Covid-19: v Sloveniji vnovič rast okužb

Koronavirus 08. Jul 202110:01 > 14:10 1 komentar
Covid-19
Miloš Vujinović/BOBO

V sredo so v Sloveniji ob 1.713 opravljenih PCR-testih potrdili 68 novih okužb s koronavirusom. Število potrjenih okužb se je tako na medtedenski ravni zvišalo že tretji dan zapored.

V sredo smo v Sloveniji potrdili 68 novih okužb s koronavirusom. Pozitivni so bili 4 odstotki vseh testiranih. V bolnišnicah se zdravi 47 ljudi (včeraj 52), od tega 10 na intenzivni negi (tudi včeraj 10). V sredo je umrla ena oseba s covidom-19.

Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 36 (včeraj 30). 14-dnevna pojavnost okužb na sto tisoč prebivalcev pa znaša 20 (včeraj 19).

Negativen trend se nadaljuje

Število novih okužb se je v medtedenski primerjavi zvišalo že tretji dan zapored. Tako so včeraj v Sloveniji potrdili 68 novih okužb, v sredo pred tednom dni pa 23. V primerjavi s prejšnjim tednom je bilo včeraj potrjenih kar 195 odstotkov več okužb.

Tudi delež pozitivnih na PCR-testu je tretji dan zapored v nekaj tednih večji. Včeraj je bilo pozitivnih 4 odstotke vseh testiranih, pred tednom dni pa 1,4 odstotka.

Delta se vse bolj širi tudi v Sloveniji

Velik porast okužb gre pripisati tudi različici delta, ki se v Sloveniji vse bolj širi. Ta teden so na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano potrdili že 70 primerov delte. To je več kot prej v vseh sedmih tednih skupaj.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je sporočil, da je bilo do zdaj v Sloveniji potrjenih 134 primerov delta različice in dva primera delta plus različice.

Delta plus je različica s še dodatno mutacijo. Podobno kot delta, naj bi se tudi delta plus različica prenašala hitreje. Znanstveniki mirijo, da je zaskrbljenost odveč, saj je delta plus različica v tem pogledu verjetno zelo podobna različici delta.

Prav tako je bilo potrjenih 29 primerov beta različice, 7 primerov gama različice. Različico eta so do sedaj skupno potrdili v 48 primerih, jota različico v 6 primerih in različico B.1.1.318 v 19 primerih.

Kot je včeraj dejal minister za zdravje Janez Poklukar, se je število delta primerov v Sloveniji podvojilo, zato lahko govorimo o eksponentni rasti. Razmere so zato resnejše, kot ta trenutek kažejo številke, pravi minister.

Projekcija kaže, da bo delta različica alfo izpodrinila še ta mesec. Delta različica je še približno 50 odstotkov bolj nalezljiva kot alfa. “Lahko si predstavljamo posledice in ukrepe, ki bodo potrebni za obvladovanje epidemije,” je dejal minister.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje