Breznik vendarle sklical sejo odbora. Premierja Goloba obtožil, da laže

Slovenija 17. Sep 202414:06 17 komentarjev

Poslanec SDS Franc Breznik je vendarle sklical sejo državnozborskega odbora za zadeve EU, na kateri se bo predstavila kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos. Seja bo jutri. Breznik jo je sklical po tem, ko je iz kabineta predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen danes zjutraj dobil pismo premierju Robertu Golobu, v katerem je pojasnila, zakaj Tomaža Vesela ne želi v komisarski ekipi.

Predsednik državnozborskega odbora za zadeve Evropske unije iz vrst SDS Franc Breznik je vendarle sklical sejo odbora, na kateri se bo predstavila kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos. Seja odbora bo jutri. Breznik jo je sklical po tem, ko je iz kabineta predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen danes zjutraj dobil pismo, v katerem je predsednica Komisije od premierja Roberta Goloba zahtevala zamenjavo prejšnjega komisarskega kandidata iz Slovenije Tomaža Vesela.

“S tem je konec zastoja na trikotniku med odborom za zadeve EU, Evropsko komisijo, predvsem pa tretjim členom, vlado Republike Slovenije,” je dejal Breznik.

Povedal je še, da je bil 6. septembra eden od očividcev pritiskov na Tomaža Vesela, da odstopi. “Prisila predsednika vlade, da kandidat, ki je prestal zaslišanja, odstopi in ob vsem tem sem namignil v javnosti, da obstaja dokument, v katerem predsednica Komisije vljudnostno prosi predsednika vlade, da najde drugega kandidata,” je povedal Breznik in dodal, da bodo ta dokument razdelili novinarjem.

Dopis je Breznik dobil danes ob 8.30 na službeni mail, poslal mu ga je vodja kabineta von der Leyen. “Zelo vljudnostno, jaz se bom popoldne tudi vljudnostno zahvalil predsednici Evropske komisije,” je povedal Breznik.

Dodal je, da so predsednik vlade Golob, njegov kabinet in del njegovih PR-ovcev lagali slovenski javnosti. “Lagal je, da mora iskati drugega kandidata, ker je gospod Vesel sam odstopil. Ni sam odstopil, pripravljen sem to pričati tudi na sodišču, če bo treba, da pridemo tej laži predsednika vlade do konca, s pričami,” je zatrdil poslanec SDS.

Več o vsebini pisma preberite v tem članku.

Predsednik vlade bi po besedah Breznika lahko von der Leyen razložil, da mora spoštovati demokratične procese v Sloveniji. Ob tem je ocenil, da je resor širitve EU, ki naj bi ga dobila Slovenija, skromen in omejen, saj so mu odvzeli določena področja. Breznik je ocenil, da bi lahko Slovenija dobila mnogo več, morda tudi kakšno evropsko institucijo, če bi našo državo vodili ljudje, ki se zavedajo pomena suverenosti. V nasprotju z vladajočimi pa je, tako Breznik, državni zbor obranil suverenost in zahteval dokument, v katerem je von der Leyen želela menjavo Tomaža Vesela. “Če poznaš pravo, je pravo na strani budnih,” je dodal.

Spomnil je tudi na izjavo premierja Goloba, da tisti, ki strelja avtogole in njemu daje slabe podaje, ne more biti del tima. “Predvsem koalicijo in slovensko javnost sprašujem, kaj storiti s kapetanom ekipe, ki je na pomembni mednarodni evropski tekmi dal odločilni avtogol in je naredil za svojo ekipo veliko sramoto, še večjo sramoto pa državi Sloveniji,” je še dejal Breznik.

Njegovo izjavo si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje