Drago Šketa po odstopu: Želel bi se iskreno opravičiti vsem, ki sem jih prizadel

Slovenija 02. Okt 202312:45 > 13:08 17 komentarjev

Drago Šketa je odstopil s položaja generalnega državnega tožilca. Policija ga je namreč ustavila, ko je vozil pod vplivom alkohola. Šketa je pojasnil, da se je vračal z zasebnega slavja. Opravičil se je vsem, ki jih je prizadel.

Drago Šketa je odstopil s položaja generalnega državnega tožilca. Policija ga je namreč ustavila, ko je vozil pod vplivom alkohola.

Policisti so Šketo ustavili v soboto v Mariboru. Napihal je 0,37 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Dovoljena meja je 0,24 mg/l. Za storjeni prekršek je prejel plačilni nalog. “Odločitev o odstopu je sprejel, ker bi navedene okoliščine lahko škodile ugledu državnotožilske organizacije. O tem je že obvestil vse pristojne institucije,” so navedli na vrhovnem državnem tožilstvu.

“V soboto, 30. 9., ponoči sem se vračal z zasebnega slavja, pri tem me je ustavila policija in mi odredila preizkus alkoholiziranosti,” je pojasnil Šketa. Alkotest je pokazal 0,37 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Prejel je plačilni nalog, ne pa tudi predloga za sodnika za prekršek, ker meja preseženosti alkohola ni bila tolikšna, da bi bil ta predlog potreben, je dodal.

Šketa je dejal, da je že v soboto obvestil ministrico za pravosodje. Danes zjutraj je pisno odstopno izjavo naslovil na državnotožilski svet, seznanil pa je tudi predsednico državnega zbora in ministrstvo za pravosodje.

“Odstop sem ponudil, ker smatram, da bi moja dejanja lahko škodila ugledu državnotožilske funkcije in ugledu državnih tožilcev. Ves čas se na svojem položaju zavzemam za visoko stopnjo integritete vseh državnih funkcionarjev. Na podlagi tega sem tudi podal odstopno izjavo,” je dejal.

“Želel bi se iskreno opravičiti vsem, ki sem jih prizadel,” je zaključil Šketa.

Ministrica: Pokazal je integriteto

“Do vožnje pod vplivom alkohola moramo imeti ničelno toleranco, zato cenim, da je generalni državni tožilec Drago Šketa takoj in brez pomisleka prevzel odgovornost za svoje ravnanje in odstopil s svoje funkcije,” je v odzivu zapisala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. “S tem je pokazal visoko stopnjo integritete in spoštovanje do položaja generalnega državnega tožilca, državnotožilske organizacije ter pravosodja v celoti,” je dodala ministrica.

Šketa je bil na položaju generalnega državnega tožilca od leta 2017. Letos spomladi je bil kot prvi generalni državni tožilec doslej ponovno imenovan na to funkcijo. Mandat generalnega državnega tožilca sicer traja 6 let.

Namestnica generalnega državnega tožilca je Mirjam Kline, ki je bila na to mesto imenovana julija letos. Pričakovati je mogoče, da bo Kline začasno nadomestila Šketo, nato pa bo stekel razpis za novega generalnega državnega tožilca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje