Dan odprtih vrat pri zobozdravnikih: vas je strah pregleda ali visokega računa?

Slovenija 10. Okt 202217:23 2 komentarja

Kar četrtina prebivalcev nima izbranega zobozdravnika in predvsem njim je namenjen današnji dan odprtih vrat zobozdravniških ordinacij. Prosti termini pri 70 zobozdravnikih po vsej državi so bili hitro zasedeni, sprejeli so več kot 450 pacientov. Nekateri od danes naročenih pacientov sicer zobozdravnika imajo, pa so prišli po drugo mnenje, druge je prav akcija spodbudila, da so premagali strah in zobozdravnika po dolgem času obiskali.

70 zobozdravniških ambulant po državi se je danes priključilo dnevu odprtih vrat, ki ga je organizirala Zdravniška zbornica. Preventivna akcija v okviru projekta Ustno zdravje, ki poteka prvič, je namenjena predvsem tistim, ki nimajo izbranega zobozdravnika, to je več kot četrtini prebivalstva. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ima 73,2 odstotka oseb opredeljenega osebnega zobozdravnika, kar pomeni da je 565.143 prebivalcev brez izbranega zobozdravnika (podatki za 1. 7. 2022).

Za brezplačen posvet z zobozdravnikom je bilo v okviru današnje akcije pacientom na voljo od 15 do 30 minut. V času akcije sicer zobozdravniki niso izvajali standardnih stomatoloških storitev, kot so puljenje zob, izdelava zobnih zalivk ali čiščenje zobnega kamna, ampak so bili termini namenjeni posvetu in pogovoru, pa tudi premagovanju strahu. “Akciji sem se priključila predvsem zato, ker imajo pacienti možnost, da se z mano pogovorijo o svojih težavah, dilemah. Da lahko več časa namenim prav samo pogovoru, da se razrešijo kakršnakoli vprašanja, ki jih imajo v zvezi z ustnim zdravjem,” je povedala zobozdravnica iz ljubljanskega zdravstvenega doma, enote Polje, Urška Perhavec. Sama je sicer otroška zobozdravnica, a so se danes k njej na posvet v okviru akcije prijavili zgolj odrasli pacienti. Zobozdravnica opaža, da je strah eden od razlogov, zakaj odrasli odlašajo s pregledom.

Pacienti, ki jih je obravnavala danes, so iskali novega zobozdravnika, bodisi ker so se preselili v drug kraj bodisi ker se je njihov zobozdravnik upokojil. Povedala je še, da marsikdo reče, da ne more k zobozdravniku “ker jih v javnem zdravstvu itak ni, za k zasebniku pa nimam denarja”, a da to ne drži. V ljubljanskem zdravstvenem domu nekateri zobozdravniki sprejemajo nove paciente, je pa res treba na prvi pregled čakati več mesecev.

N1

Pogovor je ključen za premagovanje strahu

“Glede na naše izkušnje, kakšno je stanje ust pri Slovencih, smo rekli, da je definitivno potrebno, da se tej akciji priključimo,” je povedal Tomaž Ivanušič, zobozdravnik v zasebni ordinaciji DMD zobozdravstvo. “Nekateri prihajajo s čisto enostavnimi težavami, nekateri imajo čisto zdrave zobe, pri nekaterih je pa blago rečeno ‘katastrofa’. Prav je, da jim damo to možnost, da pridejo k zobozdravniku, mogoče prvič spet po dolgem času in da se začne pot do polnega zdravja,” pojasnjuje Ivanušič.

Zobozdravnikom, ki so danes sprejemali paciente, teh ni treba vzeti v nadaljnjo obravnavo. V akciji so namreč sodelovale tako ambulante, ki še sprejemajo paciente, kot tudi tiste, ki jih ne, pa so vseeno želele pomagati pri osveščanju in svetovanju prebivalcem, so pojasnili pri Zdravniški zbornici.

Ivanušičev kolega Urban Zupanc, s katerim imata skupno ordinacijo, je povedal, da sta odprla celo več terminov, kot jih je predvidela sama akcija. “Nekateri so prišli po drugo mnenje, nekateri po rešitev in so se zaradi osebnega pristopa potem odločili za naslednji termin. Poskušava imeti sodoben in človeški pristop, predvsem da si vzameva dovolj časa za paciente,” pravi. Tudi sam opaža, da je nekatere odrasle strah zobozdravnika. “Ta strah izhaja iz otroštva, zaznamuje nas prva izkušnja. To je treba preseči in narediti obisk pri zobozdravniku prijazen. Pogovor pa je ključen za premagovanje strahu,” je prepričan.

“Kaplja v morje”

Danes je bilo sicer na voljo več kot 450 terminov, ki so bili hitro zasedeni, so se pohvalili na zbornici. “Etično se mi je zdelo, da se na akcijo odzovem in ponudim pregled komurkoli,” nam je povedal Dimitrij Križman, zasebni zobozdravnik iz Ljubljane. “S tega, etičnega vidika, akcijo podpiram, vendar pa se mi zdi bolj namenjena temu, da se Zdravniška zbornica pohvali z njo kot resničnemu reševanju problema.” Kot je dejal zobozdravnik Križman, se je akciji priključil, da bi videl “ali ljudje res ne pridejo k zobozdravniku, ker jih je strah ali pa zato, ker nimajo denarja.” Vendar pa, dodaja, s tako akcijo ne bomo rešili ne problema čakalnih vrst ne drugih problemov v zobozdravstvu. “Tudi če so 450 pacientom omogočili pregled in nadaljnjo obravnavo pri zobozdravniku, je to kaplja v morje. En zobozdravnik ima 1500 pacientov, torej je cela akcija opravila delo, ki bi ga sicer ena tretjina zobozdravnika.”

Vse osebe, ki imajo obvezno zdravstveno zavarovanje, imajo pravico do izbire zobozdravnika. V ta namen Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na tej povezavi objavlja seznam aktivnih zobozdravnikov. Zobozdravnik, ki ima sklenjeno pogodbo z ZZZS, je dolžan sprejeti vse zavarovane osebe, ki si ga izberejo. Odkloni jih lahko, ko za 10 odstotkov preseže povprečno število opredeljenih oseb na zobozdravnika v svoji dejavnosti na območju (v tabeli, kjer je indeks zobozdravnika nad 110). Če zobozdravnik zavarovani osebi ne omogoči izbire, pa iz podatkov iz tabele izhaja, da izbire zavarovani osebi ne bi smel odkloniti, se zavarovana oseba lahko pritoži.

Zobozdravnik Križman je kritičen tudi do tega, da Zdravniška zbornica v današnjo akcijo ni vključila pripravnikov, ki imajo po besedah našega sogovornika zelo malo dela, in bi – če bi jih vključili – lahko prispevali, da bi do zobozdravnika prišlo bistveno več ljudi. “V akcijo so se lahko vključili vsi zobozdravniki, ki samostojno opravljajo svoj poklic. Odzvalo se jih je 70, kar je za prvo leto izvajanja akcije dober odziv,” pravijo pri zbornici in pojasnjujejo, da bi pripravniki v morebitnih kompleksnih primerih težko samostojno svetovali pacientom, zato se v prvem letu akcije za njihovo vključitev niso odločili. Dodajajo, da jih bodo morda v akcijo v določenem delu vključili prihodnjič. “V okviru zbornice pa tečejo tudi drugi programi ozaveščanja, na primer o ustni higieni v domovih za starejše občane, ki jih izvajajo študenti dentalne medicine,” še pravijo pri zbornici.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje