Ena največjih pomurskih znamenitosti kmalu spet na ogled

Kultura 27. Mar 202420:31 0 komentarjev
Mlin na Muri
Foto: Sobotainfo/BOBO

Poleti bodo domačini lahko spet uživali v pogledu na eno največjih pomurskih znamenitosti – plavajoči mlin na Muri na Otoku ljubezni v Ižakovcih. Brod naj bi končali maja.

Poleti bodo domačini in obiskovalci lahko spet uživali v pogledu na plavajoči mlin na Muri na Otoku ljubezni v Ižakovcih. Ta se je leta 2022 sesedel sam vase.

Po besedah beltinškega župana Marka Viraga naj bi novi brod končali maja, mlin pa avgusta ob 105. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Virag je spomnil, da so se težave z mlinom na Muri začele leta 2019 in leta 2022 zaključile s tem, da se je mlin zrušil sam vase. Eden od kumpov je bil popolnoma uničen, nekaj pa jim jih je uspelo rešiti.

Brod in mlin sta bili skupaj z drugimi vsebinami na Otoku ljubezni priljubljena turistična točka, zato so se na Občini Beltinci prijavili na razpis ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. “Zdaj pa smo na točki, ko izbrani izvajalec del že opravlja pripravljalna dela za obnovo mlina,” je povedal Virag. Ob predpostavki, da večjih težav ne bo, predvidevajo, da bo brod na svojem mestu maja letos, mlin pa najpozneje do avgusta, ko bodo praznovali 105. obletnico združitve prekmurskih Slovencev in matične države.

Izvajalec del je javno komunalno podjetje občine Beltinci Komuna. To je bilo edino, ki se je prijavilo na javni razpis. Po Viragovih besedah bo treba sicer večino delov mlina narediti na novo, nekaj delov pa je tako ohranjenih, da jih bodo mogoče lahko vključili v nov mlin.

Foto: Sobotainfo/BOBO

“Če ne, pa bodo naredili vsaj repliko, da bomo lahko pokazali, kako je bilo pa to narejeno včasih. A ker menim, da je stavbo še najlažje narediti, bolj pomembno pa ji je dati pravo vsebino, se bomo posebej potrudili tudi pri tem,” je napovedal. Pri tem bodo, kot je dodal, temeljili na tradiciji in butičnem turizmu s pridihom avtentičnosti in ob trajnostnem pristopu.

Vsebina mlina bo po županovih navedbah takšna, da bo mlin vsaj v majhnem obsegu dejansko opravljal svojo vlogo, torej mlel, saj da je to tisto, kar si obiskovalci želijo videti. Ne bo pa šlo za tržno mletje žita.

Ob mlinu bodo obnovili tudi brod, ki je prevažal turiste s prekmurskega na prleški breg Mure. “Približno 500.000 evrov je vredna obnova mlina in broda skupaj, od tega skoraj 350.000 evrov financira ministrstvo za gospodarstvo,” je še povedal Virag, ki je ponosen, da so vsi razumeli, da je pomembno povezati kulturno dediščino in turizem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!