Zaplet v parlamentu, kot ga še nismo videli (VIDEO)

Slovenija 22. Nov 202322:28 > 23:58 30 komentarjev

Pri glasovanju o opozicijskem amandmaju o socialnih transferjih je nastal zaplet, kakršnega v državnem zboru nismo videli še nikoli. Kaj se je zgodilo?

Eno najbolj vročih vprašanj, ki spremljajo sprejemanje proračunskih dokumentov, se nanaša na socialne transferje. Koalicija je predlagala, da bi se ti uskladili v višini 70 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin, medtem pa sta opozicijski SDS in NSi vložili amandma, po katerem bi se socialni transferji še naprej polno usklajevali z inflacijo.

Kljub dogovoru v koaliciji o 70-odstotnem usklajevanju socialnih transferjev je imelo več njihovih poslancev s to rešitvijo težave. Največ v poslanski skupini Levica. Tako je poslanec Miha Kordiš že v torek napovedal, da bo amandma strank SDS in NSi podprl. Vendar je pri glasovanju o tem amandmaju nastal zaplet, kakršnega v državnem zboru nismo videli še nikoli.

Potem ko so amandmaji opozicije do tega glasovanja drug za drugim padali, je bil amandma NSi in SDS, s katerim bi socialne transferje v celoti uskladili z inflacijo, s 35 glasovi za in 28 proti sprejet. Očitno je to presenetilo tudi predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki je naprej razglasila, da je amandma padel, nato pa vendarle popravila svoje navedbe.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je nemudoma zahteval odmor. Iz največje vladne stranke so začele nato prihajati informacije, da naj bi bila potrditev amandmaja opozicije posledica nedelovanja tehnike. Začel se je pregled glasovalnih naprav.

Seja državnega zbora
Foto: Matija Sušnik/DZ

Da so jim te zatajile, so zatrjevali tako v Gibanju Svoboda kot v SD, medtem ko je vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec za N1 priznal, da so se v njihovi poslanski skupini dogovorili, da ne bodo glasovali. Iz izpisa glasovanja je sicer razvidno, da sta se za vzdržanost pri glasovanju odločila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in še en poslanec Svobode, kar pa naj bi glasovalna naprava pravilno zaznala.

Zaradi zapleta so sejo ob polnoči prekinili

Ker pregled tehničnih naprav napak ni pokazal, je šla predsednica državnega zbora skupaj z vodji poslanskih skupin nato pogledat, ali je mogoče napake ugotoviti s pomočjo kamer. V nadaljevanju seje je povedala, da tehnične napake pri glasovanju niso odkrili. “Sistem smo testirali trikrat, a tehnične napake nismo našli,” je dodala.

Po številnih prekinitvah in posvetovanjih vodij poslanskih skupin so sejo ob polnoči prekinili. Kot je dejala predsednica državnega zbora, je treba izpeljati še dodatna testiranja, da se zadeva popolnoma razišče.

Več naših virov sicer meni, da je potrditev amandmaja opozicije posledica nezadovoljstva več koalicijskih poslancev z zgolj 70-odstotno uskladitvijo socialnih transferjev z inflacijo, ker pa se v največji vladni stranki niso prešteli, so menili, da njihovi glasovi ne bodo odločilno vplivali na rezultat.

Toda v Gibanju Svoboda so vztrajali, da rezultat ne odraža dejanskega glasovanja. “To se je zgodilo prvič v zgodovini državnega zbora, in to točno pri tem amandmaju,” je dejala poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič, ko je utemeljevala, zakaj v Svobodi zdaj zahtevajo celo forenzično preiskavo glasovanja. Da je glasoval proti amandmaju, je poudaril tudi poslanec Svobode Miha Lamut. “Ko sem glasoval proti, je gorela lučka, na izpisku glasovanja pa je videti, da nisem glasoval,” je dejal. Poslanec SDS Danijel Krivec je odgovarjal, da bi z razveljavitvijo tega glasovanja postavili pod vprašaj vsa glasovanja s sedanjo tehniko. “Sistem je deloval pravilno,” je trdil Krivec.

Poslanec Svobode Aleksander Prosen Kralj pa je navedel primer države, kjer se je zgodila računalniška napaka. “Ne vem točno, v kateri državi, ali je bila Danska, Nizozemska ali Norveška. Kozmični dež je dokazano povzročil sistemsko napako v glasovanju, ko so vzporedno glasovali digitalno in tudi fizično,” je dejal.

Po glasovanju so se nekateri poslanci odzvali tudi na omrežju X. Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj je ocenil, da je rezultat glasovanja posledica odločitve več poslancev koalicije, da kartice potegnejo iz glasovalne naprave. Da je to res storila, je priznala poslanke Levice Nataša Sukič.

Vodja poslancev SDS Jelka Godec je celo ugotovila, da gre za “razkroj svobodnjakov”.

Tudi prvak SDS Janez Janša ni molčal – v koaliciji je zaznal paniko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje