Hrvati v šoku zaradi cen v Sloveniji: “Čakaj, a so se zmotili?”

Gospodarstvo 23. Apr 202306:00 2 komentarja
Hrana, pica, študentski boni
PROFIMEDIA

"Čakaj, a so se zmotili," se je po izstavljenem računu v eni od celjskih restavracij spraševala Hrvatica. A hrvaški guverner centralne banke vztraja, da je prepričanje o skoku cen na Hrvaškem zaradi prevzema evra le mit.

V zadnjem času številne Slovence, ki se odpravijo na Hrvaško, še zlasti v obmorske kraje, pa tudi Hrvate, ki kupujejo doma, jezijo visoke hrvaške cene. A s povsem drugačnimi vtisi iz Slovenije odhajajo nekateri Hrvati.

Svojo izkušnjo iz restavracije v Celju je delila tudi hrvaška novinarka portala Net.hr, ki je med prazniki obiskala knežje mesto. “Na velikonočni ponedeljek sem z ekipo obiskala ljubko Celje,” je zapisala in nadaljevala, da so si po obisku mestnega jedra privoščili kosilo: “Nato je sledil šok … a pozitiven,” je zapisala.

Četverico, ki je poleg pijače in glavnih jedi naročila še dve predjedi, je pozitivno presenetil znesek na računu. “Čakaj, ali so se morda zmotili,” je presenečeno opisala svoj odziv. Preverili so, ali je bilo na računu vse, kar so naročili.

“Torej štiri glavne jedi, dve predjedi, pivo, ledeni čaj in liter mineralne vode. Za to smo odšteli 58,10 evra,” je strnila in poudarila, da bi na Hrvaškem to lahko stalo tudi precej več. V nadaljevanju je svojim hrvaškim sledilcem še podrobneje opisala cene: “Velika pica je stala 7,30 evra, za mineralno vodo smo odšteli 3,9 evra, za domači ledeni čaj pa 2,90 evra.” Ocenila je še, da so na osebo plačali 13 evrov. “Zagotovo še pridemo,” je sklenila zapis.

Na drugi strani so socialna omrežja vse bolj polna zapisov Slovencev, pa tudi Hrvatov, ki se pritožujejo nad visokimi cenami zlasti na Jadranu. Denimo Slovenca, ki je v Hrvaški Istri za pico odštel 13 evrov, za ledeni čaj in naravni sok štiri evre in za liter mineralne vode 5,5 evra.

Po tem, ko je Hrvaška 1. januarja letos uvedla evro, tudi prebivalci obmejnih slovenskih mest, kot so Brežice, Lendava in Rogaška Slatina vse pogosteje opažajo Hrvate, ki nakupe opravijo v slovenskih trgovinah. “Napolnili smo avto in ne bo nam treba priti naslednjih mesec dni. V Zagrebu bi za to vse gotovo plačali 100 evrov več,” je za N1 povedal eden od Hrvatov, ki smo ga srečali v eni od brežiških trgovin.

A hrvaški guverner centralne banke Boris Vujičić, ki se je pred dnevi mudil v Sloveniji, vztraja, da večjih sprememb ni bilo. “Mit” o rasti cen zaradi evra pa bo vsekakor težko razbiti, je povedal.

Guverner trdi, da so takoj po prevzemu evra analizirali učinke na rast cen in ugotovili so, da je bil vsega 0,4 odstotne točke. Da pa so negativni učinek zaznali zlasti v storitvenem sektorju, denimo v gostinstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje