Kako bo SDS kaznovala “nezveste” poslance Logarja, Irgl in Kaloha

Slovenija 06. Mar 202417:36 25 komentarjev
Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh
Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh (Foto montaža: N1/BOBO/STA)

Poslance SDS, ki niso podpisali izjave o zvestobi stranki in poslanski skupini, bodo v kratkem doletele posledice. O tem, kaj se bo zgodilo z Anžetom Logarjem, Evo Irgl in Dejanom Kalohom, je na sinočnji seji izvršilnega odbora SDS prisotne obvestila vodja poslancev Jelka Godec. Kmalu bodo vsi trije sedeli v zadnji klopi, razpravljali bodo lahko le še v redkih primerih, na seje poslanske skupine pa niso več vabljeni. Kaj pa je s članstvom v parlamentarnih odborih in komisijah?

Na torkovi redni mesečni seji izvršilnega odbora (IO) SDS se je po informacijah N1 začela razpletati zgodba z neposlušnimi poslanci, ki niso želeli podpisati izjave o zvestobi stranki.

Na prejšnji, februarski seji IO je bila namreč na predlog vodje poslanske skupine Jelke Godec sprejeta odločitev, da naj zaradi številnih vprašanj članstva vsi poslanci SDS podpišejo posebno izjavo, v kateri se zavežejo, da bodo do konca aktualnega sklica državnega zbora tako v DZ kot izven njega delovali kot člani oziroma članice SDS in njene poslanske skupine.

Te izjave niso podpisali trije poslanci – ustanovitelja Platforme sodelovanja Anže Logar in Eva Irgl ter za marsikoga presenetljivo tudi mariborski poslanec Dejan Kaloh. Kot je neposredno po izteku roka za podpis v intervjuju za N1 povedal predsednik SDS Janez Janša, bo “očitno nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volilcev, ki so jih izvolili.”

Na vprašanje, ali poslanska skupina SDS razpada, je Janša tedaj odgovoril: “Ne gre za razpad niti za presenečenje. Gre pa za to, da skladno z odločitvami sveta in izvršilnega odbora SDS politična slika postane jasna dovolj zgodaj. Ne pa tako, da se neka lista pojavi dva meseca pred volitvami, kot se je Virantova lista, in to potem prinese škodo predvsem nam.”

Anže Logar, Janez Janša
Foto: PROFIMEDIA

Vsi trije poslanci so sicer ostali v poslanski skupini, iz katere jih tudi ni mogoče izključiti. Logar pa se je na besede dolgoletnega šefa odzval z zapisom, da potrditev politične usmeritve, ki naj Sloveniji vrne optimizem in pravo smer, “ne zahteva podpisovanja nobenih izjav”. Prav tako je povedal, da ostaja poslanec SDS.

Janšo smo takrat vprašali tudi, kaj se bo s trojico zgodilo, če bodo kljub vsemu ostali v poslanski skupini. Zatrdil je, da izključevali ne bodo nikogar, da pa se bo poslanska skupina SDS odločila, “kako je z logistiko, ki pripada poslancem”.

In po besedah naših virov je na sinočnji seji izvršilnega odbora Jelka Godec zbranim povedala, da omenjeni trije izjave do izteka enotedenskega roka niso podpisali, da se je z njimi pogovorila in da zdaj prihaja naslednja poteza, ki izhaja tudi iz sklepa poslanske skupine.

Kot smo izvedeli neuradno in kot je bilo tudi pričakovano, naj bi še v tem tednu ostali brez članstva v delovnih telesih državnega zbora in tudi v mednarodnih delegacijah.

V katerih delovnih telesih in delegacijah je ta trojica?

Anže Logar
Nekdanji predsednik sveta SDS je član odbora za finance, je pa tudi član delegacije DZ v parlamentarni skupščini Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), delegacije za sodelovanje z Organizacijo gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in nadomestni član delegacije v parlamentarni skupščini Sveta Evrope.

Eva Irgl
Dolgoletna poslanka SDS je članica odbora za zunanjo politiko in odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Dejan Kaloh
Nekdanji predsednik mariborske SDS je član odbora za zdravstvo, komisije za narodni skupnosti in komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, je pa tudi nadomestni član delegacije DZ v parlamentarni skupščini Ovseja.

Za odvzem članstva v delovnih telesih ni potrebno glasovanje na mandatno-volilni komisiji (MVK) in na plenarni seji državnega zbora, poslanska skupina zgolj obvesti MVK o zamenjavi svojih članov.

O sestavi mednarodnih delegacij pa odloča kolegij predsednice DZ na predlog odbora za zunanjo politiko oziroma drugih pristojnih delovnih teles s področja njihovega delovanja.

Ti trije poslanci sicer zasedajo tudi vodilne funkcije v delovnih telesih in naj bi jih za zdaj še obdržali. Eva Irgl je tako predsednica komisije za peticije, Anže Logar je podpredsednik odbora za zunanjo politiko, Dejan Kaloh pa podpredsednik odbora za pravosodje.

Postopek odvzema teh funkcij, ki močno vplivajo tudi na višino posamezne poslanske plače, ni tako enostaven. Določa ga 200. člen poslovnika DZ, ki pravi: “Predsednike in podpredsednike delovnih teles imenuje državni zbor na predlog poslanskih skupin, ki jim na podlagi odločitve kolegija pripada mesto predsednika ali podpredsednika delovnega telesa.”

O tem morajo torej poslanke in poslanci glasovati na plenarni seji. Nazadnje je tak postopek izpeljala poslanska skupina Levica, ki je zaradi znotrajstrankarskega spora zamenjala predsednika odbora za delo Miho Kordiša. Prav tako ga je, kot je razvidno s posodobljenega sedežnega reda, že presedla iz prve vrste v zadnjo, v bližino nepovezane poslanke Mojce Šetinc Pašek.

Poslanska skupina SDS
Foto: SDS

Podobno se bo zdaj zgodilo tudi v SDS – Jelka Godec naj bi tako v kratkem državnemu zboru sporočila nov sedežni red, po katerem se Logar in Irgl iz prve selita v zadnjo klop, Kaloh pa ima svoj sedež tam že sedaj.

Prav tako ne prejemajo več vabil na redne tedenske seje poslanske skupine. Na plenarnih sejah državnega zbora bodo lahko razpravljali samo še v primeru delitve preostalega časa, na seznam razpravljalcev jih SDS ne bo več uvrščala. Lahko pa bodo spregovorili ob glasovanjih – pri obrazložitvah glasu v lastnem imenu.

Včerajšnje seje izvršilnega odbora se niso udeležili, čeprav po statutu SDS kot člani poslanske skupine še vedno prejemajo vabila nanje. Logar se tako na seji IO, ki je praviloma vsak prvi torek v mesecu, ni pojavil, odkar je novembra odstopil z mesta predsednika sveta stranke.

V SDS danes na naša vprašanja v zvezi s tem niso odgovorili, prav tako še ni jasno, kdaj sledi druga faza – odvzem vodilnih funkcij v delovnih telesih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje