Dekan FDV podpira zasedbo: Na načelni ravni se s študenti strinjamo

Slovenija 09. Maj 202409:38 > 16:46 31 komentarjev
Zasedba FDV
Dekan FDV Iztok Prezelj in prodekan Samo Uhan (Foto: Uroš Kokol/N1)

Študenti, ki so sinoči v podporo Palestini protestno zasedli veliko predavalnico na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in v njej ostali čez noč, aktivnosti nadaljujejo tudi danes. Popoldne so znova izpostavili svoje zahteve do fakultete in univerze ter dejali, da bodo protest ob neupoštevanju stopnjevali. Dekan FDV Iztok Prezelj je povedal, da se s študenti pogovarjajo ter da skupaj oblikujejo izjavo o spopadih v Gazi. Vodstvo fakultete podpira "miren in kontinuiran demokratični protest" in ga ne namerava prekiniti.

Študenti različnih fakultet ljubljanske univerze so v sredo okoli 13.30 protestno zasedli Fakulteto za družbene vede (FDV). Z zasedbo želijo izkazati solidarnost boju Palestink in Palestincev, od FDV in Univerze v Ljubljani zahtevajo jasno opredelitev do dogajanja v Gazi in obsodbo genocida. Okoli sto študentov se je najprej s transparenti odpravilo na hodnike fakultete in zasedli veliko predavalnico, kjer so ostali tudi čez noč.

Predsednik študentskega sveta FDV Jan Vajgl je zjutraj za N1 dejal, da bodo tudi danes ostali na fakulteti. “Imamo izoblikovane zahteve tako za univerzo kot fakulteto, namen je pritiskati na obe instituciji. Dokler jih ne sprejmejo in če jih ne bodo upoštevali, bomo verjetno vztrajali pri zasedbi fakultete,” je bil jasen Vajgl.

Kot sta na popoldanski novinarski konferenci dejala predstavnika študentov, so se za zasedbo odločili zaradi ignorance fakultete, ki so jo razumeli v njeni izjavi. “Zasedba ene učilnice ni nič v primerjavi z destrukcijo celotne izobraževalne infrastrukture v Gazi. Še naprej smo priča puhlicam o domnevni krivdi obeh strani, pri čemer je Izrael v jasnem položaju okupatorja z absolutno vojaško prevlado,” sta opozorila in dodala, da sta podporo zasedbi izrekli katedri za kulturologijo in sociologijo.

Študenti so kritični do FDV, ki da si sama spodkopava avtonomijo in se razglaša za nevtralno. Pozdravili so pripravljenost vodstva, ki se je danes z njimi sestalo. “Ker je ena od naših osnovnih zahtev, da fakulteta obsodi genocid Izraela nad Palestinci, smo prepričani, da moramo vztrajati s pritiski, dokler se fakulteta ne poistoveti z našimi zahtevami,” je dejala predstavnica študentov.

Od FDV poleg “jasne in brezkompromisne obsodbe genocida v Gazi” zahtevajo še prenehanje enačenja okupatorja in palestinskega upora, priznanje izraelske okupacije in apartheida, legitimnost palestinskega odpora ter podporo zahtevam študentov do Univerze v Ljubljani. “Če naše zahteve ne bodo upoštevane, bomo pritiske stopnjevali,” je še dejal predstavnik študentov.

Današnji začetek postopkov za priznanje Palestine slovenske vlade so študenti označili za korak v pravo smer. “To samo po sebi ne bo končalo genocidne vojne v Gazi, predstavlja pa odlično odskočno desko, da zdaj Slovenija in druge države sankcionirajo izraelsko vlado za nelegalna naselja in izvajanje kolonializma na palestinskem ozemlju,” je povedal eden od predstavnikov študentov.

Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: Uroš Kokol/N1
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: Uroš Kokol/N1
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: Uroš Kokol/N1
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: Uroš Kokol/N1
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: Črt Piksi
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: N1
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: Črt Piksi

Od Univerze v Ljubljani medtem zahtevajo jasno opredelitev, da je dogajanje v Gazi genocid, prekinitev pogodb in sodelovanje z izraelskimi univerzami in podjetij, vzpostavitev bivanjske pomoči za palestinske študente in jasen izkaz solidarnosti s študentskimi protesti. Rektorja univerze Gregorja Majdiča so pozvali, naj se jim v petek pridruži v zasedeni predavalnici in da na takšen način odprejo dialog.

Vodstvo FDV podpira miren in kontinuiran demokratični protest

Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi dekan FDV Iztok Prezelj, ki je situacijo v Gazi opisal kot nesprejemljivo in priznal pravico študentov do mirnega izražanja mnenj. Kot je dejal, fakulteta podpira miren in kontinuiran demokratični protest, zaradi česar ga tudi niso skušali zaustaviti. “Vidimo, kaj se dogaja drugod po Evropi in v ZDA. Mi takih namenov nimamo,” je dejal Prezelj. Pedagoški proces se je ob zasedbi velike predavalnice preselil v druge prostore.

Dekan je povedal, da so se na več sestankih s študenti v zadnjih dneh pogovarjali o možnosti oblikovanja skupnih stališč. “V resnici se na načelni ravni strinjamo s študenti v zvezi s pomori v Gazi, so pa med nami manjše razlike v dikciji,” je povedal Prezelj, ki verjame, da se lahko poenotijo. Kot je dejal, je fakulteta včeraj v javnost poslala izjavo, ki se opredeljuje do nesprejemljivih razmer v Gazi. Študenti so ustno že izrazili pripombe, vodstvo FDV pa sedaj čaka na konkretne pisne predloge, s katerimi bi oblikovali skupno izjavo. Predloge bodo obravnavali v ponedeljek na seji senata fakultete, kjer imajo svoje predstavnike tudi študenti.

Prezelj je ob tem povedal, da je govoril tudi z rektorjem ljubljanske univerze, na katero se nanaša del študentskih zahtev. Ob tem je omenil tudi možnost, da bi FDV izdala poziv o razmisleku glede sedanjega in prihodnjega sodelovanja z izraelskimi institucijami. “Akademska skupnost v Izraelu ne predstavlja države in je tudi sama razdeljena glede dogajanja v Gazi. Ko se bo to končalo, bo akademska skupnost tista, ki bo sogradila mir v Gazi,” je opozoril Prezelj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje