Dovoljenje za prodajo glifosata podaljšano za leto dni

Slovenija 13. Dec 202219:13 0 komentarjev
Glifosat
PROFIMEDIA

Evropska komisija je pred dnevi podaljšala dovoljenje za prodajo herbicida glifosat v EU za leto dni, do 15. decembra 2023. Podaljšanje daje Evropski agenciji za varnost hrane (Efsa) dovolj časa, da konča novo oceno tveganja za zdravje in okolje. Ocena naj bi bila znana julija, je objavila Efsa.

Evropska komisija je decembra 2017 dovoljenje za ta najpogosteje uporabljani herbicid v kmetijstvu, gozdarstvu in vrtnarstvu, ki je na trgu od leta 1974, podaljšala za pet let, do 15. decembra 2022. Članice EU so v minulih tednih na ravni delovnih teles Sveta EU o predlogu komisije za enoletno podaljšanje glasovale dvakrat. Prvič so se izrekle oktobra, ko so glasovale v stalnem odboru za rastline, živali, hrano in krmo, drugič pa sredi novembra na glasovanju odbora za pritožbe.

Ker pri glasovanju ni bila dosežena kvalificirana večina (da bodisi za bodisi proti predlogu glasuje več kot 55 odstotkov držav članic, ki predstavljajo več kot 65 odstotkov prebivalcev EU), je lahko Evropska komisija sprejela samostojno odločitev.

Kot je objavila Efsa, je bila odločitev o podaljšanju sprejeta, da bi lahko Efsa zaključila novo oceno tveganja, ki naj bi bila končana julija 2023.

Pred petimi leti Efsa in tudi Evropska agencija za kemikalije neposredne povezave med uporabo pesticida in povečanim tveganjem za raka nista potrdili, po novi oceni tveganja pa bodo članice lahko spet glasovale o dovoljenju.

polje, mačka, njiva
Žiga Živulović jr./BOBO

Slovenija pri glasovanjih vzdržana

Slovenija je sicer konec leta 2017 glasovala za podaljšanje dovoljenja za glifosat, pri čemer je zavzela stališče, da ga je treba prepovedati, vendar ob prehodnem obdobju od treh do petih let za kmetijstvo, da se prilagodi novim razmeram. Je pa vlada nato podprla zmanjšanje vseh fitofarmacevtskih sredstev v kmetijski proizvodnji in prepoved uporabe glifosata v nekmetijskih dejavnostih.

Letos se je medtem Slovenija po besedah kmetijske ministrice Irene Šinko pri obeh glasovanjih vzdržala, skupaj z Nemčijo in Francijo. Zaradi vzdržanega glasu obeh največjih članic EU kvalificirana večina ni bila dosežena ne za ne proti podaljšanju, proti pa je po pisanju časnika Delo glasovalo šest članic.

Mednarodna agencija za raziskave raka je glifosat razvrstila med snovi, ki so za ljudi verjetno rakotvorne, opozorila o njegovi rakotvornosti pa prihajajo tudi od drugih neodvisnih znanstvenikov. Ostro mu med drugimi nasprotujejo v mreži Pesticide Action Network, odločevalce so k nasprotovanju podaljšanja dovoljenja pozvali tudi v Čebelarski zvezi Slovenije. Na drugi strani je močna lobistična skupina podjetij iz agrokemične panoge, ki so tudi dala vlogo za obnovitev dovoljenja za prodajo glifosata.

V Sloveniji glifosat proizvaja tovarna kemičnih izdelkov Albaugh (nekdanji Pinus Rače), ki želi v Račah povečati proizvodnjo glifosatnih pripravkov, a nima uspeha pri pridobivanju okoljevarstvenega soglasja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!