Delovni obisk Pirc Musar na Nizozemskem: Državi dobro sodelujeta

Slovenija 16. Sep 202420:59 0 komentarjev
Predsednica Pirc Musar in nizozemski kralj Viljem Aleksander
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki se mudi na delovnem obisku na Nizozemskem, se je danes med drugim sestala s predsednico Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Tomoko Akane in tožilcem ICC Karimom Khanom. Kasneje se je srečala tudi z nizozemskim kraljem Viljemom-Aleksandrom in premierjem Dickom Schoofom, so sporočili v njenem uradu.

“Slovenija se je vedno zavzemala za polno in brezpogojno spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic ter je bila glasna zagovornica vseh mednarodnih sodišč in tribunalov. Spoštovanje njihovih odločitev in sodb ter spoštovanje njihove neodvisnosti in nepristranskosti je ključen element zagotavljanja mednarodne vladavine prava,” je predsednica republike Nataša Pirc Musar dejala po sestankih na ICC, kjer se je srečala tudi z izvršno direktorico Sklada za žrtve Deboro Ruiz Verduzco.

Pogovori potrjujejo dobro sodelovanje med Slovenijo in Nizozemsko na različnih področjih, so ob obisku sporočili iz predsedničinega urada.

Pirc Musar se je danes udeležila konference mreže strokovnjakov Europola za varstvo podatkov. Razprave so bile letos namenjene predvsem povezavi med varstvom podatkov in kibernetsko varnostjo.

V nagovoru je poudarila, da se je v svoji karieri na lastne oči prepričala o preobrazbeni moči varstva podatkov. “Ne gre zgolj za tehnično ali pravno vprašanje, temveč za vprašanje načel. Naša zavezanost varstvu osebnih podatkov odraža našo zavezanost človeškemu dostojanstvu in samostojnosti posameznika,” je dodala.

Ob robu konference se je predsednica srečala z izvršno direktorico Europola Catherino de Bolle. Poudarila je, da je Europol vzpostavil močno zaupanje med državami članicami, kar je ključno za uspešno sodelovanje pri zagotavljanju varnosti državljanov EU.

Obiskala je tudi Agencijo EU za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah (Eurojust), kjer se je srečala s predsednikom Ladislavom Hamranom in podpredsednikom Boštjanom Škrlecem. V pogovorih je izrazila zadovoljstvo z odličnim delom Eurojusta, še posebej s kakovostjo njegove podpore in uspešnim sodelovanjem s pristojnimi organi Slovenije.

Sestala se je še z nizozemskim kraljem, obisk pa je zaključila s srečanjem z nizozemskim premierjem Dickom Schoofom, ki je mandat nastopil v začetku julija.

Predsednica Pirc Musar in nizozemski predsednik vlade Dick Schoof
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica in kralj Viljem-Aleksander sta pozornost med drugim namenila sodelovanju na multilateralnem področju v luči članstva Slovenije v Varnostnem svetu ZN, sodelovanju v okviru Ljubljansko-haaške MLA konvencije, ter izmenjala mnenja glede zelenega prehoda in vlogah žensk v zunanji politiki.

Srečanje s Schoofom pa je bilo namenjeno krepitvi političnega, gospodarskega in obrambnega sodelovanja, dotaknila sta se tudi vprašanj vladavine prava in širitve EU ter aktualnih mednarodno političnih tem, med njimi razmeram na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini.

Pogovori v okviru delovnega obiska potrjujejo dobro sodelovanje med Slovenijo in Nizozemsko na različnih področjih, so še sporočili z urada predsednice.

Dvostransko srečanje z nizozemskim predsednikom vlade
Foto: Nebojša Tejić/STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!