Bodo lastniki zemljišč, kjer je bila postavljena žica ob meji, dobili odškodnino

Slovenija 27. Sep 202219:26 0 komentarjev
N1

Na ministrstvu za notranje zadeve so pripravili predlog novele zakona o nadzoru države meje, s katerim želijo vzpostaviti pravno podlago za odškodnino lastnikom zemljišč zaradi postavitve začasnih tehničnih ovir in za evidenco izvedenih mejnih kontrol potnikov. Predlog je objavljen na portalu e-Demokracija in je v javni razpravi do 17. oktobra.

S predlogom novele zakona o nadzoru države meje želijo vzpostaviti pravno podlago za odškodnino lastnikom zemljišč za obdobje od poteka 24 mesecev od postavitve začasnih tehničnih ovir do datuma njihove odstranitve. Ob tem bi bile ob sprejetju zakona finančne posledice v skupni višini 273.582 evrov, so zapisali v predlogu.

Prav tako želijo s predlogom zakona zagotoviti višje pravne standarde in večjo učinkovitost policije pri varovanju zunanje schengenske meje. Spremenjeni zakon bi tako vzpostavil pravno podlago za evidenco izvedenih mejnih kontrol potnikov, v kateri bi bil določen obseg obdelave in hrambe osebnih podatkov. “Na podlagi evidence bo policija učinkoviteje odkrivala in preiskovala prekrške in kazniva dejanja, povezana s prehodom oseb preko zunanje meje. Prav tako bi se povečala učinkovitost delovanja drugih državnih organov in institucij,” so navedli na ministrstvu.

Kot so pojasnili, uvedba evidence izvedenih mejnih kontrol potnikov ne bi imela finančnih posledic, saj je informacijska struktura za vzpostavitev te evidence že postavljena in ne bi zahtevala dodatnih stroškov za vzpostavitev in delovanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!