Svobodi se je po odstopu poslanke Pekošak pridružil Branko Zlobko

Slovenija 23. Maj 202411:42 0 komentarjev
Seja v DZ
Foto: Borut Živulović /Bobo

Državni zbor je po odstopu poslanke Svobode Monike Pekošak mandat za preostanek mandatne dobe potrdil Branku Zlobku. Novi član poslanske skupine Svoboda v poslanske klopi prihaja iz upokojitve.

Moniki Pekošak je konec aprila prenehal mandat poslanke Svobode, potem ko je odstop s funkcije napovedala sredi marca. Pekošak je kot razlog za odstop takrat navedla osebne razloge, po nekaterih informacijah pa naj bi se iz poslanskih klopi preselila na mesto svetovalke uprave v Darsu.

V državnem zboru so danes potrdili njenega naslednika. To bo Branko Zlobko.

Zlobko, rojen leta 1958, je doma v Kostelu in je bil pred nastopom poslanske funkcije upokojenec. Šolal se je na vojaški akademiji in pridobil poklic častnika, bil pa je tudi policijski svetnik, so pojasnili v poslanski skupini Svoboda.

Poslanka Monika Pekošak je aprila odstopila iz osebnih razlogov. V skladu z zakonom o volitvah v državni zbor v takem primeru postane poslanec za preostanek mandatne dobe tisti kandidat z iste liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki mu je prenehal mandat.

Glede na rezultate državnozborskih volitev bi bil naslednji v vrsti za poslanski mandat nekdanji predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, ki pa se je, kot so pred časom sporočili iz Državne volilne komisije (DVK), odpovedal pravici opravljanja funkcije poslanca. “Naslednji kandidat, ki bi bil izvoljen v volilni enoti 4000 Ljubljana Bežigrad, je Branko Zlobko, ki je v volilnem okraju 4001 Kočevje prejel 3196 oziroma 35,74 odstotka glasov,” so navedli na DVK.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!