Po Anžetu Logarju in Evi Irgl iz SDS izstopil tudi Dejan Kaloh

Slovenija 19. Okt 202408:34 > 09:37 3 komentarji
Poslanec SDS Dejan Kaloh
Dejan Kaloh (Foto: STA)

Iz stranke SDS je danes po 18 letih članstva izstopil tudi Dejan Kaloh. To je storil po tem, ko sta iz SDS izstopila Anže Logar in Eva Irgl. Logar je medtem že izstopil tudi iz poslanske skupine SDS, kar namerava Kaloh, kot je sporočil, storiti v ponedeljek.

Potem ko smo pretekli teden na N1 razkrili, da je iz največje opozicijske stranke SDS po 25 letih članstva izstopil Anže Logar, manj kot teden dni po izstopu Logarja pa je stranko Janeza Janše zapustila tudi poslanka Eva Irgl, se je sedaj po 18 letih članstva za izstop odločil še tretji poslanec te stranke, Dejan Kaloh. Kot je znano, prav Logar, Irgl in Kaloh pred časom niso želeli podpisati tako imenovane izjave zvestobe stranki, v kateri bi se zavezali, da bodo do konca aktualnega sklica državnega zbora tako v DZ kot izven njega delovali kot člani oziroma članice SDS in njene poslanske skupine.

“Moj izstop iz SDS je zorel že dalj časa in ni v neposredni povezavi z nobenim novim političnim podjemom. Sta pa napoved stranke politične širine in torkov pogovor z dr. Anžetom Logarjem mojo odločitev pospešila,” je zapisal Kaloh in ob tem dodal, da bodo njegova bodoča poslanska prizadevanja še naprej usmerjena v uspešno Slovenijo, ki da jo bodo zaznamovali konkurenčno gospodarstvo, jasne perspektive za mlade, dostojno življenje za starejše in splošna blaginja celotnega prebivalstva.

“Pri tem je vredno sodelovati”

Ob tem je Kaloh sporočil še, da v ponedeljek zapušča tudi poslansko skupino SDS. Svojo odločitev o izstopu iz poslanske skupine je sicer sinoči sporočil tudi Logar, ki je po izstopu iz stranke napovedal, da bo do konca leta ustanovil svojo politično stranko. Kot je ob tem še pojasnil Kaloh, bi bila prav stranka politične širine, katero ustanovitev je napovedal Logar, lahko tista politična sila, ki bo oblikovala naslednjo reformno vlado. Ta pa je z besedami še tretjega poslanca, ki je izstopil iz največje opozicijske stranke, predpogoj, da se Slovenija na ključnih področjih končno premakne naprej. “Pri tem je vredno sodelovati,” je še zapisal Kaloh.

Foto: Žiga Živulović/BOBO

Kot je še pojasnil Kaloh, je odločitev o izstopu sprejel po torkovem pogovoru z Logarjem o tem, “komu in čemu bo ta nova stranka, ki je zdaj v ustanavljanju, alternativa”.

Kaloh priznal, da so bila kaplja čez rob nesoglasja v mariborskem odboru SDS

Med razlogi za izstop, ki jih je v pismu prvaku SDS – med prejemniki sta tudi vodja poslanske skupine Jelka Godec ter generalni sekretar Borut Dolanc – navedel Kaloh, pa so omenjeni tudi napadi s strani lokalnega (mariborskega, op. p.) odbora, ki ga je nekoč vodil. Kot je zapisal, je odbor na svoji zadnji seji “celo razpravljal, da bi me morali izključiti iz stranke”. “Takšne razprave bodo tem akterjem sedaj prihranjene. To je sodu dokončno izbilo dno.” Kot je še dodal Kaloh, so bili ti napadi do aktualnega poslanca in dolgoletnega člana SDS “nerazumni in zavržni ter so naredili nepopravljivo škodo”.

Kot je v nadaljevanju zapisal, njegova lojalnosti stranki nikoli ni bila postavljena pod vprašaj, v želji po stabilni politični družini pa da bi morala biti vzajemna. “Brez tega so razhodi neizbežni,” je zapisal ter se predsedniku SDS zahvalil za vse priložnosti, ki so mu bile v okvirih delovanja stranke ponujene. “Hvala ti tudi za politično šolo, ki je včasih bila težka, a me je skalila – v trdoživega politika,” je zapisal, dodal, da bi vse naredil še enkrat isto.

Izstopno izjavo je pospremil s citatom iz romana Družina Maria Puza, sicer avtorja kultnega Botra “Moč družine, tako kot moč vojske, je v njeni zvestobi drug drugemu”.

Černač: Vsi trije naj vrnejo mandat

Na informacijo o izstopu še tretjega poslanca iz stranke SDS se je že odzval poslanec Zvonko Černač. Kot je zapisal na družbenem omrežju X, naj vsi trije, tj. Logar, Irgl in Kaloh, prihajajoči torek vrnejo še poslanske mandate ter si bodo lahko “ponovno podali roke in zaželeli srečo”. Predsednik SDS Janez Janša je Logarja in Irgl sicer že pozval k vrnitvi poslanskega mandata, Logar pa je to možnost zavrnil.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje