Dan odprtih vrat: danes več kot 60 zobozdravnikov na voljo brezplačno

Slovenija 10. Okt 202207:08 2 komentarja
zobozdravnik, ordinacija
PROFIMEDIA

68 zobozdravniških ambulant po državi se bo danes priključilo dnevu odprtih vrat. Preventivna akcija v okviru projekta Ustno zdravje letos poteka prvič. Namenjena je predvsem tistim, ki nimajo izbranega zobozdravnika, takih je po grobih ocenah 25 odstotkov prebivalcev, ali pa ga zaradi različnih razlogov že dolgo niso obiskali.

V času akcije zobozdravniki ne bodo izvajali standardnih stomatoloških storitev, kot so puljenje zob, izdelava zobnih zalivk ali čiščenje zobnega kamna. “Gre za posvet, pogovor z zobozdravnikom, razrešitev dilem, morda premagovanje strahu, da se nato naročijo na pregled,” je konec septembra pojasnila Neja Jurjec Smole, ki pri odboru za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije vodi delovno skupino ustno zdravje.

Posveti, ki jih bodo zobozdravniki izvajali zunaj siceršnjega ordinacijskega časa, bodo trajali 15 ali 30 minut. Posvet je za bolnika brezplačen in brez vsakih obveznosti, prav tako tudi ordinacija ni obvezana, da mora bolnika kasneje tudi sprejeti v obravnavo. Večina sodelujočih ambulant v akciji je namenjena odraslim, nekaj terminov pa je na voljo tudi za otroke.

Za posvet o ustnem zdravju in težavah, ki jih imajo bolniki, je bilo razpisanih več kot 250 terminov, na katere pa so se morali zainteresirani naročiti prek spletnega obrazca ali telefona. Posveti bodo brezplačni, trajali bodo 15 ali 30 minut.

Ob tem naročene prosijo, da se rezerviranega termina udeležijo, saj sicer prevzamejo mesto nekomu, ki bi se akcije rad udeležil. Tiste, ki naknadno ugotovijo, da na dogovorjen pregled ne bodo mogli priti, direktor podjetja Gospodar zdravja Davorin Gec poziva, da to v ordinacijo tudi pravočasno sporočijo.

Glavni namen akcije je pokazati, da so zobozdravniki pomemben partner tako za ustno kot sistemsko zdravje. Kot je izpostavil predsednik odbora za zobozdravstvo pri zbornici Krunoslav Pavlović, v Sloveniji zobozdravnika običajno obiščemo šele ob pojavu akutnih težav, zato želijo zobozdravniki bolnikom približati preventivni pristop. “Ustne bolezni so prepričljive, zato so zgodnji pregledi pomembni za preprečevanje težjih zapletov in uspešnejše zdravljenje,” je še dejal Pavlović.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje