Jourova in imenovana tožilca zadovoljni, vrhovno tožilstvo čudi “začasnost”

Slovenija 19. Nov 202113:57 > 19:11 1 komentar
Vera Jourova
Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS

Odločitev slovenske vlade glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji je korak v pravo smer, a razvoj bomo še naprej pozorno spremljali do uspešnega in zakonitega končanja postopka, so danes povedali v Evropski komisiji. Podpredsednica komisije Vera Jourova je po Twitterju čestitala imenovanima, Tanji Frank Eler in Mateju Oštirju. Imenovana tožilca sta z odločitvijo vlade zadovoljna, a poudarjata, da vlada nima pristojnosti odločati o trajanju njunega mandata.

“Videli smo medijska poročila o imenovanju dveh evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji. To je korak v pravo smer. Še naprej bomo pozorno spremljali razvoj dogodkov, dokler ne bo postopek imenovanja uspešno in zakonito končan,” je v prvem odzivu povedal govorec Evropske komisije Christian Wigand.

Ob tem je spomnil, da je bila komisija ves čas na vseh ravneh v tesnem stiku s Slovenijo in da je vseskozi pozivala k imenovanju evropskih delegiranih tožilcev brez nadaljnjih zamud.

Glede začasne narave odločitve slovenske vlade pa je govorec dejal, da je postopek sedaj v rokah evropskega javnega tožilstva (EPPO), ki bo na podlagi predloga evropske glavne tožilke Laure Kövesi odločilo o kandidatih, ki ju je imenovala Slovenija.

Evropska komisija po Wigandovih navedbah pri tem ne igra vloge, si bo pa še naprej prizadevala za to, da se zagotovi ustrezno delovanje evropskega javnega tožilstva.

Podpredsednica komisije Vera Jourova, pristojna za vrednote in preglednost, je na Twitterju čestitala imenovanima Tanji Frank Eler in Mateju Oštirju. Oba sta bila sicer kandidata od samega začetka procesa, ki traja že več kot eno leto. “Sedaj so imenovani vsi delegirani tožilci,” je zapisala Jourova in dodala znak za ploskanje.

Tožilca zadovoljna, da bo vlada izpolnila zakonsko dolžnost

Imenovana tožilca sta v petek sporočila, da sta zadovoljna, da se je postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev končno premaknil z mrtve točke in da bo vlada nekako izpolnila svojo zakonsko dolžnost. A kot poudarjata, vlada nima pristojnosti odločiti o trajanju mandata tožilcev.

Začasno imenovanje

Vlada se je na četrtkovi seji odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga oba kandidata, ki sta vložila kandidaturi, torej Frank Eler in Oštirja. Predlog je sicer začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov.

Vlada je sporočila, da se je seznanila z dosedanjim postopkom imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev in ugotovila, da ni bil končan v skladu z zakonom o državnem tožilstvu, ker da ni bilo vloženo zadostno število kandidatur.

Ker pa Slovenija zamuja pri posredovanju predloga kandidatov evropskemu javnemu tožilstvu in ker bi lahko zaradi tega po oceni vlade nastala občutna škoda za Slovenijo, je vlada kandidata predlagala v imenovanje za čas, dokler ne bo uspešno končan nacionalni del postopka imenovanja kandidatov, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Na vrhovnem tožilstvu začudeni

Na pravosodnem ministrstvu so na vprašanje STA danes pojasnili, da vlada pri začasnem predlogu imenovanja izkorišča možnost, ki jo daje peti odstavek 17. člena Uredbe 2017/1939/EU. Ta določa, da v primeru, če storitve evropskega delegiranega tožilca niso več potrebne za opravljanje dolžnosti EPPO, država članica o tem nemudoma obvesti evropskega glavnega tožilca in po potrebi za novega evropskega delegiranega tožilca predlaga drugega tožilca.

Nasprotno je Državnotožilski svet – ki je danes sicer pozdravil četrtkovo potezo vlade, s katero je ta oziroma bo izpolnila svoje zakonske obveznosti – ocenil, da “predpisi začasnega imenovanja ne predvidevajo niti vladi ne dajejo pristojnosti, da bi na kakršenkoli način zamejevala ali posegala v predlog DTS za imenovanje evropskih delegiranih tožilcev”.

Tudi na Vrhovnem državnem tožilstvu so pozdravili odločitev vlade, a hkrati izrazili “začudenje” zaradi začasnosti vladnega sklepa, saj ne vedo, “kaj ta začasnost dejansko pomeni in kaj je vlado vodilo do takšne nenavadne odločitve”.

V evropskem javnem tožilstvu so v četrtek v prvem odzivu zapisali, da novice za zdaj ne morejo komentirati, ker od slovenskih oblasti še niso prejeli uradnega sporočila o predlogu kandidatov za položaja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji. Glede postopka izbire pa so pojasnili, da kandidate za položaje evropskih delegiranih tožilcev imenuje sodelujoča država. Ko evropsko javno tožilstvo prejme predlog, kandidate interno oceni, nato pa kolegij tožilstva odloči, ali jih imenuje ali ne. Odločitev na koncu tudi javno sporočijo.

Reševanje kože Dikaučiča?

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec je menil, da je treba odločitev vlade o začasnem predlogu dveh evropskih delegiranih tožilcev razumeti v luči ponedeljkove interpelacije ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča. “Kaže samo na to, da se pač enostavno delajo norca iz celotne Slovenije,” je še dejal.

Poslanec SD Marko Koprivc je v odzivu menil, da “očitno vlada skuša s tem pomirjati situacijo, kaj se bo pa dejansko zgodilo, pa se bo videlo”. “Če bi imela resne namene, bi to naredila že mnogo, mnogo prej,” je dejal.

Janja Sluga iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je dejala, da gre predvsem za “reševanje kože” ministra Dikaučiča “na način, da bomo imenovali zdaj oziroma se seznanili z imenovanjem teh evropskih delegiranih tožilcev, pa vendarle zopet začasno. Tako da vse je zelo relativno pri tem ministru in mislim, da je čas, da tudi on odide”. Poslanka Stranke Alenke Bratušek Maša Kociper se je vprašala, zakaj je vlada tako zaostrovala položaj glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev in s tem škodovala ugledu države v Evropi. “V vsej tej sagi in celi zmedi, z novim razpisom, prekinitvijo razpisa, pa neupoštevanjem odločb sodišč, dodati še začasno imenovanje, ki ga zakon ne predvideva in si ga je vlada kratko malo izmislila, je nadaljevanje farse”, je dejala. To bi sicer po njenih besedah lahko presekali na ravni EU, da bi imenovanje teh dveh tožilcev sprejeli kot imenovanje za polni mandat.

Poslanka Liste Marjana Šarca, podpredsednica državnega zbora Tina Heferle je v odzivu opozorila, da začasnega imenovanja oziroma začasne seznanitve evropskih delegiranih tožilcev “ne predvideva noben pravni akt oziroma zakon o državnem tožilstvu in ne uredba EU”. Ocenila je, da gre za “še en neposrečen poskus, kako na vsak način upravičiti dosedanje nezakonito oziroma neupravičeno zavlačevanje pri seznanitvi s tema dvema izbranima delegiranima tožilcema”. Dodala je, da je to “še dokaz več, da vlada in minister Dikaučič na nek način priznavajo, da so doslej ravnali nepravilno, če ne nezakonito, in želijo s tem manevrom začasnega imenovanja oziroma začasne seznanitve zgolj zadimiti to svoje početje”.

Koalicija zadovoljna

Poslanec Franc Breznik iz vladajoče SDS pa je četrtkovo odločitev vlade pohvalil. “Sedaj imamo vlado, ki vlada. Vlada, ki se odloča,” ko sprejme in pogleda vse argumente. “To je rezultat vladanja, ne pa prisile, da bo nekdo drug vladal v tej državi (…) Kot vidite so vsi problemi rešeni, ne vidim več nobenih problemov,” je še dejal Breznik.

Poslanec koalicijske SMC Gregor Perič je dejal, da je začasno predlaganje dveh evropskih delegiranih tožilcev po njegovih informacijah rezultat številnih “aktivnosti in pogovorov v Bruslju, z različnimi akterji”, kot sta evropski komisar za pravosodje Didier Reynders in evropska glavna tožilka Laura Kövesi. “Kot razumem je bolj ko ne po naključju prišlo do tega dogovora in do te rešitve, ki jo je vlada spravila v življenje,” je dejal.

Vodja poslanske skupine Nove Slovenije Jožef Horvat je menil, da je četrtkova odločitev vlade o evropskih delegiranih tožilcev “optimalna rešitev”. Zavrnil je, da gre za odločitev v luči interpelacije ministra Dikaučiča. “O tem smo se vrhu koalicije že nekaj časa pogovarjali. (…) Bo pa treba zakonodajo vsekakor popraviti in potem poslati dva tožilca po novi zakonodaji,” je še dejal. Poslanec stranke DeSUS Ivan Hršak je dejal, da so v stranki zelo veseli, da se je “rešilo breme, ki ga je Slovenija imela čisto po nepotrebnem”. Si je pa stranka po njegovih besedah ves čas želela, “da do te sage pravzaprav sploh ne bi prišlo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje