Na ljubljanskem letališču danes vaja ob strmoglavljenju letala

Slovenija 25. Sep 202108:09 0 komentarjev
letalska nesreča vaja
Borut Živulović, BOBO

Kaj storiti, če strmoglavi letalo? Ukrepanje v takšnem primeru bodo danes vadili na ljubljanskem letališču. Odzvale se bodo intervencijske službe, pogasile požar in pomagale poškodovanim. Pri tem pa bodo morali imeti v mislih tudi ustrezne epidemiološke ukrepe.

Na državni vaji Fraport 2021 bodo preverjali pripravljenost na ukrepanje ob nesreči letala v času covida-19. Na vaji bodo tako veljali strogi ukrepi za omejevanje širjenja okužb. Prvi del bo potekal na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, drugi pa v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Kako bo potekala vaja?

Scenarij predvideva, da med pristajanjem potniško letalo zdrsne z vzletno-pristajalne steze na ljubljanskem letališču. Ob tem se poškodujeta glavno podvozje in eden od letalskih motorjev, ki ga je zajel požar. V tovornem delu letala se je poškodoval tovor, zato obstaja nevarnost izhajanja nevarne snovi in kontaminacije ljudi in okolice. Ob nesreči je bilo v letalu 146 potnikov in šest članov posadke, skupaj 152 oseb. Kabinsko osebje po protokolu izvede evakuacijo potnikov, v letalu pa ostane 10 težje poškodovanih potnikov.

Odzvati se bodo morale intervencijske službe letališča, pogasiti požar in obvestiti pristojne organe in službe. Začeli bodo tudi z obravnavo poškodovanih potnikov in nujno medicinsko oskrbo. Težje poškodovane potnike bodo nato odpeljali v UKC Ljubljana, kjer bo sledil drugi del vaje – sprejem in oskrba poškodovanih, so za STA povedali na upravi za zaščito in reševanje.

Usposabljanje v času epidemije omejeno

Vaja je po mnenju organizatorjev pomembna z vidika zagotavljanja hitrega in učinkovitega ukrepanja ob nesreči letala in je nujna za zagotovitev pripravljenosti in usposobljenosti v razmerah razširjene nalezljive bolezni.

V času epidemije covida-19 so pristojne reševalne službe na področju zaščite in reševanja ves čas zagotavljale odziv na nesreče. Njihovo usposabljanje in preverjanje usposobljenosti pa je bilo omejeno. To je prva praktična vaja, ki jo bodo izvedli na področju zaščite in reševanja po marcu 2020, so zapisali organizatorji Fraport Slovenija, Uprava RS za zaščito in reševanje ter UKC Ljubljana.

Na vaji bodo sodelovali poveljnik Civilne zaščite RS s štabom civilne zaščite v operativni sestavi, ministrstvo za infrastrukturo, Generalna policijska uprava, Uprava RS za zaščito in reševanje in inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami z ministrstva za obrambo in ministrstvo za zdravje. Sodelovali bodo tudi Gasilska zveza Gorenjske in Gasilsko reševalna služba Kranj, Osnovno zdravstvo Gorenjske, Fraport Slovenija ter UKC Ljubljana.

Kako reagirati ob padcu avtobusa v Sočo – reševalna vaja v Solkanu

Reševalna vaja pa bo danes med 13. in 15. uro potekala tudi nad starim jezom na območju Kajak centra v Solkanu. Simulacija nesreče predvideva prometno nesrečo avtobusa, ki z mostu pade v reko Sočo.

Pri vaji bodo sodelovali Podvodna reševalna služba Slovenije, Civilna zaščita Mestne občine Nova Gorica, Društvo za podvodne dejavnosti SOČA Nova Gorica, Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnosti Nova Gorica, Enota za hitre reševalne intervencije novogoriške civilne zaščite in Društvo reševalnih psov Nova Gorica, so sporočili iz občine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!