Hekerji od HSE za zaklenjene datoteke zahtevajo odkupnino v bitcoinih

Slovenija 29. Nov 202319:37 6 komentarjev
HSE
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

V Holdingu Slovenske elektrarne naj bi res prejeli zahtevo hekerjev za odkupnino. Za vsak gigabajt zaklenjenih datotek naj bi hekerji, ki so v informacijski sistem HSE vdrli prejšnji teden, zahtevali en bitcoin, poroča TV Slovenija. Na HSE so se po posvetu z varnostnimi organi odločili, da zadeve za medije ne bodo komentirali, so sporočili za N1.

Hekerji, ki so prejšnji teden napadli informacijski sistem Holdinga Slovenske elektrarne, naj bi res poslali zahtevo za odkupnino, poroča Televizija Slovenija. Po neuradnih informacijah televizije so na HSE prejeli zahtevek, ki naj ga skupina plača v kriptovaluti bitcoin.

Za vsak gigabajt zaklenjenih dokumentov naj bi hekerji zahtevali en bitcoin, ki je po zadnjem tečaju vreden dobrih 34 tisoč evrov. Koliko podatkov so napadalci zaklenili, ni znano.

Na HSE so za N1 dejali, da so se po posvetu z varnostnimi organi odločili, da zadeve za medije ne bodo komentirali. Da so hekerji na HSE poslali zahtevek za odkupnino, so na TV Slovenija sicer poročali že v ponedeljek, a so v HSE takrat to informacijo za N1 zanikali.

Uradne ugotovitve, ki jih je v soboto z mediji delil direktor urada vlade za informacijsko varnost Uroš Svete, kažejo, da so na HSE nepooblaščen vstop v sistem prvič zaznali v noči s srede na četrtek in ga po prijavi skušali zamejiti. Napad se je nato ponovil in okrepil v noči s petka na soboto.

Kot smo poročali, so napadalci kompromitirali sistem in vanj nepooblaščeno vstopili ter zaklenili nekaj datotek. Kot kaže, je šlo za napad z izsiljevalskim virusom, med katere po besedah Sveteta uvrščajo tudi primere, ko hekerji zaklenejo dostop do podatkov, potem pa zahtevajo odkupnino za ponoven dostop do podatkov. V HSE so v torek ocenili, da zaradi kibernetskega napada ne bodo utrpeli večje poslovne škode.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje