Golob o Šarčevem nasledniku: Ne moreš sanjati o nekom, ki mogoče ni na razpolago

Slovenija 22. Jul 202413:00 4 komentarji

Premierja Roberta Goloba so danes z vojaškimi častmi pozdravili na ministrstvu za obrambo, opravil pa je tudi prvi sestanek na razširjenem kolegiju. O imenih za naslednika Marjana Šarca ni želel govoriti, dejal je le, da bo znano v naslednjih dveh, mogoče treh tednih. O projektu nakupa osemkolesnikov pa je povedal le, da se o tem niso pogovarjali ter da je to naloga za novega ministra.

Premier Robert Golob je funkcijo ministra za obrambo prevzel po izvolitvi dosedanjega ministra Marjana Šarca na mesto evropskega poslanca.

Danes je tako Golob v funkciji ministra najprej opravil delovni sestanek z vodstvom ministrstva, imel pa je tudi širši kolegij z vodji organizacijskih enot in organov v sestavi.

“S slišanim sem bil zelo zadovoljen. Stanje v vojaškem delu je več kot zadovoljivo, ravno tako v sistemu zaščite in reševanja. Najpomembnejše je, da je na eni strani oprema bistveno boljša, kot je bila kadarkoli, stanje duha v vojski visoko, prihodnost pa zelo svetla,” je dejal premier.

Opozoril je, da se pripravlja obsežna menjava generacij in da je Slovenska vojska že lani začela aktivno pridobivanje novih kadrov.

Kar nekaj besed je teklo na temo sistema zaščite in reševanja. “Pregledali smo, kaj smo se naučili pri požarni varnosti in ob reagiranju na poplave in plazove. Tudi na tem področju je oprema vedno boljša, organizacija pa sledi izkušnjam, ki se pridobivajo na terenu. Upam si trditi, da je požar na Krasu pokazal, da sistem deluje bolje kot kadarkoli prej,” je poudaril.

“Kot je pokazal primer plazu v Kokri, se bodo ti ekstremni vremenski dogodki nadaljevali. Ne moremo jih preprečiti, lahko pa se ustrezno opremimo in organiziramo, da bomo pri odpravi posledic čim bolj učinkoviti. Poskušali bomo delovati preventivno, kjer se bo le dalo,” je dodal in poudaril, kako se je vlaganje v gašenje iz zraka obrestovalo pri požaru na Krasu prejšnji teden.

Premier je poudaril, da sta vojska in sistem civilne zaščite in reševanje med seboj neločljivo povezana. “Ko delamo skupaj, imamo najboljše rezultate. Investicije v dvojne zmogljivosti so glavna usmeritev, kam naj se usmeri čim več izdatkov v prihodnje,” je nakazal.

Naslednik Šarca predvidoma znan avgusta

Pogovori o nasledniku Marjana Šarca so se začeli, ime bo znano v naslednjih dveh, mogoče treh tednih, je napovedal premier Golob. Načrt je, da bi novi minister začel septembra. O imenih ni želel govoriti, dejal je le: “Na koncu se moraš odločiti med tistimi, ki so pripravljeni sprejeti funkcijo, ne sanjati o nekom, ki ga mogoče ni niti na razpolago.”

Robert Golob Ministrstvo za obrambo Marjan Šarec Robert Glavaš
Foto: Žiga Živulović jr. /Bobo

Pohvalil je opravljeno delo zdaj že nekdanjega ministra Šarca in dodal, da je že on sledil temu, da je povezoval sistem zaščite in reševanja ter vojaški sistem. “To je zame edina prava in smiselna usmeritev, ker je vse povezano,” je dodal.

Vlada je sicer minuli teden na dopisni seji za državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo vnovič potrdila Damirja Črnčeca, po tistem, ko mu je funkcija prenehala avtomatično, s prenehanjem funkcije Šarcu.

Kaj pa nakup osemkolesnikov?

Golob je dejal, da se o projektu nakupa osemkolesnikov sploh niso pogovarjali. “To je projekt za mojega naslednika, jaz se s tem ne bom ukvarjal. Verjamem, da strokovne službe delujejo in usklajujejo ponudbe, to pa je vse, kar o tem vem,” je dejal.

Golob je sicer ob robu vrha Nata v ZDA napovedal, da bi Slovenija preko finske vlade lahko kupila osemkolesnike podjetja Patria. Pogodba, če bo sklenjena, bo predvidevala izvedbo plačila neposredno med ministrstvoma obeh držav, zaradi česar bo preglednost posla na najvišji možni ravni, je zatrdil.

Ob slovesnem prihodu so Goloba na ministrstvu pričakali z vojaškimi častmi, tako kot so pred dnevi po protokolu, ob spremljavi orkestra Slovenske vojske, z njega pospremili zdaj že nekdanjega ministra Šarca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje