Fides: Doslej smo bili zdravniki zelo uvidevni, zdaj gremo v zaostrovanje

Slovenija 18. Jan 202415:09 8 komentarjev
Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana
Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Fides je po sredinih pogajanjih napovedal zaostritev stavke. "Zaostrovanje stavke pomeni samo to, da bomo dosledno izvajali zgolj z zakonom obvezne delovne procese med stavko," so pojasnili. Medtem ministrica za zdravje pravi, da je stavka Fidesa "seveda zakonita, dejstvo pa je, da za paciente ni dobra, saj omejuje dostopnost pacientov do zdravstvenih storitev in še dodatno povečuje čakalne dobe".

Zdravniki in zobozdravniki so v ponedeljek začeli stavko, s katero zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigom plač starejšim zdravnikom. Ker vlada na sredinih pogajanjih ni ugodila zahtevam Fidesa, so napovedali zaostritev stavkovnih aktivnosti, ki naj bi trajale do preklica ali sklenitve stavkovnega sporazuma.

Na Fidesu so pojasnili, da zaostrovanje stavke pomeni samo to, da bodo med stavko dosledno izvajali zgolj z zakonom obvezne delovne procese.

Zapisali so tudi, se je odnos do težav v javnem zdravstvenem sistemu kazal tudi skozi odstonost ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel na pogajanjih. “Če se spomnimo, je bila to še pred kratkim prioriteta vlade. Kot kaže, so bile to samo prazne besede premierja Goloba,” so še zapisali ter zanikali trditve vladnega pogajalca, da današnjih pogajanj ni zaradi sindikata Fides. Zatrdili so, da so si premor vzeli vladni pogajalci, ker nimajo mandata za nadaljevanje pogajanj.

“Doslej smo bili predvsem zaradi pacientov zdravniki zelo uvidevni in smo delali več, kot je zahtevan minimum,” so sklenili na Fidesu.

Prevolnik Rupel: Stavka Fidesa zakonita, a slaba za paciente

Ministrica za zdravje Prevolnik Rupel je o stavki Fidesa spregovorila na novinarski konferenci po redni seji vlade. Kot je dejala, se vlada s Fidesom glede stavkovnih zahtev – to so višje plače za del zdravnikov, aktivno in skoraj vsakodnevno pogaja.

“Stavka Fidesa je seveda zakonita, dejstvo pa je, da za paciente ni dobra, saj omejuje dostopnost pacientov do zdravstvenih storitev in še dodatno povečuje čakalne dobe,” je dejala.

Ob tem se je zahvalila vsem zdravnikom, ki kljub Fidesovemu vztrajanju po velikem in takojšnjem dvigu plač ter vztrajanju pri stavki, požrtvovalno in učinkovito opravljajo svoje delo. “Glede na to, da pogajanja potekajo aktivno in vsakodnevno, želim in pozivam Fides, da stavko vsaj zamrzne in se pogajanja aktivno nadaljujejo v dobro pacientov in javnega zdravstvenega sistema,” je ministrica navedla pričakovanja glede stavke.

Stavka lahko zamakne sprejetje in vpeljavo ukrepov

Poudarila je še, da so na ministrstvo za zdravje z ekipo prišli zato, da pripravijo in vpeljejo ukrepe, ki bi pacientom zagotovili boljšo dostopnost do kakovostnih zdravstvenih storitev.

“Stavka naše ekipe ni ustavila in pripravo ukrepov nadaljujemo. Skrbi pa me, da bi lahko stavka po drugi strani zamaknila sprejetje in vpeljavo teh ukrepov, za kar je potrebno sodelovanje vseh deležnikov v zdravstvenem sistemu, tudi zdravnikov,” je še povedala in dodala, da bodo naredili vse, da bi se stavka čim prej zaključila in bi jo pacienti čim manj občutili.

Minister za javno upravo Franc Props je sicer dejal, da je 170 tisoč javnih javnih uslužbencev privolilo v to, da se zamakne izvedba dogovorjenih sporazumov iz 1. januarja 2024 na 1. januar 2025. Fides pa je edini, ki vztraja pri zahtevah, je dejal.

Skupščina ZZZS Fides in vlado pozvala k čimprejšnjemu dogovoru

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na današnji seji vladno stran in Fides pozvala, naj čim prej dosežeta dogovor, ki bo zavarovancem omogočil neoviran dostop do zdravstvenih storitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje