Ministrica za zdravje o stavki: Dogovor s Fidesom je mogoče doseči v kratkem

Stavka zdravnikov, UKC, Fides, Stavka
Zdravniška stavka (Foto: BOBO)

Zdravniki in zobozdravniki po Sloveniji so danes stavkali, kar je vplivalo tudi na paciente. Za večino zdravstvenih storitev je veljal enak razpored kot ob praznikih, za zdravljenje onkoloških bolezni pa so zagotovili vse potrebne storitve. "Zdravniki smo v stiski tako kot pacienti. Delamo preveč, prekomerno, smo utrujeni, zanemarjamo družine," je na zboru v UKC Ljubljana poudaril predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh. Po mnenju ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel je stavka nepotrebna.

“Ugotavljamo, da ni nobenega razloga, da bi stavko preklicali,” so sinoči sporočili predstavniki zdravniškega sindikata Fides. Poudarili so, da stavka ni uperjena proti pacientom, temveč proti vladi, ki se ne drži podpisanih dogovorov. Pa vendar je stavka vplivala tudi na bolnike.

Za zdaj so zdravniki napovedali opozorilno stavko samo za danes, in sicer so stavkali od 7. do 21. ure. Če vlada zdravnikom ne bo prisluhnila, so zaostritev stavke napovedali za 15. januar, a Fides upa, da bo dogovor do takrat sprejet.

Organizacija dela med današnjo stavko je bila prepuščena zdravstvenim zavodom. Potekala je na delovnih mestih, ponekod tudi v obliki popolne prekinitve dela, a z zagotavljanjem minimuma delovnega procesa. Danes so izvajali zgolj zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt.

Za večino zdravstvenih storitev je veljal enak razpored kot ob praznikih. To so zdravljenje vročinskih stanj, infekcij, poškodb in zastrupitev, zdravljenje kroničnih bolezni, katerih opustitev bi vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja, storitve nujne zdravniške pomoči, triažni pregledi, predpisovanje zdravil in pripomočkov za zdravljenje ter ukrepi za preprečevanje in obvladanje nalezljivih bolezni.

Zdravniška zbornica Slovenije podprla stavko

Iz Zdravniške zbornice Slovenije so ob tem sporočili, da podpirajo zahteve za ureditev pogojev dela zaposlenih v zdravstvo, saj je to “vitalno za ohranitev javnega zdravstvenega sistema”.

Dodali so, mednarodni podatki kažejo na veliko pomanjkanje zdravnikov, ki ga občutijo prebivalci in tudi zaposleni v zdravstvenem sistemu. Po mnenju zdravniške zbornice bi bilo treba napeti vse sile in zadržati zdravnike in tudi ostale ključne zdravstvene delavce in sodelavce v slovenskem javnem zdravstvenem sistemu. Ustrezni pogoji so ob boljši organizaciji dela in zagotavljanju ustrezne infrastrukture ključni branik javnega zdravstva.

“Prepričani smo, da smo tudi tokrat v zahtevah s prebivalci na isti strani, ko zahtevamo konec večletnega sprenevedanja in odlašanja nujnih in neobhodnih sprememb. Zdravniki si stavke nikoli ne želijo, saj pomeni velik organizacijski zalogaj in neprijetnost tako za uporabnike zdravstvenih storitev kot za zaposlene v zdravstvu,” so v odzivu na stavko zapisali v zdravniški zbornici. Sindikat Fides in vladno pogajalsko skupino so pozvali, da čim prej sedeta za skupno mizo in poiščeta ustrezne rešitve, ki bodo v korist predvsem uporabnikom javnih zdravstvenih storitev.

stavka, zdravniki, UKC, Fides
Foto: Bobo

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović  je poudarila, da je stavka za zdravnike “nekaj zelo neprijetnega”, a da se mora nezadovoljstvo zdravnikov nekje občutiti in odraziti.

“Na vsak način se zavedamo, da moramo oskrbeti vse tiste bolnike, ki so nujni, tudi tiste, pri katerih bi se stanje lahko poslabšalo, kljub temu pa želimo izraziti svoje nezadovoljstvo,” je dejala. V zdravniški zbornici so prepričani, da izboljšanje razmer za zdravnike in vse zaposlene v zdravstvu pomeni boljše javno zdravstvo, boljšo dostopnost in bolj kakovostno obravnavo za bolnike.

“Zdravniki se res zavedamo, da je stavka čisto zadnji ukrep in si želimo, da bi to slišali odločevalci in bi se čim prej usedli za skupno mizo,” je dodala. Fides je za ponedeljek sicer napovedal nadaljevanje stavke, a Beović meni, da bi od stavke odstopili, če bi se vlada z zdravniki “spet začela normalno pogovarjati”.

Beović je sicer dodala, da njen delovnik kljub stavki poteka po ustaljenih tirnicah. Pacienti, ki jih zdravijo na infekcijski kliniki, namreč spadajo v skupino rizičnih bolnikov, kjer se stavka ne izvaja.

Zbori stavkajočih zdravnikov

Zdravniki so na svoje zahteve opozarjali tudi na zborih stavkajočih. V UKC Ljubljana, kjer so se podobno kot še v več drugih bolnišnicah zbrali ob 8. uri, jih je nagovoril tudi predsednik sindikata Fides Damjan Polh. “Ponosen sem, da vidim polno dvorano. Hvala za podporo,” je dejal.

“Zdravniki smo v stiski tako kot pacienti. Delamo preveč, prekomerno, smo utrujeni, zanemarjamo družine. Čas je, da umirimo svoje delo,” je na zboru v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana poudaril predsednik Fidesa. Vlado je pozval, naj omogoči, da bodo v javnem zdravstvenem sistemu zadovoljni, da jih bo dovolj.

Čeprav so v koordinaciji zdravniških organizacij večkrat dali pobudo, po njegovih besedah niso bili uslišani. Namesto da bi gradili sistem na novo, da bi bili partnerji odločevalcev, so ostali ob strani, je opozoril Polh.

Polh je pojasnil, da so dobili obvestilo, da je vlada imenovala pogajalsko skupino za pogajanja z njimi. A kot je dodal, gre za isto pogajalsko skupno, s katero so se razšli 20. decembra, ko ni imela nobenega mandata in niso naredili nobenega koraka naprej, sestanek pa so končali po nekaj minutah.

Na Prešernovem trgu v Ljubljani je danes potekala tudi “opozorilna stavka pacientov”, dogodek v organizaciji civilne iniciative Glas ljudstva. “Stavka pacientov je naš odgovor na napovedano stavko sindikata Fides, katere edini cilj je izločitev zdravnikov iz javnega plačnega sistema in zvišanje plač starejšim zdravnikov, ki zase celo zahtevajo čisto nov plačni razred (višji od predsednice države, predsednika vlade in predsednika ustavnega sodišča). Vse to, čeprav se je povprečna plača zdravnikom v letu 2023 rekordno dvignila za kar 1.000 evrov, medtem ko so se čakalne vrste podaljšale, število oseb brez zdravnika pa povečalo!” so zapisali pri civilni iniciativi Glas ljudstva.

Ministrica za zdravje: Današnja stavka je nepotrebna

Današnja stavka zdravnikov in zobozdravnikov je po mnenju ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel nepotrebna. Potem ko je vlada v ponedeljek vendarle imenovala pogajalsko skupino, je po besedah ministrice verjetno, da se bodo pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides začela že danes. Meni, da je dogovor mogoče doseči v zelo kratkem času.

Ministrica je poudarila, da se vlada sicer želi z zdravniki pogajati v okviru centralnih pogajanj in doseči dogovor o novem zdravstvenem plačnem stebru. Čeprav je stavka pravica zdravnikov in zobozdravnikov, je ta nepotrebna, je dejala ob robu obiska Psihiatrične bolnišnice Begunje.

Vladna stran si po njenih besedah želi k pogajanjem pristopiti zelo konstruktivno, da ne bi prišlo do zaostrovanja. Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides namreč po današnji enodnevni opozorilni stavki s prihodnjim tednom napoveduje začetek stavke do preklica.

“Verjamem, da na obeh straneh premoremo toliko volje in energije, da bomo ta korak naredili in da zaostrovanje ne bo potrebno,” je poudarila. Po njenih besedah pogajanja vedno potekajo tako, da je treba nekje popustiti, nekje pridobiti in najti skupno stališče.

Seja vlade, Valentina Prevolnik Rupel
Foto: Žan Kolman / KPV

Na vprašanje, ali je dogovor mogoče skleniti do prihodnjega tedna, saj je premier Robert Golob pred dnevi zatrdil, da vlada na parcialne dogovore ne bo pristajala, Fides pa ima po drugi strani konkretne zahteve, je odgovorila, da je to vprašanje treba pustiti pogajalski skupini.

“Se pa strinjam, parcialni pristop ni možen,” je poudarila in spomnila na pretekle parcialne dogovore, ki da so vodili v neskladja, ta pa so zdaj problem. Zato je k pogajanjem treba pristopiti centralno, enotno in zagotoviti celovit sistem plač v javnem sektorju, je poudarila.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides predvidevajo, da bo zaradi stavke večji naval bolnikov na urgence, in zagotavljajo, da so se na to ustrezno pripravili in okrepili ekipe, je poudaril predsednik Fidesa Damjan Polh.