Delavci, ki gradijo drugi tir, v stavko: želijo dvig plač, ureditev varnosti …

Slovenija 07. Feb 202410:21 > 15:59 1 komentar
Dokončanja glavnih gradbenih del na viaduktu Gabrovica
Foto: Tomaž Primožič/BOBO

Izvršni odbori sindikatov družb, ki gradijo drugi tir, so v ponedeljek sprejeli sklep o začetku stavke 15. februarja. Stavkali bodo na delovnih mestih v vseh izmenah, so sporočili iz Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije.

Sindikati podjetij Yapi Merkezi, YM Construtions, Yorpol in podružnica Türkcan so v ponedeljek sprejeli sklep o stavki. To bodo začeli 15. februarja. Potekala bo za delavce v vseh izmenah, stavkali pa bodo na svojih delovnih mestih, sporočajo iz sindikata gradbenih delavcev, ki deluje pod okriljem Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Pri omenjenih štirih izvajalcih je, kot je za STA povedal sekretar sindikata delavcev gradbenih dejavnosti, ki deluje v okviru Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Oskar Komac, zaposlenih skupno več kot 500 delavcev. “Stavka bo potekala na ključnih delovnih mestih, od katerih so odvisna tudi druga, zato ocenjujemo, da bo del gradbišča na ta dan stal,” je dejal. S predstavniki podjetij so že pogajali in tudi prejeli določena zagotovila, a ta temeljijo le na obljubah, je povedal Komac in dodal, da delavci zato hočejo stavko.

Podlaga za začetek stavke so zbrani podpisi podpore stavki zaposlenih, pa tudi zakona o stavki in delovnih razmerjih ter kolektivna pogodba.

Njihove stavkovne zahteve so dvig osnovnih plač za 30 odstotkov s 1. februarjem, poplačilo opravljenih nadur od začetka del na projektu drugi tir, izplačilo dodatka za prevoz na oddaljeno gradbišče, ureditev varnosti in zdravja pri delu in ureditev pogojev bivanja, tudi v zvezi z zaposlovanjem in namestitvijo novih delavcev, ter plačilo stavke zaradi kršitev delovnopravne zakonodaje in kolektivne pogodbe za dejavnost gradbeništva..

Sindikat slovenske podružnice podjetja Türkcan je tudi sklenil, da vse stavkovne zahteve veljajo tudi za vse tiste delavce, ki jih je na delo na projektu napotilo matično podjetje.

“Stavkovni odbori so v času od napovedi do začetka stavke pripravljeni na pogajanja in iskanja sporazumne rešitve nastalega spora,” so v sporočilu navedli v sindikatu delavcev gradbenih dejavnosti.

“Delavci hočejo stavko”

Po Komacovih besedah so se s predstavniki podjetij že pogajali in tudi prejeli “določena zagotovila”, ki pa po njegovih besedah temeljijo le na obljubah. “Delavci zato hočejo stavko,” je poudaril.

Sindikati v Sloveniji registriranih družb Yapi Merkezi, YM Construction, Yorpol in Türkcan so bili ustanovljeni pred približno dvema mesecema ter sodijo pod okrilje Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije.

Društvo Delavska svetovalnica je v minulih mesecih večkrat opozorilo na kršitve pravic delavcev turških izvajalcev del pri projektu drugi tir. Med drugim naj bi opravljali veliko več nadur, kot je dovoljeno, plačanih naj ne bi imeli socialnih prispevkov, nezgode pri delu naj ne bi bile ustrezno prijavljene.

Društvo je zaradi kršitev delovne zakonodaje jeseni napovedalo vložitev kazenskih ovadb zoper Yapi Merkezi in njegovega podizvajalca Türkcan. Yapi Merkezi je konec prejšnjega leta prekinil pogodbo s Türkcanom.

Vlada je januarja sklenila, da se vloge za izdajo in podaljšanje enotnega dovoljenja za prebivanje in delo tujcem, ki se zaposlijo pri gradnji drugega tira, obravnavajo prednostno. V Yapi Merkeziju so namreč opozarjali, da se ta dovoljenja ne izdajajo dovolj hitro, da bi lahko opravljali delo v pogodbenih rokih.

Delavska svetovalnica je opozarjala, da se skuša s tem težave pomesti pod preprogo – da hoče država privabiti nove delavce v izgradnjo drugega tira, medtem ko se predhodne delavce na tem projektu očitno pošilja nazaj v Turčijo, ne da bi se jim v celoti poravnale njihove terjatve.

Na ministrstvu za infrastrukturo so nasprotno zatrdili, da je prav hitra obravnava in izdajanje večjega števila delovnih dovoljenj za delo na projektu ukrep, ki bo preprečil, da bi izvajalec imel motivacijo za nezakonite in etično sporne prakse, ki bi vodile do kršitve pravic delavcev.

V preteklosti so v medijih že odmevale novice, da naj bi delavci na projektu drugi tir delali v nemogočih razmerah. Nazadnje smo oktobra lani poročali, da naj bi nekateri turški delavci delali tudi po 372 ur mesečno, podjetje 2TDK pa da jim v Sloveniji ne plačuje prispevkov. V 2TDK so očitke tedaj zavrnili. Končanje drugega tira, enega največjih infrastruturnih projektov v samostojni Sloveniji, je predvideno do leta 2026.

Ministrstvo za delo zahteve turških delavcev podpira

“Stavko in pravico do stavke podpiram. Ob tem poudarjam, da imajo po zakonu v Sloveniji vsi delavci enake pravice. V praksi pa zaradi večje stopnje podrejenosti in slabše informiranosti tujih delavcev prihaja do kršitev načela enake obravnave. Zato pozdravljam pogum turških delavcev in jih podpiram pri njihovih zahtevah,” je sporočil državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan.

Stavko podpira tudi zaradi “številnih kršitev”, ki jih je zaznal Inšpektorat RS za delo. Ta je v zadnjih dveh letih pri družbi Yapi Merkezi in različnih podizvajalcih opravil več kot 120 inšpekcijskih nadzorov, kjer so bile ugotovljene številne nepravilnosti. Delavcem niso bili ustrezno plačani socialni prispevki. V praksi se ni spoštovalo zakonodaje s področja varnosti in zdravja pri delu. Prav tako jim je bila kršena pravica do ustreznega počitka, plačila nadur in različnih dodatkov, je nanizal državni sekretar.

Kršitve so njegovih besedah neločljivo povezane tudi z neustreznim evidentiranjem delovnega časa in oviranjem inšpekcijskega postopka, saj odgovorni v postopkih niso podali ustreznih evidenc.

Ravno to težavo pa ministrstvo med drugim naslavlja z novim zakonom o evidentiranju delovnega časa, pravi Juvan. Z novim zakonom bo lahko inšpektor v primeru oviranja postopka in skrivanja evidenc delodajalcu naložil sankcijo v obliki elektronskega beleženja delovnega časa. Tako da pričakuje, da bo inšpektorat za delo nova pooblastila uporabil ravno v takšnih primerih.

“Pošteno plačilo za vse opravljeno delo v varnih delovnih pogojih in spoštovanje zakonodaje so civilizacijski minimum. Za vse delavke in delavce,” je odziv sklenil Juvan.

2TDK: Napoved stavke ne sme vplivati na časovnico projekta drugi tir

Družba 2TDK, ki je investitor projekta, napoved stavke jemljejo “skrajno resno in z vso potrebno skrbnostjo”, zato je na njeno pobudo danes takoj po prejemu napovedi stavke potekal sestanek z vodstvi izvajalcev gradbenih del. Ti so izpostavili, da so s turškim sindikatom že začeli iskati rešitve glede zahtev delavcev, 2TDK pa je na sestanku poudarila, da napoved stavke ne sme negativno vplivati na časovnico izvedbe projekta.

“Z namenom, da izvajalci zagotovijo spoštovanje delovnopravne zakonodaje, smo jih tudi pozvali, da aktivno iščejo sporazumne rešitve nastalega spora,” so v odzivu zapisali v 2TDK.

Dodali so, da kot naročnik od vseh udeleženih pri projektu zahtevajo spoštovanje tako slovenske delovne zakonodaje kot celotnega slovenskega pravnega reda, da pa ne morejo urejati pravnih razmerij med delodajalci in delojemalci.

Kot so sporočili iz Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije pri ZSSS, v okviru katerega so bili ustanovljeni sindikati pri slovenskih podružnicah turških izvajalcev, so stavkovni odbori v času od napovedi do začetka stavke pripravljeni na pogajanja in iskanja sporazumne rešitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje