Golobova vlada pri upoštevanju javnosti in stroke ni bistveno boljša od Janševe

Slovenija 31. Maj 202316:45 10 komentarjev
Vlada Roberta Goloba
Borut Živulović /BOBO

Tudi vlada Roberta Goloba pri pripravi novih predpisov pogosto ne vključi javnosti in stroke. Po podatkih Krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij CNVOS pri tem ni bistveno boljša od vlade Janeza Janše. Katera ministrstva so najpogosteje izključila javnost?

Vlada Roberta Goloba je v prvem letu delovanja resolucijo o normativni dejavnosti, ki vladi nalaga, da v pripravo novih predpisov vključi javnost in stroko, kršila v 66 odstotkih primerov. Vlada Janeza Janše je resolucijo kršila v 70 odstotkih primerov, torej Golobova vlada pri tem ni bistveno boljša, je pokazala analiza mreže CNVOS.

Od 514 novih predpisov je vlada javnost v razpravo o predlogih na ustrezen način vključila le v 172 primerih, v sporočilu za javnost navaja Krovna mreža slovenskih nevladnih organizacij CNVOS.

Najpogostejša kršitev je bila po njihovih ugotovitvah določitev prekratkega roka za komentiranje, ki predstavlja 70 odstotkov kršitev resolucije. Največkrat so to pravilo kršili na ministrstvu za kmetijstvo, na ministrstvu za zdravje in na infrastrukturnem ministrstvu.

V 66 primerih so bili predpisi, ki bi po določilih resolucije in vladnega poslovnika morali v posvetovanje, potrjeni brez dneva javne razprave, kar predstavlja najhujšo kršitev, saj onemogoča sleherno sodelovanje javnosti pri oblikovanju vsebine predpisa, so zapisali. V večini primerov ministrstvom ni uspelo izkazati opravičljivih razlogov za opustitev javne razprave. Razprava je namreč lahko opuščena samo zaradi varnosti ali obrambe države, odprave posledic naravnih nesreč ali preprečitve težko popravljivih posledic za delovanje države, so pojasnili.

Resolucijo so v prvem letu vlade v največji meri spoštovali na ministrstvu za okolje in prostor, in sicer v 68 odstotkih primerov. Pri več kot polovici predpisov je resolucijo s 55 odstotki spoštovalo le še gospodarsko ministrstvo. Ostala ministrstva so resolucijo večkrat kršila kot upoštevala, ocenjuje CNVOS.

Odkar v krovni mreži slovenskih nevladnih organizacij spremljajo izpolnjevanje resolucije, še nobeni vladi ni uspelo spoštovati zapovedanih rokov za javne razprave v več kot polovici primerov.
Od vzpostavitve števca kršitev leta 2009 je vlada Roberta Goloba tako že sedma po vrsti, ki jo pri izpolnjevanju določil resolucije nevladne organizacije nadzorujejo.

Zagotavljanje javne razprave mora po mnenju CNVOS postati nekaj tako samoumevnega, kot je postanek na rdeči luči. Posvetovanje o alternativah, najboljših praksah, učinkih in morebitnih prihodnjih izzivih mora biti namreč stvar vsakokratnega procesa priprave predlogov predpisov.

Kljub temu, da bi morali biti rezultati števca kršitev resolucije o normativni dejavnosti bistveno boljši, v CNVOS pozdravljajo, da Golobova vlada, za razliko od Janševe, odpira vrata dialoga v različnih delovnih in posvetovalnih skupinah in svetih ter komunicira spoštljivo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje