Bizaren odziv Rastoderjevega podjetja po objavah o kokainu v pošiljkah banan

Slovenija 17. Jan 202216:08 1 komentar
Rastoder Tw
N1

Novica o zasegu skoraj pol tone kokaina je z nenavadnim odzivom podjetja Derby na družbenem omrežju dobila nadaljevanje. V podjetju so z uradnega profila s številnimi slovničnimi napakami odgovarjali Twitterjevim uporabnikom, pozneje pa so vse objave izbrisali. Po našem preverjanju so izbrisali kar profil Derby Bananas.

Pretekli teden so črnogorski policisti našli pošiljko s 400 kilogrami kokaina, skrito v zabojčkih z bananami. Na fotografijah, ki so jih objavili črnogorski mediji, so drogo odkrili v kartonastih zabojčkih z napisi Derby, blagovne znamke podjetja v lasti Izeta Rastoderja. Ta je v slovenski prestolnici ob svojem krovnem podjetju Rastoder, ki se ukvarja z uvozom banan, agrumov in drugega svežega sadja in zelenjave, znan tudi po svojih nepremičninskih projektih in vodenju nogometnega kluba Olimpija. V podjetju so se pretekli teden odzvali, da so tarča hudodelske družbe in da sodelujejo z organi pregona v Črni gori in Sloveniji.

Pozneje so v povezavi z omenjenim dogodkom aretirali špediterja zaradi suma članstva v hudodelski družbi, ki naj bi imela lovke tudi v Sloveniji.

Derby Banane odziv
TWITTER

Nenavaden odziv podjetja na uradnem Twitterjevem profilu

Za nadaljevanje zgodbe o zasegu droge pa so poskrbeli kar v podjetju Rastoder oziroma na uradnem profilu njihove najbolj znane blagovne znamke Derby, ki jo kot nalepko vidimo na večini banan v trgovinah.

S profila Derby Bananas so se v noči s sobote na nedeljo odločili, da bodo odgovorili vsem, ki so v zadnjih dneh omenjali zaseg črnogorskih policistov v skladišču Voli. Tega so se lotili zelo neposrečeno. Sporočilo je bilo napisano v “polomljeni” slovenščini, s številnimi napakami in grožnjami, da bodo vsi odgovarjali za širjenje laži in da bodo zadevo predali pravni službi.

Kot kaže, so v podjetju spoznali zmoto, saj so čez nekaj ur vsa sporočila izbrisali, danes tudi profil na Twitterju.

To sicer ni prvi odziv na uradnih profilih Derby Bananas in Rastoder. V podobnem slogu so uporabnikom odpisovali že na začetku leta, tudi takrat so sporočila hitro izbrisali. Z vprašanji, kdo je objavljal sporočila in ali se jim zdi takšna komunikacija primerna, smo se obrnili tudi neposredno na lastnika podjetja Izeta Rastoderja, ki nam je v kratkem odzivu napisal, da s komunikacijo na Twitterju ni seznanjen. Kdo je avtor zapisov na profilu podjetja, torej še ni znano.

Razmišljajo, da bi zapustili pristanišče Bar

Rastoder naj bi resno razmišljal, da svoje pošiljke preusmeri v druga pristanišča in zapusti Bar, poroča črnogorski medij Alo!. Kot dodaja, naj bi se Rastoder za takšen korak odločil zaradi nevarnosti zlorabe v tihotapske namene.

“Carinsko službo v pristanišču Bar smo prosili, da bi preventivno pregledala vse zabojnike, ki za nas pridejo v pristanišče Bar. Njen odgovor je bil negativen. Predlagala nam je, da je v primeru suma, da je vsaka pošiljka kontaminirana, mogoče bolje, da razmislimo o prekinitvi sodelovanja,” so črnogorskemu mediju odgovorili iz podjetja Rastoder.

Derby banane droga
Marko Milačić – Prava Crna Gora/FACEBOOK

Pošiljke z bananami velikokrat tarča tihotapcev

Organizirane tolpe iz Južne Amerike droge velikokrat skrijejo v ladijske zabojnike med drugo uvoženo blago. Banane so sicer ustaljen način tihotapljenja droge. Tudi naši viri v kriminalističnih vrstah pravijo, da jih večkrat samo podjetje Derby pokliče, ko najde sumljive pošiljke med svojimi škatlami.

Običajno pri natovarjanju tihotapci skrijejo drogo v škatle, nato pa jih kriminalci prestrežejo po pristaniščih, nekaj pa se jih vseeno izmuzne in jih najdejo policisti ter cariniki.

Kot so spomnili v podjetju Rastoder, je bilo v preteklem tednu pri različnih mednarodnih trgovcih zaseženih še dodatnih več kot 4.000 kilogramov kokaina v pristanišču Rotterdam, 220 kilogramov heroina in 60 kilogramov kokaina v Pločah, 656 kilogramov kokaina na poti v Tunizijo in 44 kilogramov na poti v Rusijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje