Glas ljudstva zahteva, da zdravniki za čas stavke ostanejo brez plače

Slovenija 15. Feb 202412:31 51 komentarjev
CIVILNA INICIATIVA GLAS LJUDSTVA
Protestna akcija civilne iniciative Glas ljudstva (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Sindikat Fides z več kot mesec dni trajajočo stavko krši zakon o stavki in pravice zavarovancev v javnem zdravstvu, so prepričani v civilni iniciativi Glas ljudstva. Od vlade zahtevajo, naj zdravnikom za čas stavke ne nakaže plače in tako konča stavkovne aktivnosti.

V civilni iniciativi Glas ljudstva so na današnji novinarski konferenci vlado pozvali, da ustavi zdravniško stavko, ki jo vidijo kot nezakonito, in zaščiti bolnike.

Predstavnik iniciative Jaša Jenull je izpostavil, da je v 5. členu zakona o stavki nedvoumno navedeno, da je treba vsako stavko organizirati in voditi na način, ki ne ogroža varnosti in zdravja ljudi. V iniciativi so prepričani, da zdravniki z zakonom določenega seznama storitev, ki so jih dolžni opravljati v času stavke, ne izpolnjujejo v celoti.

Pri dolgotrajni stavki bi moralo po besedah predstavnika iniciative Dušana Kebra ministrstvo za zdravje zahtevati tudi druge storitve, predvsem za bolnike, ki se jim zdravje lahko bistveno ali trajno poslabša zaradi dodatnega čakanja. “Vsi pacienti z napotnico zelo hitro bi morali doseči pregled v javnem zdravstvu,” je poudaril. Stavka poteka kaotično, bolnikom še dodatno otežuje dostop do oskrbe, je prepričan.

Zakon o stavki sindikatu, ki stavko organizira, nalaga, da pripravi in delodajalcem posreduje jasne načrte stavke in organizira stavkajoče na način, ki ne bo ogrožal zdravja in bo zagotovil izvajanje nujnih delovnih obveznosti, Fides pa tega po 30 dneh stavke še ni storil. Po Kebrovih besedah so trenutne napovedi o zapiranju pediatričnih oddelkov in porodnišnic dokaz, da je Fides pri izvajanju stavke prekoračil vse etične strokovne in moralne standarde.

Vlado pozivajo, naj stavko nemudoma prekine: “Ne izplačajte plače”

Vlado zato pozivajo, da stavko nemudoma prekine in zahteva reševanje spora pred komisijo za pomirjevanje in arbitražnim svetom, kot je določeno v 4. členu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, je izpostavil Jenull. V tem primeru se morajo vse druge pogajalske aktivnosti ustaviti, s čimer se prekine tudi stavka.

Od vlade prav tako zahtevajo, da stavkajočim zdravnikom ne izplača plače za čas, ko izvajajo stavko. Zahteve Fidesa so namreč po njihovih navedbah vezane na povišanje plač, in ne na kršitev kolektivne pogodbe, zato ni v zakonu o stavki nikakršne pravne podlage, da bi bila sedanja stavka plačana. Predlagajo, da direktorji javnih zdravstvenih zavodov na podlagi evidenc stavkajočih zdravnike plačajo glede na sorazmerno količino delovnih obveznosti, ki jih ti med stavko opravljajo.

Kot zadnjo zahtevo so izpostavili, da skladno s 53.b členom zakona o zdravstveni dejavnosti ministrstvo nemudoma naloži vsem direktorjem javnih zdravstvenih ustanov umik soglasij za popoldansko delo pri zasebnikih in koncesionarjih tistim zdravnikom, ki so umaknili soglasja za nadurno delo.

CIVILNA INICIATIVA GLAS LJUDSTVA CIVILNA INICIATIVA GLAS LJUDSTVA
Protestna akcija civilne iniciative Glas ljudstva (Foto: Borut Živulovič/BOBO)
CIVILNA INICIATIVA GLAS LJUDSTVA CIVILNA INICIATIVA GLAS LJUDSTVA
Protestna akcija civilne iniciative Glas ljudstva (Foto: Borut Živulovič/BOBO)
CIVILNA INICIATIVA GLAS LJUDSTVA CIVILNA INICIATIVA GLAS LJUDSTVA
Protestna akcija civilne iniciative Glas ljudstva (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

“Ločen plačni steber za zdravnike je nesprejemljiv”

Jenull je vlado ponovno pozval, naj javnost sproti seznanja s potekom vsakršnih pogajanj s sindikatom Fides v imenu zavarovancev, med zahteve pa naj obvezno vključi tudi usmerjeno skrajševanje čakalnih vrst, zagotovitev osebnih zdravnikov vsem prebivalcem in trajno odpravo dela v dvojnih praksah. Ločen plačni steber za zdravnike je nesprejemljiv in finančno nevzdržen, je zaključil.

V Zvezi organizacij pacientov Slovenije, v kateri v tem trenutku združujejo 41 društev, združenj in zvez za večino bolezni in zdravstvenih ter socialnovarstvenih potreb, so kot glavno sporočilo izpostavili, da stavka zdravnikov traja predolgo. Napovedali so, da se bodo v prihodnje povezali z vsemi, ki bodo aktivno pripomogli k predhodnemu končanju stavke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje