Sajovic: Tehnična napaka ugotovljena. Godec z njegovo izjavo nezadovoljna

Slovenija 23. Nov 202310:20 > 13:11 25 komentarjev
Seja državnega zbora
Foto: Matija Sušnik/DZ

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je za N1 dejal, da so na včerajšnjem polnočnem sestanku vodij poslanskih skupin in parlamentarnih strokovnjakov za računalniško tehniko ugotovili, da se je res zgodila računalniška napaka pri beleženju rezultata glasovanja o opozicijskem amandmaju, s katerim bi socialne transferje v celoti uskladili z inflacijo. Da se je pri glasovanju zgodila tehnična napaka, so danes sporočili tudi iz državnega zbora. Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS, pa je s Sajovičevo izjavo nezadovoljna. Kot pravi, so se na sestanku dogovorili, da bodo do končnih ugotovitev molčali.

Kot smo poročali, je včeraj prišlo do zapleta pri glasovanju o amandmaju opozicijskih SDS in NSi, da se socialni transferji tudi v prihodnjem letu v celoti uskladijo z inflacijo. Koalicijski predlog je namreč bil, da bi se ti uskladili v višini 70 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin.

Rezultat glasovanja je bil presenetljiv: 34 poslancev je glasovalo za amandma opozicije, 28 jih je bilo proti. Iz izpisa glasovanja pa je razvidno, da o amandmaju opozicije vrsta poslancev SD, Levice in tudi Gibanja Svoboda ni glasovala. Prav to pa je bilo odločilno, da je bil opozicijski amandma izglasovan.

Medtem ko so v Levici priznali, da so se o neglasovanju svojih poslancev dogovorili, pa so v Gibanju Svoboda poudarjali, da so njihovi poslanci glasovali proti amandmaju, na izpisu pa kaže, da niso glasovali. “Gre za tehnično napako,” so poudarjali.

Kot je za N1 danes dejal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic, je bila na sestanku vodij poslanskih skupin pri predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič, ki se je odvijal okoli polnoči in se ga je udeležil tudi vodja računalniških procesov v državnem zboru, ugotovitev Gibanja Svoboda o tehnični napaki potrjena.

Hardware (strojna oprema) naj bi rezultat glasovanja točno zabeležil, software (programska oprema) pa ga je napačno prenesel. “V poslanski skupini Svoboda smo bili od vsega začetka prepričani, da gre za napako. Svojim poslankam in poslancem zaupam v celoti, drug drugega spoštujemo, držimo se dogovorov,” je dejal Sajovic. Ugotavljanje, ali je šlo dejansko za napako, se sicer po naših informacijah danes nadaljuje.

Po Sajovičevih besedah je prav, da so se vodje poslanskih skupin ponoči usedli in pogovorili, je pa treba sejo danes nadaljevati. Tehnične napake se, kot je dejal, dogajajo in so sestavni del življenja, ne smejo in ne morejo pa ustaviti dela državnega zbora, kar si po oceni vodje poslancev Svobode prizadevajo nekatere stranke.

“Poslovnik je jasen. Če tehnika pri glasovanju zataji, v poslovniku črno na belem piše, da se glasuje ročno z dvigom rok,” je dejal.

Na vprašanje, kako bodo v Gibanju Svoboda ravnali, če tehnična napaka vendarle ne bo dokazana, Sajovic ni želel odgovoriti. Kot je dejal, načrta ne bo razkril, je pa dopustil možnost, da bi pred tretjo obravnavo zakona o izvrševanju proračuna Gibanje Svoboda vložilo amandma in z njim predlagalo 70-odstotno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo.

A je vprašanje, ali bi tak amandma dobil zadostno podporo. V SD sicer pravijo, da je njihovih šest navzočih poslancev glasovalo proti amandmaju opozicije, iz izpisa pa je razvidno, da sta tako ravnala le Jani Prednik in Soniboj Knežak. Vendar pa po naših informacijah Socialni demokrati s tem, da je bila izglasovana 100-odstotna uskladitev socialnih transferjev z inflacijo, nimajo težav. Prav tako pa tudi ne v Levici.

Vodja poslancev SDS: Izjava Boruta Sajovica je neverodostojna in nepotrebna

Izjava Boruta Sajovica pa je zmotila vodjo poslanske skupine SDS Jelko Godec. Ocenila je, da gre za neverodostojno in nepotrebno izjavo. “Na delovnem posvetu smo se včeraj dogovorili, da izjav ne dajemo, dokler se stvari v državnem zboru ne razjasnijo,” je dejala Godec. Zatrdila je, da obstoja tehnične napake včeraj niso dokončno ugotovili, zaplet pa bodo razčistili danes. Kot je še dodala, sproža sinočnji zaplet v parlamentu dvom o glasovanju, po njenem mnenju pa je potrebna skupna odločitev o nadaljevanju. Godec je kot neverjetno označila, da se poslanci Svobode “upirajo” polni uskladitvi socialnih transferjev z inflacijo v prihodnjem letu.

Iz državnega zbora so sicer v dopoldanskih urah sporočili, da je bila pri glasovanju o amandmaju opozicijskih SDS in NSi ugotovljena tehnična napaka.

Kot so še navedli, bodo poslanke in poslanci nadaljevali 14. redno sejo s točko mandatno-volilnih zadev, saj morajo na tajnem glasovanju izvoliti člane državnotožilskega sveta. O nadaljevanju prekinjene 5. točke dnevnega reda o zakonu o izvrševanju proračunov se bodo vodje poslanskih skupin dogovorili po tajnem glasovanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje