Samo ta teden potrdili 70 primerov delta različice

Koronavirus 07. Jul 202111:20 > 15:10 1 komentar

Ta teden smo v Sloveniji neuradno potrdili 70 primerov bolj nalezljive delta različice koronavirusa, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. To je več kot prej v vseh sedmih tednih skupaj.

Prejšnji teden smo v Sloveniji skupaj potrdili 47 novih primerov delta različice, vse skupaj pa 65. Ta teden pa so na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano potrdili že 70 primerov delte, je na srečanju z županjami in župani povedal minister za zdravje Janez Poklukar. To je več kot prej v vseh sedmih tednih skupaj.

Kot je dejal, se je število delta primerov v Sloveniji podvojilo, zato lahko govorimo o eksponentni rasti. Razmere so zato resnejše, kot ta trenutek kažejo številke, pravi minister. Zakaj?

“Ker je delta različica po ugotovitvah tujih strokovnjakov približno 50 odstotkov bolj nalezljiva. Ob tej statistiki pomeni, da bo v dobrih dveh mesecih popolnoma prevladujoča. Število primerov pa se ob tej nalezljivosti bistveno hitreje povečuje, kot smo vajeni, in vpliva na reprodukcijsko število.”

Včeraj smo v Sloveniji potrdili 73 novih okužb s koronavirusom. Minister Poklukar pravi, da je ta številka pomembno višja, kot je bila v zadnjih dneh. Kot je dodal, smo pri nas več kot 50 okužb nazadnje potrdili 22. junija.

Delta različica, ki je pomembno bolj kužna od prevladujoče alfa oziroma angleške različice, ima že svoj pohod po Evropi, pravi minister. V Sloveniji, podobno kot v Evropi, reprodukcijsko število ni več pod 1. To pomeni, da epidemija raste.

Zbolevajo necepljeni ali cepljeni le z enim odmerkom

Poklukar je pojasnil, da je najboljša zaščita proti temu cepljenje. Podatki iz Združenega kraljestva pa kažejo, da en sam odmerek cepiva ni dovolj, dva odmerka pa ščitita pred boleznijo v 96 odstotkih. V Združenem kraljestvu so v 100 odstotkih zboleli tisti, ki niso cepljeni ali so nepopolno cepljeni, je povedal minister.

Kot je poudaril Poklukar, je ravno zato treba z lokalnimi skupnostmi pristopiti k vsakemu občanu in cepiti vse prebivalce takoj. Čez tri mesece, ko bomo v četrtem valu, bo pozno, je dejal minister, saj dobi posameznik polno zaščito ob dvakratnem cepljenju šele v enem mesecu. Zato bi morali po njegovih besedah izkoristiti poletje in cepiti ljudi.

“Če je kdaj čas, da naredimo ta ključni korak in pristopimo k cepljenju, je zdaj. Prvič zaradi časa, ki ga potrebujemo, da postanemo ustrezno zaščiteni proti koronavirusu (dober mesec dni), drugič pa zato, da samo tako zaustavimo četrti val in omogočimo odprte šole, da bo gospodarstvo delalo. Da se ne bomo tresli za delovna mesta, plače in še kaj drugega v jeseni,” je poudaril minister.

Delta bo še ta mesec postala prevladujoča

Projekcija kaže, da bo delta različica alfo izpodrinila še ta mesec. Delta različica pa je še približno 50 odstotkov bolj nalezljiva kot alfa. “Lahko si predstavljamo posledice in ukrepe, ki bodo potrebni za obvladovanje epidemije,” je dejal Poklukar.

*Popravek: v naslovu in uvodu vesti smo najprej napačno zapisali, da so 70 primerov različice delta v Sloveniji potrdili prejšnji teden. Minister je danes na srečanju povedal, da so 70 primerov delta različice potrdili ta teden. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje