Balkanski bojevnik: po Tošiću krivdo priznali tudi drugi obdolženci

Slovenija 23. Jan 202317:12 0 komentarjev
Okrožno sodišče v Ljubljani
Denis Sadiković/N1

V zadevi Balkanski bojevnik so po priznanju Dragana Tošića krivdo priznali tudi vsi drugi obtoženci z izjemo enega. Obtoženi so sprejeli predlog tožilstva, ki je zanje predlagalo kazni v višini že prestanih zapornih kazni. Senat je sklenil, da bo sodbo razglasil v četrtek ob 10. uri. Dvanajst obtoženih naj bi pod vodstvom Tošića v letih 2008 in 2009 na veliko trgovalo s kokainom in organiziralo prevoze te droge iz Južne Amerike v Evropo.

Po priznanju krivde prvoobtoženega v zadevi Balkanski bojevnik Dragana Tošića so, z izjemo enega, krivdo priznali tudi tudi drugi obdolženci. Tožilstvo za vse predlaga kazen v višini že prestanih kazni v zaporu oz. priporu. Tožilki sta zadovoljni, zagovornik Tošića pa je razplet ponazoril s pregovorom bolje vrabec v roki, kot golob na strehi.

Balkanski bojevnik: Dragan Tošić priznal krivdo

“Nekatere odločitve sodišča v tem postopku niso dajale zaupanja ne obdolžencem, ne obrambi, očitno pa tudi tožilstvu ne, da bo ta zadeva prišla do nekega vzdržnega konca,” je razplet na okrožnem sodišču v Ljubljani komentiral Tošićev zagovornik Janez Koščak.

“Moja stranka je od tega procesa utrujena, to namreč traja že trinajst let in temu ni videti konca,” je dejal odvetnik drugoobtoženega Dragana Bjelkaša Saša Ravnik. Dodal je, da priznanja krivde stranki ni svetoval, glede tega se je odločila sama.

“Predlagali smo kazni v višini že prestanih zapornih kazni in obdolženi so to sprejeli,” je dejala tožilka Blanka Žgajnar. Tožilka Mateja Gončin pa jo je dopolnila, da je ključni faktor pri višini kazni priznanje vseh obdolžencev. “To okoliščino je seveda tožilstvo upoštevalo,” je dejala.

Za obdolženega Anesa Selmana, ki še ni prestajal zaporne kazni, je tožilstvo predlagalo triletno zaporno kazen na odprtem oddelku in denarno kazen v višini 70.000 evrov. Na to je pristal, je po obravnavi dejala Gončin.

Zagovornik Tošića se je zaradi korektnega predloga tožilstva končni besedi odpovedal, zagovorniki ostalih pa so v njej predvsem pozvali, naj sodni senat njihove stranke oprosti stroškov postopka, saj bi naložitev teh hudo ogrozilo njihovo preživljanje.

Balkanski bojevnik: obramba dvomi o nepristranskosti ljubljanskega sodišča

Krivde sicer ni priznal Đemajli Mandžuka, glede katerega je sodni senat odločil, da se iz konkretnega postopka izloči in da se njegova zadeva začne voditi pod drugo opravilno številko. “V kolikor Mandžuka ne bo priznal kaznivega dejanja in v kolikor bo obsojen, bo tudi on eden izmed tistih, ki se bo moral na prestajanje kazni vrniti,” je povedala Gončin.

Gre sicer že za tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Tožilstvo dvanajstim obtoženim očita, da naj bi pod vodstvom Tošića v letih 2008 in 2009 na veliko trgovali s kokainom in organizirali prevoze te droge iz Južne Amerike v Evropo. Poleg tega naj bi bili povezani s srbskim narko kraljem Darkom Šarićem.

Doslej so obtoženim sodili dvakrat. Na prvem sojenju je bila večina, skupaj s Tošićem, oproščena. Na drugem sojenju so bili obsojeni, vendar je vrhovno sodišče novembra 2021 sodbo razveljavilo, saj se je opirala na dokaze, ki jih je policija po presoji sodišča pridobila nezakonito. Primer Balkanski bojevnik zastara čez slabo leto, tretje sojenje pa se je začelo z zahtevo obrambe po izločitvi nezakonito pridobljenih dokazov.

Ljubljansko okrožno sodišče je v začetku meseca delno ugodilo predlogu obrambe in izločilo del dokazov.

Zadeva Balkanski bojevnik: sodišče izločilo del dokazov

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!