Hčerinsko podjetje Salonita Anhovo zaradi inšpekcije ustavilo proizvodnjo

Gospodarstvo 01. Dec 202321:22 0 komentarjev
Salonit Anhovo prava
Foto: Salonit Anhovo

Hčerinsko podjetje cementarne Salonit Anhovo Inde je zaradi odločbe inšpektorja skladno z v njej zapisanim rokom ustavilo lesnopredelovalni obrat na južnem delu industrijske cone Anhovo. V podjetju zagotavljajo, da so vlogo za pridobitev uporabnega dovoljenja že vložili na upravni enoti.

Na neskladnost lesne proizvodnje z zakonodajo že dlje časa opozarjajo prebivalci Anhovega, ki so tudi dosegli, da je inšpekcija podjetju Inde večkrat odredila prekinitev proizvodnje, zadnjič julija letos. Ker v odločbenem roku ni uspelo pridobiti uporabnega dovoljenja za stavbo, kjer poteka proizvodnja, niti ni uspelo doseči podaljšanja roka, so morali proizvodnjo začasno prekiniti, je pojasnil direktor Indeja Sandi Bačar.

Podjetje Inde je invalidsko podjetje s 53 zaposlenimi, od tega je 31 invalidov. Sedem jih je delalo v lesnem obratu, kjer so izdelovali izključno lesene palete brez uporabe kakršnihkoli nevarnih snovi, je zagotovil Bačar. Zdaj so jih prerazporedili na druga delovna mesta in tako bo ostalo tudi, če lesnega obrata ne bodo uspeli znova zagnati. Za prostore, v kateri je potekala lesna proizvodnja, podjetje nima uporabnega dovoljenja, sicer pa stavba po Bačarjevih zagotovilih izpolnjuje vse druge normative in pogoje za tovrstno proizvodnjo. Slednja tu poteka že vsaj od leta 1991, je povedal.

Prebivalci Anhovega so konec avgusta letos znova opozorili na lesni prah, ki naj bi izhajal iz proizvodnje, zaskrbljeni so bili tudi zaradi sežiganja lesnih ostankov. Bačar je v zvezi s tem dejal, da ostanek res sežigajo, vendar pri tem spoštujejo normative.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!