Z javnim sektorjem se bo pogajal minister Boštjančič

Slovenija 18. Jan 202406:26 > 17:16 1 komentar
bostjancic props prevolnik
Foto: zajem zaslona/VLADA RS

Vlada je na današnji redni seji za vodjo krovne pogajalske skupine za pogajanja in usklajevanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja imenovala ministra za finance Klemna Boštjančiča. Za njegova namestnika sta bila imenovana minister Franc Props in Lidija Apohal Vučković z ministrstva za javno upravo. Vlada je imenovala tudi vodje in člane pogajalskih skupin za pogajanja po posameznih plačnih stebrih.

Kot je na novinarski konferenci po koncu seje dejal minister za finance in glavni vladni pogajalec s sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema Klemen Boštjančič, si vlada želi, da se tako krovna kot stebrna pogajanja nadaljujejo takoj. Dejal je, da se bodo v okviru pogajanj pogovarjali o številnih odprtih vprašanjih o javnih uslužbencih, ne le o višini plač in razmerjih med kategorijami, ampak tudi o normativih in učinkovitosti dela. Poudaril je, da bodo pogajanja tekala za vse uslužbence hkrati.

“Ne bomo iskali parcialnih rešitev, ampak se bomo o vsem dogovarjali skupaj in transparentno, kar je pomembno predvsem v tem času, ko se soočamo z zahtevami posameznih sindikatov,” je povedal. Cilj vlade po njegovih besedah je, da pridejo do kompromisne rešitve ob razumevanju, da javnofinančni okvir ni neomejen in da si želijo ob tem preseči dojemanje pogajanj kot samo pogajanja o prejemkih. “Želimo si iskrene razprave in pripravljenosti na dogovor, za kar pa bosta potrebni dve strani,” je sklenil.

Fides edini v javnem sektorju, ki vztraja pri svojem

Minister za javno upravo Franc Props pa je dejal, da je namen pogajalske skupine usklajevati delo na centralnih pogajanjih in dajati usmeritve krovni in stebrnim skupinam ter izvajati koordinacijo med njimi.

“Prepričan sem, ko bomo ta izhodišča znotraj krovne skupine uskladili, bomo lahko relativno hitro in uspešno nadaljevali na stebrnih pogajanjih,” je dejal.

Tudi Props se je dotaknil stavkovnih aktivnosti Fidesa. “Želim povedati, da je 170 tisoč javnih uslužbencev privolilo v to, da se zamakne izvedba dogovorjenih sporazumov iz 1. januarja 2024 na 1. januar 2025 zaradi okoliščin, v katerih smo bili sredi avgusta lanskega leta. Razen Fidesa, ki pa vztraja in tega datuma ne želi premakniti, če ne dobi za to ustrezne finančne odmere, kar je pa za vladno stran nesprejemljivo,” je sklenil Props.

Kdo bo vodil pogajanja po posameznih plačnih stebrih?

Minister za javno upravo Franc Props bo vodil pogajanja za plačni steber za zdravstvo in socialno varstvo. Pogajalsko skupino za plačni steber javnih uslužbencev v državnih organih, samoupravnih lokalnih skupnostih in gasilcev bo vodil Branko Vidič z ministrstvo za javno upravo, pogajalsko skupino za plačni steber javnih uslužbencev v raziskovalni dejavnosti, izobraževanju in kulturi pa državna sekretarka z ministrstva za vzgojo in izobraževanje Jasna Rojc. Državna sekretarka z ministrstva za javno upravo Mojca Ramšak Pešec bo vodila pogajanja za plačni steber javnih uslužbencev v javnih agencijah, javnih skladih, drugih javnih zavodih in javnih gospodarskih zavodih.

Do rešitve bi lahko prišli relativno kmalu

Že pred sejo vlade je državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež pojasnil, da so veliko dela že opravili, zato bi lahko do rešitve prišli relativno kmalu, vsaj do parafe sporazuma. Glede na to, da je del stavkovnih zahtev Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides tudi ureditev plačnega stebra za zdravstvo, vlada računa, da bi z rešitvami za celotni javni sektor rešila tudi zahteve Fidesa, je dejal.

Ta je po sredinih pogajanjih sicer napovedal zaostritev stavke, saj so ocenili, da jim vlada ni prisluhnila. Pojasnili so tudi, na kakšen način bodo zaostrovali stavkovne aktivnosti. Kordež pa je po pogajanjih dejal, da si vlada ne želi zaostritve stavke, ker poteka na plečih bolnikov, ki že ostajajo brez storitev.

Zdravniki in zobozdravniki so v ponedeljek začeli stavko, s katero zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigom plač starejšim zdravnikom. Stavka bo trajala do preklica ali sklenitve stavkovnega sporazuma.

Medtem zaradi neuresničene ustavne odločbe o sodniških plačah sodniki te dni protestno delajo prilagojeno, s stavko pa rožljajo tudi nekatere druge skupine v javnem sektorju. Vlada vztraja, da posameznim skupinam ne bo popuščala in da želi rešiti plačni sistem celovito.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje