Sodišče ugodilo Nemki, ki je po cepljenju proti covidu-19 zbolela za trombozo

Koronavirus 08. Apr 202418:35 4 komentarji
AstraZeneca
Foto: Leonhard Foeger/REUTERS

Nemško sodišče je v primeru cepiva proti covidu-19 prikimalo tožnici, ki je po cepljenju zbolela za trombozo črevesnih ven, čemur je domnevno botrovalo cepivo AstraZenece. Padla je v komo, nazadnje pa so ji morali del črevesja odstraniti.

Sodišče v bavarskem Bambergu je danes britansko-švedskemu proizvajalcu zdravil AstraZeneca naložilo, da mora zagotoviti izčrpne informacije o morebitnih stranskih učinkih cepiva Vaxzevria proti covidu-19, je sporočil tiskovni predstavnik sodišča.

Žensko so marca 2021 cepili s cepivom Vaxzevria, nakar je utrpela t. i. trombozo črevesnih ven, čemur je domnevno botrovalo omenjeno zdravilo. Padla je v komo, nazadnje pa so ji morali del črevesja odstraniti. Odločila se je za tožbo podjetja AstraZeneca.

Senat sodišča v Bambergu je danes odločilo, da mora podjetje zagotoviti izčrpne informacije o vseh znanih morebitnih stranskih učinkih cepiva in vseh drugih ugotovitvah, če so te “povezane s sindromom tromboze s trombocitopenijo (TTS)”, je pojasnil tiskovni predstavnik sodišča.

Podatke mora podjetje zagotoviti za obdobje od 27. decembra 2020, kot je bilo cepivo odobreno, do 19. februarja letos, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Postopek glede odškodnine in nadomestila za trpljenje tožnice še poteka. Odvetnik 33-letnice je sporočil, da so z današnjo razsodbo zadovoljni, saj da bi bili podatki o stranskih učinkih lahko pomembni za druge tovrstne sodne postopke.

Gre sicer za eno prvih civilnih sodnih zadev proti proizvajalcu cepiva za covid-19 v Nemčiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje