Fajon: Zaradi dejanj posameznikov ne more trpeti celotno palestinsko ljudstvo

Slovenija 15. Feb 202415:58 4 komentarji
Tanja Fajon in Hanke Bruins Slot
Foto: družbeno omrežje X /@MZEZ_

Te dni se zunanja ministrica Tanja Fajon mudi na Nizozemskem, kjer se je danes srečala z nizozemsko zunanjo ministrico. Razpravljali sta o perečih zunanjepolitičnih vprašanjih, v ospredju pa vojni v Gazi in Ukrajini ter širitev Evropske unije.

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je danes v Haagu srečala z nizozemsko kolegico Hanke Bruins Slot, s katero sta potrdili odlične dvostranske odnose med državama ter izmenjali stališča o aktualnih evropskih in mednarodnih temah. Med drugim sta se zavzeli za pomoč civilistom v Gazi in zagotavljanje ruske odgovornosti za zločine v Ukrajini.

Ministrici sta posebno pozornost v pogovorih namenili razmeram na Bližnjem vzhodu, v Ukrajini in na Zahodnem Balkanu, reformam in širitvi EU ter delovanju Slovenije v vlogi nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov, so sporočili iz zunanjega ministrstva (MZEZ).

Fajon je med drugim izpostavila prizadevanja Slovenije za takojšnje premirje v Gazi, zaščito civilistov in spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava. Tako Slovenija kot Nizozemska podpirata iskanje trajne politične rešitve, ki bo temeljila na rešitvi dveh držav.

“Zaradi dejanj posameznikov ne sme trpeti celotno ljudstvo”

Ministrici sta se strinjali tudi glede ključne vloge agencije ZN za podporo Palestincem (UNRWA), ki se sooča z obtožbami o vpletenosti nekaterih njenih zaposlenih v napad palestinskega gibanja Hamas na Izrael.

“Alternative za UNRWA preprosto ni. Pozdravljam namero o notranji in zunanji preiskavi morebitne vpletenosti nekaterih zaposlenih agencije v teroristično dejanje Hamasa, a zaradi dejanj posameznikov ne sme trpeti celotno palestinsko ljudstvo,” je dejala Fajon.

Ministrici sta govorili še o pomenu nadaljnje podpore in pomoči Ukrajini ter zagotavljanju odgovornosti ruskega režima za zločine, storjene v tej državi.

K temu naj bi pripomogla tudi ljubljansko-haaška konvencija, ki jo je Fajon skupaj s predstavniki še 33 držav podpisala v sredo v Haagu. Zunanja ministrica je danes pozdravila več kot desetletno sodelovanje z Nizozemsko, ki je privedlo do sprejetja omenjene konvencije na diplomatski konferenci v Ljubljani maja 2023.

Fajon je v pogovorih ponovno izrazila tudi slovensko podporo širitvi EU na Zahodni Balkan do leta 2030 in nizozemsko ministrico Bruins Slot pozvala, naj njena država marca podpre začetek pristopnih pogajanj Bosne in Hercegovine z EU.

Ob tem je izpostavila še pozitivne gospodarske trende in interes za nadaljnjo krepitev blagovne menjave z Nizozemsko, ki je v letu 2022 znašala 2,6 milijarde evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje