Danes se spominjamo najslavnejšega slovenskega generala

Slovenija 23. Nov 202209:01 0 komentarjev
BOBO

Slovenija danes obeležuje državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Praznujemo ga v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. Po Sloveniji se bo danes zvrstilo več slovesnosti ob prazniku, ki sicer ni dela prost dan.

Predsednik republike Borut Pahor bo v počastitev državnega praznika danes v predsedniški palači v Ljubljani še zadnjič pripravil dan odprtih vrat, na katerem bo obiskovalce tudi nagovoril, zatem pa bo v počastitev praznika potekala krajša slovesnost. Pahor je v torek na proslavi pred dnevom Rudolfa Maistra v Žireh dejal, da vojaški in politični dosežki generala Maistra neposredno utemeljujejo samostojno slovensko državo, saj bi lahko Slovenci brez njegovih hrabrih odločitev po prvi svetovni vojni ostali brez Štajerske.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, bo Pahor danes zaradi izjemno velikega zanimanja obiskovalce tokrat sprejel v kar štirih skupinah, ob 11. uri pa se mu bo s slavnostnim nagovorom pridružila predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec. Predsedniško palačo je sicer v času Pahorjevega mandata obiskalo že skoraj 28.000 obiskovalcev, tudi iz tujine.

Kot običajno ob tovrstnih praznikih, bo pred predsedniško palačo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske, že dan pred praznikom pa je Pahor v torek nagovoril udeležence na slovesnosti v Žireh, ki se je je udeležil tudi podpredsednik DZ Danijel Krivec.

Ob državnem prazniku so čestitke izrekli tudi na ministrstvu za obrambo (MORS). “General Maister ima posebno vlogo tudi v slovenskem obrambnem resorju. Nanj ponosno opozarja kip na konju pred stavbo MORS v Ljubljani, tudi sicer pa se ga spominjamo na različne načine,” so ob tem zapisali.

Po Sloveniji številne slovesnosti

Medtem ko so v Mariboru Maistrov dan počastili že konec prejšnjega tedna, bo osrednja slovesnost na Štajerskem drevi potekala na Ptuju, ki jo pripravljajo člani Društva general Maister Ptuj v sodelovanju z mestno občino in Zvezo društev general Maister. Ob tej priložnosti bodo v Šolskem centru Ptuj odprli razstavo z naslovom Boji za severno slovensko mejo in general Rudolf Maister. Udeležence bo tudi na Ptuju nagovorila Lučka Lazarev Šerbec.

Slovesnosti bodo danes potekale tudi drugod po Sloveniji, med drugim v Kranju in Velenju, pa tudi v Maistrovem rojstnem mestu Kamniku, kjer bo mogoč brezplačen ogled njegove rojstne hiše na Šutni.

General Rudolf Maister (1874-1934) je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig.

Dan Rudolfa Maistra, 23. november, je slovenski državni praznik od leta 2005.

BOBO

“Brez Maistra slovenska severna meja ne bi bila tam, kjer je”

Predsednik vlade Robert Golob je ob dnevu Rudolfa Maistra poudaril, da Maister ni bil le človek besed, ampak predvsem mož dejanj. Brez Maistra slovenska severna meja ne bi bila tam, kjer je – če sploh, je poudaril Golob. Današnji dan zato služi kot opomin, da je naša usoda na koncu odvisna od vsakega od nas, je še dodal premier.

Kot je v poslanici zapisal premier, so v zgodovini trenutki, ko tisto, kar je bilo prej nepredstavljivo, nenadoma postane neizbežno. To velja za razpad Avstro-Ogrske ob koncu prve svetovne vojne, ko so na razvalinah nekdanjega habsburškega cesarstva začele nastajati nove države. Njihove meje pa niso bile določene. Treba si jih je bilo šele izboriti, je izpostavil.

“Na srečo je bil v tistih prelomnih dneh v poveljstvu meljske vojašnice zavedni slovenski častnik iz Kamnika,” je poudaril Golob. Maister ni le zavrnil poskusa nemškega občinskega sveta, da bi Maribor z okolico priključil Nemški Avstriji, ampak je lastnoročno prevzel nadzor nad mestom in vso Spodnjo Štajersko. Obenem je razglasil mobilizacijo in s tem ustanovil prvo redno slovensko vojsko, je še dodal.

Poudaril je, da je na svetu veliko vojakov in veliko pesnikov, malo pa je vojakov, ki so tudi pesniki, kot je to bil Maister. “A bil je še toliko več. Tako kot je pod imenom Vojanov umel sukati pero, je znal vihteti tudi meč. Bil je torej ne le človek besed, ampak predvsem mož dejanj. Brez njega naša severna meja ne bi bila tam, kjer je – če sploh,” je prepričan Golob.

Dodal je, da so danes časi drugačni. Slovenija je skupaj s sosedi del Evropske unije, kjer je slovenščina eden od uradnih jezikov. Vseeno pa se na ta dan pomembno spomniti, da je naša usoda na koncu odvisna od vsakega od nas in da so bili med nami posamezniki, ki so jo znali vzeti v svoje roke. “Generala Maistra se zato le spominjajmo. Predvsem pa ga poskušajmo živeti,” je še poudaril Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!