“Evropa ne sme biti lačna”

Slovenija 08. Mar 202210:43 > 11:38 2 komentarja
KMETOVANJE, kmet
Srdjan Živulović/BOBO

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije v javnem pismu poziva, da je nastopil skrajni čas za temeljit razmislek o prihodnosti slovenskega in evropskega kmetijstva. "Evropa in Slovenija si ne moreta privoščiti, da bi bila v večini odvisna od uvoza hrane in da bi bili evropski državljani ponovno lačni," med drugim pišejo v pozivu.

“Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) obsoja nerazumna vojna dejanja v Ukrajini in poziva vse, ki lahko vplivajo in imajo moč odločanja, da prekinejo tragične dogodke na evropskih tleh,” so zapisali v izjavi za javnost KGZS in dodali, da je nesprejemljivo, da se leta 2022 spopadamo z vojno v Evropi in da posledice teh nerazumnih dejanj trpijo nedolžne žrtve.

Opozarjajo tudi na dolgoročne posledice, saj se poleg že sedaj znatno višjih cen energentov napovedujejo tudi dvigi cen gnojil in žita, kar bo, tako KGZS, ob že tako visokih vstopnih cenah še dodatno otežilo položaj slovenskih kmetov. “Prav tako je zaradi pomanjkanja in občutno povišane cene gnojil vprašljiva letošnja setev, podražila se bo tudi krma,” še pišejo in dodajajo, da to lahko vodi v še večje opuščanje kmetovanja. Tega pa si ob napovedanih zaostritvah razmer na prehranskem trgu enostavno ne moremo privoščiti.

“Ne pozabimo, da so cene hrane v zadnjih mesecih že narastle, zato se postavlja vprašanje, ali bo potrošnik še vedno pripravljen sprejeti višje cene hrane in tako pokriti naraščajoče vstopne stroške pri pridelavi hrane in krme,” se sprašujejo na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije in ob tem opomnijo, da smo tik pred sprejetjem skupne evropske kmetijske politike, ki ob napovedanih zaostrenih omejitvah za kmetovanje in bolj zeleni usmeritvi zagotovo ni upoštevala razmer, kot je trenutna vojna v Ukrajini. “Tudi tako imenovani zeleni dogovor in strategija od njive do vilic nista vključevala tovrstnih scenarijev, ki jih pišejo sedanje razmere,” še pišejo in dodajajo, da imamo v Sloveniji že tako vrsto let težave s samooskrbo z nekaterimi pridelki, sedaj pa je skrajni čas, da “temeljito premislimo o prihodnosti slovenskega in evropskega kmetijstva”.

“Ne pozabimo, da se je pred več kot 50 leti oblikovala skupna evropska kmetijska politika prav s tem namenom: da v Evropi nikoli več ne bomo lačni,” so še zapisali in odločevalce pozvali k sprejetju ukrepov, ki bodo to preprečili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje