Državnotožilski svet za novega predsednika izvolil Harija Furlana

Slovenija 19. Dec 202315:26 1 komentar
Harij Furlan
Harij Furlan (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Državnotožilski svet je za novega predsednika izvolil vrhovnega državnega tožilca Harija Furlana, za podpredsednika pa nekdanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja.

Na današnji ustanovni seji Državnotožilskega sveta so za novega predsednika izvolili vrhovnega državnega tožilca Harija Furlana, za podpredsednika pa nekdanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, so po seji sporočili iz Državnotožilskega sveta.

Dosedanjim članom sveta je šestletni mandat potekel v ponedeljek.

Državnotožilski svet sestavlja devet članov. Štiri člane izvolijo državni tožilci v svojih vrstah, enega člana imenuje minister za pravosodje, štiri člane pa izvoli DZ na predlog predsednice republike.

Državni tožilci so novembra za nove člane poleg Furlana izvolili še višjo državno tožilko Nadjo Sovinc, okrožnega državnega tožilca Damirja Kusića in okrajnega državnega tožilca Ivana Pridigarja.

Poslanci pa so poleg Fišerja izvolili izrednega profesorja na ljubljanski pravni fakulteti Sama Bardutzkyja, nekdanjo tožilko Vlasto Nussdorfer ter dolgoletnega vodjo okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivana Žaberla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje