Kolikšne bodo nove cene bencina in dizla: prihaja občutna sprememba

Gospodarstvo 01. Dec 202312:55 14 komentarjev
Bencinska črpalka Petrol
Foto: Denis Sadiković/N1

V torek se bodo spet spremenile cene goriva. Vozniki bodo za poln rezervoar odšteli občutno manj.

V torek prihodnji teden se bodo spet spremenile cene goriva. Vlada je sicer v četrtek znižala trošarine in najvišje dovoljene marže za bencin in dizelsko gorivo, kar naj bi po njihovih besedah prineslo znižanje prodajnih cen goriva ter posledično na znižanje inflacije.

Pri časniku Finance so izračunali, da bodo cene goriva od 5. decembra občutno nižje od trenutnih. Pri izračunu so upoštevali tudi že omenjeno vladno odločitev o znižanju trošarin in marž.

Kot so izračunali, se bo bencin pocenil na približno 1,43 evra, dizel pa na nekaj manj kot 1,48 evra. Liter bencina in dizelskega goriva bi v tem primeru stala najmanj od julija letos. Vozniki bi morali v tem primeru za 50-litrski rezervoar bencina odšteti 71,5 evra oziroma 74 evrov za dizelsko gorivo.

Danes je treba za liter bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja odšteti 1,508 evra, za dizelsko gorivo pa 1,544 evra. Liter bencina bi bil tako lahko od torka cenejši za dobrih sedem centov, liter dizelskega goriva pa za dobrih 6 centov. Pri 50-litrskem rezervoarju bodo vozniki prihranili od 3 do 4 evre.

Medtem pa trošarine in marže za kurilno olje ostajajo nespremenjene. Pri Financah zato pri ceni za liter kurilnega olja ne pričakujejo večjih sprememb – ostal naj bi na ravni 1,13 evra, kar je najnižje od julija letos, so še izračunali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje