“Brez organizacije se otroški rojstni dnevi hitro sprevržejo v prepir in pretep”

Slovenija 27. Maj 202312:45 0 komentarjev
Rojstni dan
PROFIMEDIA

Starši se ob rojstnih dneh svojih najmlajših spopadajo z dilemo, kako naj organizirajo praznovanje. Naj prijatelje ali sošolce povabijo kar domov? A kaj ko je stanovanje premajhno, otroke je treba animirati, pred tem še speči torto in nato pospraviti stanovanje. Številni organizacijo raje prepustijo animatorjem, najamejo igralnico ali pa rezervirajo organizirano praznovanje rojstnega dne. Kakšne so vaše možnosti? Koliko vas bo stalo organizirano praznovanje? Zakaj praznovanje v vrtcu ali šoli ni dovolj?

V zadnjih desetih letih se predvsem v mestih rojstni dnevi večinoma praznujejo organizirano, ugotavlja Tina Djinovski, soavtorica popularnega bloga Kam z mulcem. Meni, da so ta čedalje pogostejša, saj je to za starše najbolj enostaven način praznovanja z vidika organizacije in splošnega pomanjkanja časa, čeprav gre za velik finančni zalogaj. Pomemben dejavnik je tudi velikost stanovanja.

Seznam ponudnikov rojstnodnevnih praznovanj so štiri mame objavile tudi na blogu. Opažajo, da je vedno več ponudbe tudi v manjših krajih po Sloveniji, ponudniki pa so iz leta v leto bolj izvirni.

“Opažamo, da so predšolskim otrokom dovolj že igralnica, pogostitev in prosta igra, šolski otroci pa so že veliko bolj zahtevni. Z naraščanjem starosti imajo veliko bolj izoblikovane želje o temi, doživetjih in ponudbi. V Ljubljani je med šolskimi otroki zadnja leta priljubljeno praznovanje v Woopu, bowling ali živalskem vrtu,” je strnila Djinovski. Še vedno pa kar nekaj otrok raje praznuje na domačem igrišču, z doma narejeno torto, brez posebne animacije.

praznovanje rojstnega dneva
PROFIMEDIA

Cene se močno razlikujejo glede na kraj, število povabljencev in ponudbo. Djinovski staršem svetuje, naj bodo pozorni, ali ponudnik zahteva doplačila, če prinese svojo torto in pijačo, ali posebej zaračuna čiščenje ali postrežnino, koliko animatorjev je vključenih v ceno in ali je število animatorjev primerno. Po njenih izkušnjah v Ljubljani dvourni najem igralnice brez pogostitve stane 100 evrov ali več. “Zgornje omejitve stroška praktično ni,” je dodala.

“Čedalje pogosteje so otroci brez vodstva na zabavi izgubljeni”

Povpraševanja je vsako leto več, opažajo ponudniki organiziranih praznovanj, s katerimi smo govorili. Po njihovih besedah se starši za organizirana praznovanja odločajo zaradi prostorske stiske in dela, ki bi ga sicer morali vložiti v organizacijo praznovanja. Pogosteje pa se odločajo za praznovanja, kjer je igra vodena.

“Včasih so bile zabave bolj proste, otroci so imeli želje, kaj bi delali. Zdaj pa se čedalje pogosteje dogaja, da so otroci brez vodstva na zabavi precej izgubljeni. Če ni začrtane animacije, se zelo hitro začnejo pretepi in žaljenje. Zato je treba imeti strukturirane aktivnosti, da vsi aktivno sodelujejo,” opaža animatorka Nina, ki pri organizaciji zabav na Otroški akademiji sodeluje od leta 2017. Ocenila je tudi, da je zdaj več zanimanja za vsebine, ki so v osnovi namenjene odraslim, kot so sobe pobega.

otroci igrajo jengo
PROFIMEDIA

Otrokom prilagojene sobe pobega in tematske zabave nudijo tudi pri njih. Za zabave, za katere je treba odšteti od 140 do 310 evrov, se najpogosteje odločajo otroci v začetku osnovne šole. “Večinoma se za praznovanje pri nas odločijo zato, da otrokom ponudijo nekaj zanimivega in drugačnega ter zaradi prostorskih omejitev. Otroci si na zabavi želijo čedalje več povabljencev, in je zato zabavo težko izvesti v stanovanju,” je pojasnila Nina. Povpraševanje je odvisno od meseca, več rojstnih dni organizirajo pred koncem pouka in ob začetku novega šolskega leta. Takrat namreč praznujejo tisti otroci, ki imajo rojstni dan v poletnih mesecih.

V živalskem vrtu bi lahko organizirali še enkrat več praznovanj

Med bolj priljubljenimi je tudi praznovanje v ljubljanskem živalskem vrtu, kjer imajo programa s pogostitvijo in brez njega. “Povpraševanja je iz leta v leto več. V ZOO Ljubljana smo omejeni z ustreznimi prostori, drugače bi lahko organizirali vsaj še enkrat več praznovanj, saj je veliko povpraševanja,” je pojasnila pedagoška vodja Irena Furlan.

Praznovanja organizirajo vse leto, pozimi pa je to nekakšno nočno vodenje, saj se stemni zgodaj, pri opazovanju živali pa si pomagajo s svetilkami. “Na obeh programih pa so poleg slavljenca zvezde naše živali. Otrokom omogočimo stik z nekaterimi udomačenimi malimi divjinskimi živalmi, večje pa vodeno opazujemo v ogradah. Tako otroke na zabaven način učimo o odnosu do živali, opravimo morebitne predsodke do nekaterih živali. Naučijo se tudi spoštovanja do živali in veliko biologije,” je dodala Furlan.

Največ slavljencev je starih med 6 in 12 let. Večinoma praznovanje organizirajo starši, ki povabijo sošolce otrok iz šol ali vrtcev. Praznovanje brez pogostitve pri njih stane 5,5 evra na udeleženca, s pogostitvijo pa 10 oziroma 11 evrov. Za udeležence, ki jih mora biti vsaj deset, pa je treba doplačati še vstopnino.

deklica hrani kozo
PROFIMEDIA

Želje otrok se spreminjajo glede na to, katera risanka je popularna, ugotavlja Maša Kunšek iz zArt centra gibanja. “Najbolj priljubljene so zabave na teme iskanja zakladov. Med deklicami so priljubljene še zabave na temo princesk in samorogov, med dečki pa superjunaki, športne igre in poligoni. Precej je odvisno od tega, kaj otroci gledajo,” je povedala. Pri njih najpogosteje praznujejo otroci, stari okoli pet ali šest let. Za vodeno zabavo z animatorji, na katero lahko slavljenec povabi 14 prijateljev, je treba odšteti 140 evrov. V ceno sta že vključeni pijača in hrana.

V Woopu imajo tudi več kot 40 zabav na dan

Da so zabave v Woopu zelo priljubljene, dokazuje tudi dejstvo, da med vikendi organizirajo tudi več kot 40 zabav na dan. Največ praznovanj se odvije v ljubljanskih enotah, v Mariboru in Murski Soboti jih je nekoliko manj. Skupno ponujajo 20 različnih programov, cene se začnejo pri 16,5 evra na osebo. Pijača in prigrizki so že vključeni, možno je doplačilo za hrano in torto.

Mlajši otroci se najpogosteje odločajo za praznovanja na mini golfu, ki se sveti v temi, ter v trampolin parku v Ljubljani in Mariboru. Otroci, starejši od 10 let, pa najpogosteje izberejo zabavo na Woop izzivih, kartingu in lasertag poligonu, pogosto se odločijo tudi za sobe pobega. Nekatere družine pa pri njih rojstni dan praznujejo samostojno in na rojstni dan obiščejo park.

“Starši se za nas odločajo, ker so programi aktivni, z veliko gibanja in zabave,” ugotavljajo v Woopu. Po epidemiji covida, ko organizirana praznovanja dolgo niso bila dovoljena, se je želja po njih občutno povečala, še opažajo. “Največ povpraševanja smo beležili ravno prve mesece po koncu epidemije, ko so si otroci ponovno želeli ‘normalne’ zabave s prijatelji.”

praznovanje rojstnega dneva v woop
WOOP!

Atlantis je v 18 letih delovanja izpeljal kar 18.000 praznovanj rojstnih dni. Pri njih najpogosteje praznujejo otroci, stari med 5 in 12 let. “Vedno bolj priljubljene pa so tudi zabave za najstnike, saj si lahko samostojno oblikujejo program po njihovih željah,” so dodali. Mlajši navadno več časa preživijo na vodnih igralih in rekvizitih, starejši otroci pa si pogosteje izberejo akcijo z nerf poligonom. Za praznovanje v Atlantisu je treba odšteti 22 evrov na otroka, možna pa so doplačila. V ceno sta vključeni hrana in pijača.

Povpraševanje po organiziranih rojstnih dneh se na Ljubljanskem gradu vrača na obseg, kot so ga beležili pred epidemijo covida. V povprečju izvedejo do pet praznovanj na teden, večinoma otroci praznujejo spomladi in jeseni. Za praznovanje na gradu je treba odšteti od 110 do 240 evrov.

Psihologinja: S prirejanjem ločenih zabav izgubljamo priložnost za povezovanje

Praznovanja rojstnih dni v vrtcu skušajo dajati poudarek razvijanju skupnosti in povezanosti med otroki, otroci pridobivajo izkušnje, kako slavljencu čestitati in mu izkazati pozornost, je pojasnila psihologinja in svetovalna delavka v Viških vrtcih Ursula Obreza. Pogostitev ni v ospredju, staršem priporočajo, naj prinesejo sveže ali suho sadje, ki ni vsak dan na jedilniku. Med starejšimi otroki pa je zelo priljubljena peka v skupini.

Tudi Obreza opaža, da se vse več družin odloča za organizirana praznovanja. Poleg praktičnih razlogov, kot sta majhno stanovanje in obilica dela z organizacijo, pa tako praznovanje omogoča, da se izognemo odpiranju vrat lastnega doma. “V zadnjih letih je vse bolj čutiti razslojevanje. Večje razlike v standardu in zmožnostih starši in otroci še kako opazijo. Tudi če komentarji niso zlonamerni, lahko zabolijo in gotovo se na tak način lahko temu izognemo,” je pojasnila.

Praznovanje v vrtcu ali šoli nikoli ni bilo dovolj, otroci so od nekdaj praznovali tudi doma. “Tisto, kar je danes po mojih opažanjih pogosto drugače, je, da organiziramo tri zabave: eno v vrtcu ali šoli, drugo za otrokove prijatelje in tretjo za družino. Menim, da se na ta način izgublja pomembna priložnost za povezovanje in izgradnjo skupnosti. Kako dragoceno bi bilo, da bi babice in dedki, družinski prijatelji in drugi sorodniki spoznali ter se vsako leto srečali s prijatelji in sošolci našega otroka, vnuka, nečaka.” Čeprav je takšna zabava lahko preglasna in kaotična za odrasle ter nekoliko nerodna za otroke, pa je izkušnja vzpostavljanja odnosa med družino in prijatelji za otroke dragocena.

otrok z darilom v rokah
PROFIMEDIA

Praznovanja lahko postanejo vir pritiska, a starši na koncu odločajo, ali bo tako. “Tudi če si otroci zaželijo vedno nekaj novega, smo starši tisti, ki lahko pomagamo, da se osredotočijo na lepe izkušnje, ki so jih že imeli in bi jih bilo prijetno ponoviti. S starejšimi otroki je na mestu pogovor o smiselnem obsegu finančnih sredstev za tak dogodek. Gotovo lahko postane praznovanje tudi vir iskanja pozicije v družbi za otroka, vendar moramo razumeti, da je to proces, ki se tako ali tako odvija ves čas, in je rojstnodnevna zabava samo še ena od priložnosti za to,” je pojasnila Obreza.

Kako organizirati rojstni dan, da bo ta čim manj stresen in bo imel otrok od njega kar največ? “Najbrž bi bilo dobro, če bi se lahko kar najbolj izognili modnim muham in organizirali zabavo točno tako, kot si jo sami predstavljamo. Danes imamo okrog sebe vedno obilo možnosti in v vsem tem največkrat spregledamo ravno sebe, svojo družino in svojega otroka.” Zato Obreza svetuje, naj starši praznovanje načrtujejo z otrokom, se pogovorijo o realnih možnostih in se odločijo za tisto, ki jim bo prinesla veselje ter jih ne bo obremenila.

Preberite tudi, kdaj bodo šolske počitnice v šolskem letu 2023/2024.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!