FAZ: Von der Leyen bi lahko v torek predstavila celotno ekipo, tudi Marto Kos

Slovenija 14. Sep 202411:42 > 14:33 23 komentarjev
Robert Golob in Ursula von der Leyen
Foto: Dursun Aydemir/Anadolu/PROFIMEDIA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bi lahko v torek v Evropskem parlamentu predstavila celotno novo komisarsko ekipo, vključno s slovensko kandidatko Marto Kos, je poročal nemški časnik FAZ. V Bruslju naj bi si prizadevali, da bi slovenska vlada kandidaturo Kos komisiji pisno potrdila, čeprav se še ni predstavila odboru za zadeve Evropske unije. Prvak SDS Janez Janša je medtem objavil pismo, ki ga je na predsednico komisije naslovil Franc Breznik.

Kot je v petek sporočil tiskovni predstavnik Evropske komisije Eric Mamer, namerava predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sestavo svoje prihodnje komisije vodjem političnih skupin Evropskega parlamenta predstaviti v torek zjutraj, kot so napovedali že v začetku tedna.

Glede tega, da Slovenija še ni imenovala svojega kandidata oziroma kandidatke, pa je dejal zgolj, da se zavedajo trenutnega položaja in da bodo videli, kako se bodo stvari razvile. Predsednica je namreč nameravala člane prihodnje komisije konferenci predsednikov parlamenta predstaviti že to sredo, a jo je preložila, ker Slovenija še ni uradno imenovala svojega kandidata oziroma kandidatke za člana komisije.

Zdaj naj bi si po navedbah nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v Bruslju prizadevali, da slovenska vlada komisiji pisno potrdi imenovanje Marte Kos. Kot je v petek zvečer poročal časnik, bi bilo to možno, ker mnenje parlamentarnega odbora za zadeve Evropske unije (EU), ki mora kandidatko še zaslišati, za vlado ni zavezujoče.

Po poročanju FAZ bi lahko tako von der Leyen v torek predstavila celotno komisarsko ekipo, pri čemer bi v opombi zapisala, da mora slovensko kandidatko zaslišati še pristojni odbor v nacionalnem parlamentu. Druga možnost pa naj bi bila, da predsednica sestavo svoje prihodnje Evropske komisije predstavi brez kandidata oziroma kandidatke iz Slovenije. Pri tem bi morala navesti, kateri resor bi državi pripadel, še navaja časnik.

Marta Kos
Marta Kos (Foto: Saša Despot/BOBO)

Do zamude pri sestavljanju Evropske komisije prihaja potem, ko je v petek pred enim tednom od kandidature za komisarja iz Slovenije odstopil Tomaž Vesel. Vlada je nato v ponedeljek za komisarsko kandidatko nominirala Marto Kos, o kateri pa mora zdaj nezavezujoče mnenje podati še odbor državnega zbora za zadeve EU. Vendar predsednik odbora Franc Breznik (SDS) sklic seje pogojuje z dodatnimi pojasnili vlade o zamenjavi kandidata.

Zahteval je Veselovo odstopno izjavo, ki so jo v državnem zboru že prejeli, in domnevno pismo predsednice komisije premierju Robertu Golobu, v katerem naj bi zahtevala zamenjavo Vesela. Tega pisma po Breznikovih besedah še niso prejeli, tako da tudi seje odbora še ni sklical. Vlada je v petek v državni zbor poslala dopis, v katerem je znova poudarila, da je posredovala vso relevantno dokumentacijo za odločanje o kandidaturi Marte Kos za evropsko komisarko. Ob tem so pristojni odbor državnega zbora znova zaprosili za čimprejšnjo obravnavo predloga.

Breznik von der Leyen poslal pismo

Prvak SDS Janez Janša je medtem danes dopoldne na družbenem omrežju X objavil pismo, ki ga je na predsednico Evropske komisije 12. septembra naslovil Breznik in v katerem von der Leyen oziroma komisijo prosi za dokumente in druge informacije, ki jih je v zvezi s postopkom imenovanja Vesela za evropskega komisarja poslala slovenski vladi.

“Kot predsednik odbora za zadeve EU, ki ocenjuje predlaganega kandidata, bom lahko, tako kot v primeru gospoda Vesela, le na podlagi zadevnih informacij sprejel utemeljeno odločitev. Zahtevani dokumenti bodo meni in drugim članom odbora omogočili ustrezno oceno bodoče kandidatke,” je zapisal v pismu in dodal, da je dostop do teh dokumentov v javnem interesu. “Državljani Evropske unije so upravičeni do seznanitve s stališči, ki sta jih komisija ali vi izrazili o kandidacijskem postopku v Sloveniji,” je še poudaril Breznik.

Obtožbe s strani SDS se vrstijo, Kos jih zavrača

Napadi s strani največje opozicijske stranke SDS na Marto Kos se sicer v zadnjih dneh vrstijo. Evroposlanka iz Janševe stranke Romana Tomc je za portal Euronews ocenila, da je nova izbira slovenske vlade nesprejemljiva, saj da Kos za komisarsko mesto ni dovolj kompetentna – po njenih besedah nima dovolj vodstvenih izkušenj, ključnih za opravljanje komisarskih nalog. Predvsem pa je izpostavila, da je Kos nesprejemljiva, ker naj bi bila povezana z nekdanjo jugoslovansko tajno policijo Udbo.

Kos je na očitke Tomc v odzivu za N1 zapisala, da so se podobne obtožbe “z namenom diskreditacije” prvič pojavile ob napovedi njene kandidature za predsednico republike leta 2022. “Preden sem postala veleposlanica v Nemčiji in Švici, so me preverile varnostne službe obeh držav in soglasje sem dobila brez težav. Če bi kadarkoli škodovala interesom Slovenije, ne bi mogla delati v slovenski vladi ali biti veleposlanica,” je poudarila. Zavrnila je tudi obtožbe o pomanjkanju vodstvenih izkušenj. Po njenih navedbah ne držijo niti pripombe o tem, da je postala kandidatka le na podlagi spola.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje