Zadnja vremenska napoved: koliko snega bo zapadlo

Slovenija 01. Dec 202311:07 1 komentar
Napoved Arsa za soboto
Foto: Arso

Snega bo manj od prvih napovedi – v Ljubljani bo denimo zapadlo do največ pet centimetrov. Je pa Agencija RS za okolje (Arso) zaradi obilnejših padavin za soboto izdala oranžno meteorološko in hidrološko opozorilo. Razlivale se bodo predvsem reke v Posočju in okolici Bohinja.

Meja sneženja se bo danes sredi dneva začela spuščati in popoldne bo dež začel prehajati v sneg do nižin. Ker bodo tla posebej v nižinah razmeroma topla, se snežinke najverjetneje ne bodo obdržale, je za N1 povedala dežurna meteorologinja na Arsu Eva Bezek.

Najprej bo začelo snežiti na severu države, v Alpah in na Koroškem, nato se bo meja sneženja začela spuščati. Več snega bo zapadlo v višjih legah, še posebej na Gorenjskem. Okoli 18. ure se bo sneženje lahko začelo tudi na Dolenjskem in Notranjskem. “Bo pa to rahlo sneženje v noči na nedeljo popolnoma ponehalo in čaka nas sončna nedelja,” je dejala Bezek.

V nekaterih dolinah na Koroškem bi lahko zapadlo tudi do deset centimetrov snega, v Ljubljani pa za zdaj kaže na največ pet centimetrov snega.

V nedeljo in ponedeljek bodo zaradi hladne fronte ugodne razmere, da bi se sneg ponekod še lahko obdržal. V torek in sredo bo že topleje, ko bodo nove padavine.

Večje težave kot sneg bo predstavljalo obilno deževje

Bo pa danes – predvsem na severozahodu države – intenzivno deževalo. Zapade lahko od 150 do 200 milimetrov dežja, krajevno tudi več. Padavine so bile prisotne že v današnji noči, predvsem v porečju Kolpe in na Vipavskem, kjer se, kot smo poročali, reka Vipava že razliva.

Hidrolog na Arsu Andrej Golob je za N1 opozoril, da bo danes in soboto padavin največ v zgornjem Posočju in okolici Bohinja. Tam bodo tudi močno naraščale reke. “Pričakujemo, da se bodo nekatere reke, med njimi Sava Bohinjka, razlivale na običajnih območjih,” je povedal Golob.

Čeprav bodo padavine na območju zgornje Gorenjske obilnejše, ne pričakujejo večjih poplavljanj. Reke se bodo v soboto čez dan, predvsem pa proti večeru, vrnile v svoje struge. Možnost razlivanja dopuščajo tudi za nekatere reke v osrednji Sloveniji.

Poplavljajo lahko Sava Bohinjka in Sava v zgornjem toku, reke v zgornjem in srednjem Posočju ter reke v predalpskem svetu, kot sta Idrijca in Sora. Kasneje pričakujejo tudi razlivanje Krke in Save v spodnjem toku.

Manj padavin pričakujejo na območju Kamniške Bistrice ter savinjske in koroške regije.

Zaradi velike namočenosti je Golob opozoril na možnost pojavljanja zemeljskih plazov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje