Slovenija podpira začetek pristopnih pogajanj z BiH, Moldavijo in Ukrajino

Svet 12. Dec 202317:28 > 19:12 3 komentarji
BiH in EU
Foto: PROFIMEDIA

Danes ministri za evropske zadeve razpravljajo o širitvi Evropske unije. Končna odločitev o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino, Moldavijo in BiH bo najverjetneje odvisna od voditeljev držav članic EU, ki bodo o tem diskutirali konec tedna. Slovenija sicer zagovarja začetek širitvenih procesov z vsemi tremi državami.

Ministri za evropske zadeve so danes v Bruslju potrdili širitvene sklepe Sveta EU, v katerih so ocenili napredek desetih držav, ki se želijo pridružiti EU, je na novinarski konferenci po koncu zasedanja povedal državni sekretar na španskem zunanjem ministrstvu Pascual Ignacio Navarro Rios.

Ključne politične odločitve o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino, Moldavijo in BiH ter podelitvi statusa kandidatke za članstvo Gruziji pa so prepustili Evropskemu svetu, ki se bo sestal v četrtek, je dejal.

Da bo ta odločitev preložena na zasedanje voditeljev, je že med današnjim ministrskim zasedanjem za STA povedal državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Marko Štucin.

“V tem trenutku je še nemogoče reči, ali bodo države članice sprejele odločitev, da se širitveni proces začne. Slovenija ostaja zagovornica začetka širitvenega procesa z vsemi tremi državami in upamo, da bosta v to smer šli tudi razprava in nato končna odločitev,” je poudaril.

Kot je dejal, si bo Slovenija do konca prizadevala, da bodo vse tri države kandidatke obravnavane enakopravno. Meni, da gre v prvi vrsti za politično odločitev, tako da če bodo voditelji sprejeli politično odločitev glede Ukrajine in Moldavije, morajo takšno odločitev sprejeti tudi glede BiH, je slovensko stališče pojasnil državni sekretar.

Evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi pa je poudaril, da je v BiH po podelitvi statusa kandidatke decembra lani prišlo do “velikih pozitivnih premikov”. To je po njegovih besedah prepoznano tudi v danes sprejetih sklepih Sveta EU.

Voditelji pa bodo odločali o priporočilu komisije za začetek pristopnih pogajanj z BiH, ko bo dosegla določeno raven izpolnjevanja pogojev za članstvo. Bosna in Hercegovina mora narediti dodaten napredek pri izpolnjevanju pogojev, ki jih je postavila EU, je povedal Varhelyi.

Ministri za evropske zadeve so danes razpravljali še o reviziji večletnega finančnega okvirja EU za obdobje 2021-2027, kar bo prav tako ena od osrednjih tem zasedanja voditeljev držav članic v četrtek in petek.

Slovenijo veseli, da je v zadnjem pogajalskem okvirju predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela nekoliko več dodatnih sredstev namenjenih za solidarnostni sklad za naravne nesreče, migracije in Zahodni Balkan, je povedal Štucin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje