Evropski poslanci v Sloveniji: pod drobnogledom vladavina prava, svoboda medijev

Slovenija 13. Okt. 202107:25 > 16:471 komentar
Delite:
Sophie in't Veld
Foto: PROFIMEDIA

Misija Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev od danes do petka v Sloveniji preverja stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Evropski poslanci se bodo srečali z nacionalnimi oblastmi, civilno družbo in mediji, so sporočili iz Evropskega parlamenta. Želijo si tudi srečanja s premierjem Janezom Janšo.

V misiji sodeluje sedem poslancev iz parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), po eden iz vsake politične skupine, ter poslanec iz odbora za proračunski nadzor. Te misije pripravi in izvede odbor Libe.

Največjo politično skupino, desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP) zastopa Romana Tomc, ki je minuli teden za STA povedala, da glede na dosedanje izkušnje nima nobenih posebnih pričakovanj v povezavi s to misijo. “Gre za politično misijo, uperjeno proti aktualni vladi. V skladu s tem kaj več od političnih izjav ni pričakovati,” je sporočila.

Vodja delegacije je Sophie in’ t Veld iz liberalne Renew, preostali člani pa so Cyrus Engerer iz socialdemokratske S&D, Tineke Strik iz vrst Zelenih, Nicolaus Fest iz skrajno desne skupine Identiteta in demokracija, Assita Kanko iz vrst zmerno evroskeptične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), Konstantinos Arvanitis iz evropske levice ter Mikulaš Peksa kot član odbora za nadzor proračuna iz vrst Zelenih.

Sophie in ‘t Veld je danes ob začetku misije povedala, da želijo ugotoviti čim več dejstev, ne pa doseči padca vlade. “Ni naša stvar, da se postavimo na katerokoli stran, temveč ugotavljamo dejstva in preučujemo opozorila, ki so bila izražena,” je dejala.

Slovenska tiskovna agencija (STA)
Foto : Žiga Živulović jr./BOBO

In ‘t Veld je danes vnovič izrazila željo, da bi se sestali tudi s slovenskim premierjem Janezom Janšo. “Tu smo do petka in zelo radi bi se z njim dobili osebno ter slišali njegovo stališče,” je dodala.

Kakšni bodo učinki te misije, je po besedah vodje delegacije odvisno od slovenskih državljanov. V okviru misije namreč predvsem nadzorujejo, in ne vsiljujejo sankcij ali ukrepov. Ko bodo poročali v Evropskem parlamentu, pa je odvisno od evropskih poslancev, ali bo morda sprejeta resolucija na to temo.

Delegirani tožilci in STA

Program obiska vključuje srečanja z nevladnimi organizacijami, varuhom človekovih pravic, predstavniki akademije, novinarji in organizacijami, ki si prizadevajo za svobodo medijev, z vrhovno državno tožilko in nekdanjo predsednico Društva tožilcev Slovenije, s pooblaščenko za varstvo podatkov, z uradniki ministrstva za pravosodje in ministrstva za kulturo, s predstavnikom Komisije za preprečevanje korupcije, s poslanci državnega zbora in predsednikom državnega sveta ter s predsednikoma ustavnega sodišča in računskega sodišča.

Med temami bosta predvidoma v ospredju neimenovanje evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji in svoboda medijev, tudi financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA), saj so ta vprašanja v minulih mesecih v Bruslju najbolj odmevala.

Komentari

Vaš komentar