Domino učinek: “Zapirali se bodo celo pediatrični oddelki in porodnišnice”

Slovenija 13. Feb 202418:37 52 komentarjev
Prazni bolnišnični postelji
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

"Kakovost storitev bo padla, zaradi pomanjkanja osebja se bodo ob doslednem upoštevanju omejitev delovne zakonodaje zapirali celo pediatrični oddelki in posamezne porodnišnice," poudarja predsednik odbora za bolnišnično in specialistično zdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije Boštjan Kersnič ter opozarja na domino učinek ugašanja bolnišničnih storitev po državi.

Približuje se dan, ko bo v veljavo stopil umik soglasij za nadurno delo — ukrep, ki so se ga v luči zaostrovanja zdravniške stavke poslužili številni zdravniki in zobozdravniki. Preklici soglasij namreč večinoma v veljavo stopijo v začetku marca, a vodstva zdravstvenih ustanov po navedbah ministrstva za zdravje že preigravajo različne scenarije ukrepov, ki bi sledili.

Na enega od scenarijev je danes opozoril Boštjan Kersnič, predsednik odbora za bolnišnično in specialistično zdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije. Kot je sporočil po izrednem zasedanju s strokovnimi direktorji slovenskih bolnišnic, kjer so preučili projekcije ministrstva za delo preko zakonskih omejitev v času umika soglasij, so zdravniki v več zavodih prekomerno delo doslej opravljali brez predpisanih soglasij, kar v praksi pomeni, da bi lahko z nadurnim delom praktično prenehali takoj.

Kot je dodal Kersnič, se sicer število umikov soglasij spreminja, prihajajo dodatni preklici kot tudi posamezni umiki preklicev.

Postelja v bolnišnici
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Domino učinek ugašanja bolnišničnih storitev po državi

“Ugotavljamo, da so praktično vse bolnišnice življenjsko odvisne od pogodbenih specialistov iz drugih zdravstvenih zavodov in svojih zaposlenih, ki s svojim delom preko 40-urnega delovnega tednika omogočajo, da se bolnišnice vsaj približajo izvajanju nujne medicinske pomoči in pogodbenim letnim obveznostim bolnišnic do plana ZZZS,” je v nadaljevanju pojasnil.

Velika večina zdravnikov ob tem ne dela pri drugem delodajalcu izven javnega zdravstva, temveč z nadurnim delom zagotavljajo neprekinjeno zdravstveno varstvo v lastni bolnišnici.

Zaradi napovedanih umikov soglasij za nadurno dela zdravnikov je tako zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva ogroženo, saj bo v regijskih bolnišnicah enostavno zmanjkalo zdravniškega osebja. Ob upoštevanju zakonskih omejitev bi tako delo zastalo najkasneje šesti dan po uveljavitvi umika soglasij, vsak nadaljnji dan pa se bo stanje le še stopnjevalo.

Kot je še opozoril predsednik odbora za bolnišnično in specialistično zdravstvo, se bo vsa nenujna dejavnost sprva deloma zmanjšala ter nato postopno ugašala, saj bodo zdravniki prerazporejeni k zagotavljanju neprekinjene zdravstvene oskrbe. “Posledično to lahko pomeni premik pacientov tako v urgentne službe kot v obe terciarni bolnišnici, ki nista v tolikšni meri odvisni od zunanjih zdravnikov,” je pojasnil in dodal, da se tako pričakuje domino efekt zmanjševanja storitev po bolnišnicah. “Kakovost storitev bo padla, zaradi pomanjkanja osebja se bodo ob doslednem upoštevanju omejitev delovne zakonodaje zapirali celo pediatrični oddelki in posamezne porodnišnice,” je še opozoril.

Porodnišnica
Ljubljanska porodnišnica (Foto: BOBO)

Težave tudi po zaključku stavke

Kot je ob tem še opozoril Kersnič, dodatno zaskrbljenost povzroča možnost, da po zaključku stavke veliko zdravnikov in zobozdravnikov ne bo želelo ponovno podati soglasja za nadurno oziroma neprekinjeno delo 16 ur.

“Večina zdravnikov dežurstev ne jemlje kot možnost dodatnega (nekonkurenčnega) prihodka, temveč kot neljubo obremenitev. Ostali bodo na evropski direktivi o delovnem tedniku, ki velja od 2020 dalje, kar bo paraliziralo javno zdravstvo,” je opozoril ter dodal, da javno zdravstvo, kakršnega imamo trenutno v Sloveniji, sedaj preživi le zahvaljujoč nadurnemu delu zdravnic in zdravnikov v javnem zdravstvu.

V odboru za bolnišnično in specialistično zdravstvo še ugotavljajo, da ni mogoče pripraviti naročenega načrta za delo v napovednih pogojih dela. Na ministrstvo za zdravje so se zato obrnili s prošnjo po navodilih, kako nadomestiti izpadle programe, saj da je glede na obstoječe kadre ob prenehanju kršitev zakonskih omejitev nemogoče načrtovati varne rešitve za prebivalce Slovenije. “Zato je nujno, da se odgovorno pristopi k dogovoru s sindikatom in vloži vse napore v končanje stavke,” so zaključili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje