FDV: Izrael nad Palestinci izvaja genocid. Oglasila se je tudi univerza

Slovenija 13. Maj 202416:52 > 18:18 27 komentarjev
Stop genocidu
Foto: Borut Živulović/BOBO

Fakulteta za družbene vede je v novi izjavi dogajanje v Gazi označila za genocid. Ob tem so od ljubljanske univerze zahtevali takojšnjo prekinitev akademskega in gospodarskega sodelovanja z izraelskimi institucijami in podjetji, pa tudi vzpostavitev sistema pomoči za palestinske študentke in študente. Po srečanju rektorja ljubljanske univerze Gregorja Majdiča s študenti in študentkami na FDV so se s stališčem oglasili tudi na UL.

Teče šesti dan študentske zasedbe velike predavalnice na Fakulteti za družbene vede. Študenti od FDV in Univerze v Ljubljani zahtevajo jasno opredelitev do dogajanja v Gazi in obsodbo genocida.

Fakulteta za družbene vede se je po tem, ko so pred dnevi dejali, da se na načelni ravni s študenti strinjajo, odzvala z novo izjavo, v kateri so dogajanje v Gazi prvič označili za genocid. “Izražamo podporo in solidarnost palestinskemu ljudstvu, nad katerim izraelska država izvaja genocid. Od začetka lanske agresije proti palestinskemu ljudstvu je v genocidu Izraela na območju Gaze umorjenih že več kot 35.000 ljudi, od tega več kot 14.500 otrok. Obenem ostro obsojamo tudi vse poskuse relativizacije izraelskega genocida in prikrivanja oziroma pomanjševanja izraelskih zločinov v imenu ‘pravice do samoobrambe’,” so zapisali.

Ob tem so opozorili, da Izrael od leta 1948 izvaja vojaško okupacijo nad več kot 90 odstotki palestinske zemlje. “Izrael nadzira dotok pitne vode v palestinska ozemlja in s tem tudi sistemsko zamejuje palestinsko kmetijstvo. V Izraelu so za uporabo avtocest, ki sekajo skozi palestinsko ozemlje, veljavne le izraelske registrske tablice, ki jih Palestinci ne morejo pridobiti. Izrael z vojaškimi kontrolnimi točkami strogo nadzira in omejuje prehod Palestincev skozi lastno ozemlje,” so ob tem izpostavili.

Odločno so obsodili odločitev nekaterih tujih univerz, da nad študente in študentke, ki so sodelovali v propalestinskih protestih, pošiljajo policijske sile.

Od ljubljanske univerze zdaj tudi fakulteta za družbene vede zahteva takojšnjo prekinitev akademskega in gospodarskega sodelovanja z izraelskimi raziskovalnimi in izobraževalnimi institucijami (ter podjetji), ki imajo povezave z vojaško-industrijskim kompleksom izraelske države. Zahtevajo tudi takojšnjo prekinitev vseh sporazumov, ki jih imajo univerza in njene članice, z ustanovami v Izraelu ali na okupiranih palestinskih ozemljih.

Prav tako FDV od UL pričakuje vzpostavitev sistema finančne, študijske in bivanjske pomoči za palestinske študentke in študente, in sicer po vzoru pomoči, ki so jo ob ruski invaziji na Ukrajino nudili ukrajinskim študentom.

Študentska zasedba predavalnice na FDV.
Študentska zasedba predavalnice na FDV. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

“FDV kot osrednja družboslovna institucija v Sloveniji prepoznava svojo vlogo pri zagovarjanju in izobraževanju raznovrstnih publik v namen širjenja zavesti o genocidu v Gazi in spodbujanja prizadevanja za svobodno Palestino. Kot fakulteta, katere bistvo je neločljivo povezano z raziskovanjem in delovanjem v javno dobro, prepoznavamo svojo odgovornost do podpiranja Palestink in Palestincev v njihovem boju za svobodo. Kot fakulteta se obvezujemo, da bomo v ta namen posvetili svoje raziskovalne, pedagoške in zagovorniške kapacitete. K javni opredelitvi v podporo svobodne Palestine spodbujamo tudi druge fakultete članice Univerze v Ljubljani, ne nazadnje tudi rektorat UL,” so še zapisali.

Rektor univerze na FDV

Danes je Fakulteto za družbene vede obiskal rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič.

Po sestanku s študenti in študentkami so na UL obsodili kršitve mednarodnega prava v Gazi in na okupiranem palestinskem ozemlju. “Povsem zavržno je vsakršno usmerjanje nediskriminatornih vojaških napadov na cilje, ki povzročajo nesorazmerno škodo in smrti med civilisti, vključno z otroki, ter uničevanje civilne infrastrukture, pri čemer kot izobraževalna institucija še posebej poudarjamo nesprejemljivost uničevanja izobraževalne infrastrukture. Sklicevanje na pravico do samoobrambe nikoli ne more opravičiti kršitev mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic,” so zapisali.

Gregor Majdič na FDV
Foto: Peter Žiberna/BOBO

Dogajanja v Gazi niso označili za genocid, so pa omenili sodni postopek, ki ga je pred Meddržavnim sodiščem proti Izraelu na podlagi zatrjevanih kršitev Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida iz leta 1948 začela Južnoafriška republika. Sodišče je pri izdaji začasnih ukrepov potrdilo, da obstaja prima facie verjetnost, da gre v primeru ravnanja Izraela za kršitev omenjene konvencije.

“Sporazum z univerzo v Bar Illanu ni sklenjen”

Zatrdili so, da UL na krovni ravni nima sklenjenega nobenega mednarodnega medinstitucionalnega sporazuma z izraelskimi ustanovami.

Na ravni nekaterih članic je po njihovih navedbah sklenjenih nekaj starih sporazumov iz let 1995, 2007 in 2008, ki pa niso časovno omejeni. Tu je tudi sporazum med filozofsko fakulteto in Tel Aviv University, ki se izteče leta 2027, in med veterinarsko fakulteto in The Hebrew University of Jerusalem, ki se izteče leta 2026. “V okviru teh sporazumov niso in tudi ne potekajo nobeni projekti, izmenjave in druge aktivnosti,” so ob tem zatrdili.

Izpostavili so še domnevno sodelovanje z Univerzo v Bar Illanu. Kot so pojasnili, je izraelska univerza del konzorcija več univerz, ki ga vodi Univerza v Strasbourgu. “Če bi sodelovanje z Univerzo v Strasbourgu prekinili, bi preprečili študij študentkam in študentom, ki so vpisani na skupen študij Univerze v Ljubljani (konkretno na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo) in Univerze v Strasbourgu ter jim onemogočili dokončanje študija,” so dodali.

Univerza namerava pristojnim organom predlagati ustanovitev posebnega štipendijskega sklada za palestinske študente ter povečanje mest za mlade raziskovalce oziroma doktorske študente, ki bi bila namenjena posebej palestinskim študentom in študentkam. Po navedbah UL se trenutno aktivno ukvarjajo s pomočjo študentu iz Gaze, ki želi nadaljevati študij na fakulteti za farmacijo, a ima težave s pridobivanjem dovoljenja za bivanje.

Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani. (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

O protestu študentk in študentov na FDV so dejali, da ta opozarja družbo na težavnost situacije v Gazi in spodbuja odločevalce, da več naredijo za rešitev stanja. Ob tem so ostro obsodili nasilje na protestih študentov po svetu in pregon znanstvenikov, ki so kritični do izraelskih politik v Gazi.

“Univerza v Ljubljani poziva vse izobraževalne institucije in njihove akademske skupnosti v Izraelu, kot tudi po svetu, da se pridružijo skupnemu pozivu po takojšnjem končanju spopadov, pregonu odgovornih za vse kršitve mednarodnega prava in pogajanjem o trajni rešitvi, ki bo zagotovila mirno sobivanje Izraela in Palestine in polno uresničevanje pravice do izobraževanja,” so med drugim še zapisali v izjavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje