DNS s platformo za prijavo napadov na novinarje

Slovenija 22. Jun 202113:52 > 14:10 0 komentarjev
Mikrofoni
Borut Živulović/BOBO

Na platformi za prijavo napadov na novinarje bodo zbirali prijave fizičnih napadov in groženj ter verbalnih napadov, ki presegajo argumentirano kritiko novinarjevega dela.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so zagnali platformo za prijavo napadov na novinarje, ki bo omogočila sistematično beleženje in spremljanje napadov ter ozaveščanje javnosti. Na platformi bodo zbirali prijave fizičnih napadov in groženj ter verbalnih napadov, ki presegajo argumentirano kritiko novinarjevega dela, so sporočili.

“Ideja o vzpostavitvi platforme je nastala ob dvoletnem spremljanju napadov na novinarje, med katerim smo ugotovili, da je tako sistemsko okolje kot politično in javno razpoloženje do novinarskega dela v Sloveniji vse bolj sovražno in omejujoče,” so v sporočilu za javnost zapisali v Društvu novinarjev Slovenije.

Kot so pojasnili v DNS, s projektom med drugim naslavljajo nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji ter razvijajo orodja in mehanizme za učinkovite odzive na grožnje ter za pridobivanje javne podpore.

“Pritiski in napadi na novinarje se še naprej krepijo toliko, da jih je vse težje sistematično spremljati, jih dokumentirati in se nanje odzivati. Platforma bo pomembno prispevala k še bolj preglednemu spremljanju napadov in bo ponujala bolj celosten vpogled v njihove razsežnosti. Platforma bi lahko bila neke vrste kompas, ki bo opozarjal na nesprejemljive prakse, ki jih je treba obsoditi in povečevati širše družbeno zavedanje o njihovi nesprejemljivosti,” je ob tem poudarila predsednica DNS Petra Lesjak Tušek.

Platforma bo poleg sistematičnega spremljanja napadov po različnih kategorijah omogočila tudi pripravo različnih analiz ter nudila podlago za razvoj ustreznih in učinkovitih mehanizmov za zaščito novinarjev, so še izpostavili v DNS.

Ob zagonu platforme pa vsem novinarjem, ki so žrtve napadov, nudijo tudi brezplačni prvi pravni posvet, namen katerega je ugotoviti, ali je na določen napad mogoče in smiselno odgovoriti s pravnimi sredstvi, so še navedli.

Vzpostavitev platforme je del podaljšane faze projekta Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji, pri katerem sodelujejo Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto, sofinancira pa ga NEF-Mreža evropskih fundacij v sklopu iniciative Civitates, so še sporočili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!