Bo policija kazensko ovadbo zoper Urbanijo dopolnila z dodatnimi ugotovitvami?

Slovenija 12. Jul 202315:54 17 komentarjev
Uroš Urbanija
Uroš Kokol/N1

Policija je pristojnega tožilca že sedmič zaprosila za podaljšanje roka za dopolnitev kazenske ovadbe, ki jo je maja 2021 zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja zoper takratnega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo vložila Pravna mreža za varstvo demokracije. Preiskava je v zaključni fazi, so nam povedali na Policijski upravi Ljubljana. Glede na dolgotrajno in obsežno delo policije v tej zadevi je po oceni poznavalcev mogoče sklepati, da bo policija kazensko ovadbo zoper Urbanijo dopolnila z dodatnimi ugotovitvami.

Maja 2021 je Pravna mreža za varstvo demokracije zoper Uroša Urbanijo, ki je bil tedaj direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom), podala kazensko ovadbo. Ocenila je namreč, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je Urbanija kot uradna oseba in javni uslužbenec izrabil svoj položaj, prestopil meje uradnih pravic in ni opravil uradne dolžnosti, s tem pa je Slovenski tiskovni agenciji (STA) povzročil večjo škodo.

V ovadbi, ki jo je vložila na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, je Pravna mreža za varstvo demokracije navedla, da je Urbanija kot direktor Ukoma večkrat zahteval dokumentacijo STA, čeprav za to v zakonodaji ni imel podlage, in je posegel v uredniško neodvisnost agencije. Izpostavila je tudi, da v nasprotju z zakonodajo ni pravočasno odredil in odobril plačil za opravljanje javne službe, s tem pa je Slovenski tiskovni agenciji povzročil premoženjsko škodo in onemogočal njen obstoj. Pristojnemu okrožnemu državnemu tožilstvu je Pravna mreža za varstvo demokracije predlagala, da ukrene vse potrebno, da se naznanjeno kaznivo dejanje razišče, ter zoper osumljenca vloži obtožni predlog. Prav tako je predlagala, da policija ukrene vse potrebno, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi naznanjenega kaznivega dejanja in zberejo vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo kazenskega postopka.

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani smo vprašali, ali je v tej zadevi že sprejelo kakšno odločitev oziroma v kateri fazi je postopek. Odgovorili so nam, da se “zadeva še vedno nahaja v dopolnitvi na policiji, ki je že sedmič zaprosila za podaljšanje roka za dopolnitev kazenske ovadbe”. Ob tem so dodali, da pristojni tožilec o zaprosilu policije za podaljšanje roka še ni odločil.

In zakaj je policija že sedmič zaprosila za podaljšanje roka za dopolnitev kazenske ovadbe, smo vprašali Policijsko upravo Ljubljana. Odgovorili so nam, da je preiskava “v zaključni fazi, v kateri bodo vse ugotovitve predkazenskega postopka posredovane pristojnemu državnemu tožilstvu”. Pojasnili so še, da obravnave kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete zahtevajo pridobivanje in preučitev obsežne dokumentacije iz različnih virov. “Zbiranje obvestil se v teh primerih opravlja z veliko osebami, prav tako pa je to zbiranje obvestil oteženo, saj v veliko primerih različni subjekti tekom preiskave ne sodelujejo z enako stopnjo kooperativnosti. Posledično ti dejavniki že tako zapletene preiskave še dodatno podaljšujejo,” so navedli na Policijski upravi Ljubljana. Glede na dolgotrajno in obsežno delo policije je sicer po mnenju poznavalcev mogoče sklepati, da bo policija kazensko ovadbo, ki jo je zoper Urbanijo vložila Pravna mreža za varstvo demokracije, dopolnila z dodatnimi ugotovitvami.

Koordinatorica Pravne mreže za varstvo demokracije Anuška Podvršič ocenjuje kot zaskrbljujoče, če je bil razlog, da se je predkazenski postopek v zadevi zavlekel, nesodelovanje nekaterih subjektov in s tem ovirano delo policije. Ravno zato, ker gre za kompleksen postopek, bi morali po njeni oceni vsi tvorno sodelovati z organi pregona. “Pričakujemo, da bodo organi pregona v razumnem času zaključili predkazenski postopek in bo s tem tožilcu omogočeno, da poda obtožni predlog na sodišče,” je poudarila Anuška Podvršič. Dodala je še, da z dolgotrajnimi kazenskimi postopki država ne zagotavlja pravnega varstva in učinkovitega zadoščenja žrtvam kaznivih dejanj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje