodo padavine in kje.

Vremenoslovci: Premaknite vrednejše predmete

Vremenoslovci svetujejo, da se ljudje na omenjenih območjih pripravijo in sprejmejo samozaščitne ukrepe. Vrednejše predmete naj umaknejo iz kleti oziroma nižjih nadstropij v višja nadstropja. Svetujejo še, da prebivalci prestavijo avtomobile na višje predele in budno spremljajo dogajanje v okolici. Kot še dodajajo, naj prebivalci poslušajo tudi nasvete in priporočila pripadnikov civilne zaščite, ki bodo na terenu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje