“Ta vlada v svojem srcu uteleša dva pojma: svobodo in solidarnost”

Slovenija 31. Maj 202307:53 > 14:08 30 komentarjev
Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec
BOBO

Premier Robert Golob je ob enem letu svoje vlade ocenil, da so obljubo, ki so jo dali volilcem, izpolnili – prepričan je namreč, da ponovno živimo v normalni državi. Podpredsednico vlade Tanjo Fajon žalosti, da del opozicije "vedno ruši" projekte vlade, ne glede na to, kakšni so interesi in želje Slovenije, podpredsednik vlade Luka Mesec pa je dodal, da skušajo graditi družbo, v kateri bo vsak lahko živel brez strahu.

Predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob ter podpredsednika vlade, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec, so stopili pred novinarje in strnili vtise ob prvem letu delovanja v vladni koaliciji.

Vlada je od 1. junija 2022 do 25. maja 2023 pripravila 1.014 predpisov, in sicer 57 predpisov iz pristojnosti državnega zbora, 430 predpisov iz vladne pristojnosti in 527 pripisov iz pristojnosti ministrstev, so nanizali nekaj številčnih podatkov minulega leta.

“Za stanovanja več kot zadnjih 20 let skupaj”

“Ta vlada v svojem srcu uteleša dva pojma: svobodo in solidarnost. Svobodo, ker poskušamo graditi družbo, v kateri bo vsak lahko živel brez strahu in razvijal vse svoje zmožnosti in sposobnosti, ter solidarnost, ker želimo vzpostaviti družbo, ki ne bo pustila nikogar za seboj,” je poudaril Mesec.

Kot najpomembnejši projekt v tej vladi je izpostavil prav vzpostavitev ministrstva za solidarno prihodnost, ki zaobjema stanovanjsko problematiko, dolgotrajno oskrbo in ekonomsko demokracijo. Kot je spomnil Mesec, bo letos za stanovanja namenjenih 90 milijonov evrov, od tega 75 milijonov za investicije, kar je več, kot je država prej namenila skupaj v zadnjih 20 letih, če se seštejejo proračunski sestavki.

Tudi na področju dolgotrajne oskrbe se doslej, tako Mesec, ni premaknilo nič, sedaj pa je končno v obravnavi predlog zakona, ki vzpostavlja šest pravic dolgotrajne oskrbe. “Gre za velik civilizacijski korak,” je poudaril Mesec in potrdil, da je tudi glede ekonomske politike zakon že v pripravi ter pripravljen na obravnavo.

Med pristojnostmi kulturnega ministrstva je izpostavil obnovo ljubljanske Drame ter zavzemanje za svobodo medijev. “Nemudoma smo osvobodili STA pritiskov ter ga iz ventilatorja lažnih novic spremenili v servis, na katerega se lahko zanesete,” je poudaril koordinator Levice ter dodal, da enako počnejo na področju javne radiotelevizije. Na področju kulture pa je izpostavil še izoblikovanje direktorata, ki se ukvarja z reševanjem statusne ureditve prekarnih samozaposlenih v kulturi. “Več kot tretjina jih namreč živi pod pragom revščine,” je pojasnil.

Izpostavil je še dvig minimalne plače za 12 odstotkov, kar je bil največji dvig v zadnjem desetletju, najvišjo raven zaposlenosti v državi od obstoja Republike Slovenije, možnosti hitrejšega zaposlovanja tujcev ter lažjega zaposlovanja mladih in starejših. “Poskrbeli smo za očetovski dopust, izenačitev pravic istospolnih in raznospolnih, razvoj osebne asistence,” je še našteval podpredsednik vlade.

Prva obletnica vlade
Luka Mesec (Foto: BOBO)

Del opozicije “vedno ruši” projekte vlade

“Danes se pogovarjamo in poslušamo, v državi imamo normalizacijo, vrata pa so odprta civilni javnosti,” pa je podpredsednica vlade Fajon ponazorila, v čem se po njenem današnje razmere razlikujejo od stanja v državi pred enim letom.

Spregovorila je o draginji, ki pesti državljane, ter kot prioriteto izpostavila prav pomoč blaženja visokih stroškov ljudi. Gospodarsko ministrstvo je s spodbudami že uspelo zagotoviti več kot 700 milijonov evrov pomoči gospodarstvu in turizmu, je izpostavila Fajon in dodala, da so s pomočjo sprejetja programa za izvajanje evropske kohezijske politike zagotovili tudi 3,2 milijarde evrov nepovratnega denarja.

Izpostavila je še spodbujanje tujih naložb ter dosežke s področja pravosodja, kot so odprava blokade imenovanja državnih tožilcev, zakon o zaščiti žvižgačev ter povrnitev glob, ki so bile izterjane v postopkih, ki so bili v mandatu prejšnje vlade uvedeni na neustavnih pravnih podlagah.

Kot pristojna ministrica je izpostavila še bližajoče se glasovanje o članstvu Slovenije za nestalno članico Varnostnega svetna Združenih narodov. Ob tem je poudarila, da jo žalosti, da del opozicije “vedno ruši” projekte vlade, ne glede na to, kakšni so interesi in želje Slovenije. “To velja tudi v tem primeru, čeprav je šlo v resnici za projekt prejšnje vlade,” je še poudarila Fajon.

“O zdravstveni reformi bomo govorili cel mandat”

“Ko so nam ljudje na volitvah množično zaupali, da prevzamemo vlado, je bila glavna obljuba in želja ljudi, da ponovno živimo v normalni državi, in to obljubo smo izpolnili,” pa je dejal predsednik vlade Golob. Kot je nadaljeval, je država normalna, če ima pravo, kjer državljani živijo v demokratični in odprti družbi, te kriterije pa so v minulem letu izpolnili.

“Po legalistični in legalni poti smo začeli osvobajati medije,” je izpostavil ter poudaril, da so se sami odpovedali temu, da bi imeli na RTV Slovenija vpliv. Nihče drug ni šel po tej poti, vsi ostali bi, tako Golob, enostavno prevzeli oblast, vlada pa je počakala eno leto ter z referendumom prisluhnila volji ljudi. Kot je še poudaril premier, jih od minulih vlad razlikuje tudi soočanje s krizami, in sicer na miroljuben in demokratičen način.

Slovenija z njegovimi besedami pri soočanju z energetsko krizo ni bila zgolj uspešna, temveč je svoj uspeh pokazala tudi vsej Evropi ter s svojimi predlogi vplivala na EU. “Najprej smo poskrbeli za najbolj ranljive, cene električne energije za gospodinjstva pa so med najnižjimi v Evropi,” je uradne podatke Eurostata komentiral Golob.

Prva obletnica vlade
BOBO

Poleg energetske krize se je aktualna vlada soočala tudi z naravnimi nesrečami, odziv vlade pa je bil z besedami premierja nekoliko drugačen – operativen. “Z največjim požarom se niso soočali samo prostovoljni gasilci, temveč tudi Slovenska vojska,” je izpostavil Golob ter poudaril, da so prvič v zgodovini prostovoljnim gasilskim društvom nakazali tudi denarna nadomestila.

Ob inflaciji je napovedal tudi nov ukrep, ki ga “doslej ni sprejela še nobena vlada”. V Sloveniji namreč cene hrane ne sledijo cenam v Evropi, zato je minister za gospodarstvo skupaj s kmetijsko ministrico danes podpisal uredbo o spremljanju cen hrane in proizvodov po celi verigi – od kmeta do trgovca. “Ukrep bo veljal naslednjih šest mesecev in vlada bo spremljala cene po celi verigi. Verjamem, da bo odpora veliko ter da bodo kričali, kako je stvar neučinkovita, ampak nas zanima blaginja ljudi in ugotovili bomo, kdo v verigi ima neupravičene dobičke,” je poudaril Golob.

V okviru zdravstvene reforme je izpostavil že sprejeti zakon o tujcih, zakon o duševnem zdravju ter pripravljene zakone o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, o digitalizaciji v zdravstvu in zdravstvenih zavarovalnicah. “O zdravstveni reformi bomo govorili cel mandat, ker se prej o njej ni govorilo nič 30 let,” je dodal Golob.

Golob se z Ruparjem ne bo več pogovarjal

Ko gre za proteste, je Golob v primerjavi z minulimi vladami izpostavil pomembno razliko: “Protestov ne preprečujemo, še manj nadnje pošiljamo policiste v zaščitni opremi in z vodnimi topovi.” Kot je dodal, so se s protestniki tudi sestali, tako s predstavniki kmetov kot tudi s predstavniki upokojencev.

“Žal se je pokazalo, da nekateri od njih ne znajo razumeti, kaj pomeni spoštljiv dialog. Z ljudmi, ki zavračajo spoštljiv dialog in v resnici hujskajo k razkolu, se ne bomo sestali,” je poudaril Golob. “Ta odločitev je dokončna,” je še dodal in pojasnil, da Inštitut 1. oktober ni ustrezen reprezentativni predstavnik celotne družbe.

O protestu kmetov, za katerega so se ti odločili, čeprav pogajanja potekajo, pa je Golob dejal, da ga je presenetil. “Pozdravljam njihovo odločitev, da so se vrnili k pogajalski mizi. Vrata na vladi so odprta,” je dodal in izrazil pričakovanje, da bodo pogovori uspešni.

“Nimamo težav s tem, da ljudje kolesarijo”

Predsednik vlade se je v odgovorih na novinarska vprašanja dotaknil še protesta kolesarjev, ki so ga ob prvi obletnici vlade napovedali v iniciativi Glas ljudstva. Ti so za jutrišnji dan napovedali “opozorilno kolesarjenje pred sedežem vlade za uresničevanje vladnih zavez ljudstvu”. “Vlada ima samo še 154 tednov časa, da izpolni preostalih 113 neizpolnjenih zavez.  Za njihovo lastno in pa predvsem skupno dobrobit je nujno, da zavihajo rokave in začnejo nemudoma izpolnjevati dane zaveze,” so opozorili v civilni iniciativi.

S kolesarjenjem bodo vlado opozorili na zastoj in tudi korake v napačno smer pri uresničevanju nekaterih ključnih ukrepov, ki bi jih morala vlada po lastnih zavezah uresničiti v prvem letu vladanja,” so zapisali v sporočilu za javnost. Izpostavili so predvsem stanovanjsko in zdravstveno problematiko ter ocenili, da je vključevanje civilne družbe v strateške skupine, strokovne svete in posvetovalna telesa “prazna gesta, ki nima nikakršnega vpliva na dejanske odločitve”.

“Odprti smo za dialog, če kdo želi izraziti svoje nestrinjanje s takim dialogom na ulici, je to njegova pravica, dokler pri tem ne ogroža svojega zdravja in življenja ostalih. Nimamo nobenih težav s tem, da ljudje kolesarijo,” je dejal predsednik vlade in dodal, da verjame, da bodo kolesarili še naprej. “Dialog s tem ne bo ogrožen, tudi doslej ni bil, niti ne bo v prihodnje.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje