Avstrijci opozarjajo: Previdno, ko se vračate skozi Slovenijo

Slovenija 07. Jul 202119:00 1 komentar
mejni prehod
Jaka Vinšek/BOBO

Da bi se izognili kolonam in dolgemu čakanju na hrvaško-slovenski meji, nekateri avstrijski državljani iščejo druge poti, pri tem pa mejo prečkajo na mestih, kjer jim to ni dovoljeno. Pri tem jih lahko doleti do 1.200 evrov kazni.

Potem ko je več avstrijskih državljanov poročalo, da so ob vračanju iz Hrvaške na slovenski strani meje dobili kazen, je avstrijski avtoklub ÖAMTC svoje državljane, ki dopustujejo na Hrvaškem, opozoril, naj bodo pri vračanju domov previdni, piše N1 Hrvaška.

Potnikom, ki se vračajo z dopusta na Hrvaškem in pri tem prečkajo hrvaško-slovensko mejo, v ÖAMTC pojasnjujejo, da vsak prehod meje zunaj mednarodnega mejnega prehoda šteje kot nezakonit vstop v Slovenijo oziroma na schengensko območje.

Na slovenski policiji so nam povedali, da lahko vsi državljani EU in osebe, ki uživajo pravico do prostega gibanja po pravu EU, mejo prestopajo na vseh mejnih prehodih s Hrvaško, v skladu z obsegom, ki je določen za posamezni mejni prehod, in obratovalnim časom mejnega prehoda. Seznam mejnih prehodov in morebitnih omejitev je objavljen na spletni strani policije.

Za izognitev dolgim čakalnim dobam iščejo obvoz

Kot so povedali slovenski policisti, se kršitve trenutno najpogosteje dogajajo v bližini večjih mejnih prehodov (tu izstopa mejni prehod Gruškovje), kjer nastajajo daljše čakalne dobe in vozniki iščejo druge poti, da bi prečkali mejo. Pri tem vozniki mejo prečkajo na prehodnih mestih, kjer to ni dovoljeno, ali pa je dovoljeno samo lokalnemu prebivalstvu, ki ima posebno dovoljenje za prečkanje meje na tem mestu.

mejni prehod
BOBO

Do 1.200 evrov kazni za nedovoljen prestop meje

Če pa tujci prestopijo mejo zunaj mejnih prehodov ali njihovega obratovalnega časa, se to obravnava kot prekršek po zakonu o tujcih, saj je tujec vstopil v Slovenijo na nedovoljen način. Predpisana globa je od 800 do 1.200 evrov, pojasnjujejo na generalni policijski upravi.

Avstrijski avtoklub ÖAMTC zato državljanom priporoča, da kljub gneči in dolgim čakalnim dobam hrvaško-slovensko mejo prehajajo izključno na mednarodnih mejnih prehodih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje