Gasilci dobro usposobljeni za gašenje požara na planinski koči

Slovenija 16. Okt 202119:06 0 komentarjev
gasilska vaja
Zavarovalnica Triglav

Gasilska vaja za primer požara v planinski koči, ki so jo danes izvedli pri Domu pod Storžičem, je bila uspešno izvedena, pokazala je strokovno usposobljenost gasilcev, so sporočili organizatorji.

Z vajo, ki sta jo pripravili Gasilska zveza Slovenije in Planinska zveza Slovenije na pobudo Zavarovalnice Triglav, v njej pa je sodelovalo 85 gasilcev iz 14 gasilskih enot iz Gorenjske, so želeli opozoriti na pomen požarne varnosti v planinskih kočah.

Največje težave nedostopnost, oddaljenost in omejena količina vode

“Osebno ocenjujem, da je bila današnja vaja, ki smo jo organizirali v Gasilski zvezi Tržič v sodelovanju z Gasilsko zvezo Gorenjske, uspešno izvedena. Pokazala je strokovno usposobljenost gasilcev, ki je v tovrstnih požarih pomembna,” je, kot so sporočili iz Planinske zveze Slovenije, ocenil poveljnik Gasilske zveze Gorenjske in regijski poveljnik Tomaž Vilfan.

Ob tovrstnih požarih so po njegovih besedah največja težava za gasilce dostopnost, oddaljenost in omejenost s količino vode. Pomembno je pravočasno odkrivanje požara.

gasilska vaja gasilska vaja
Zavarovalnica Triglav
gasilska vaja gasilska vaja
Zavarovalnica Triglav
gasilska vaja gasilska vaja
Zavarovalnica Triglav
gasilska vaja gasilska vaja
Manca Ogrin

Namestnik poveljnika Gasilske zveze Slovenije Darko Muhič je med drugim opozoril, da je večina planinskih domov zunaj sezone zaprtih in tako tam ni ljudi, ki bi lahko ukrepali v primeru požara, da objekti nimajo vgrajenih sistemov za samogašenje, da je velik del objektov lesen in posledično hitro vnetljiv ter da so v marsikateri koči dotrajana električna napeljava in manj ustrezne kurilne naprave.

Kaj narediti za večjo varnost pred požari?

Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Damjan Omerzu je podal napotke obiskovalcem planinskih koč, zimskih sob in bivakov – da je prepovedano kaditi in uporabljati odprti ogenj v vseh prostorih planinske koče ter kuhati v spalnicah. V primeru požara naj ostanejo mirni, če niso ogroženi, in naj skušajo sami omejiti oz. pogasiti požar ter obvestijo gasilce. Upravljalci koč pa naj med drugim nadzirajo roke uporabe gasilnih aparatov, poskrbijo za redne preglede kurilnih naprav, organizirajo vaje evakuacije in usposabljanja osebja v koča ter skrbijo za urejene in prosto prehodne evakuacijske poti.

Zavarovalnica Triglav je z akcijo Očistimo naše gore letos drugo leto zapored v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in podjetjem Bonpet izvedla tudi razpis za večjo požarno varnost planinskih koč in domov. V dveh sezonah so s samodejnimi gasilskimi ampulami ali samodejnimi gasilniki, ki pogasijo začetne požare, opremili več kot 80 planinskih koč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!