Zgodovinski trenutek za Hrvaško (VIDEO)

Svet 31. Dec 202218:52 > 01. Jan 2023 11:45 1 komentar

Na hrvaški strani mejnega prehoda Obrežje je nekaj sekund pred polnočjo skozi mejni nadzor zapeljal še zadnji avtomobil. Nato sta hrvaški minister Davor Božinović in slovenska ministrica Sanja Ajanović Hovnik dvignila zapornico in sprostila prehod meje, s čimer je Hrvaška vstopila v schengen. "Odprli smo vrata Evropi brez mej," je dejal Božinović. Hrvaška je opolnoči prevzela tudi evro, a prehod so spremljali številni nedelujoči bankomati, prav tako so nekatere banke že onemogočile delovanje svojih aplikacij.

“Nocoj slavimo nov dan, novo leto in novo Evropo s Hrvaško v schengnu. Ni več mej, ki so predolgo obstajale med nami in našimi sosedi /…/ Zaradi tega je današnje dejanje več kot zgolj ukinjanje mejnega nadzora. Gre za končno potrditev naše evropske identitete, za katero so se borile in jo tudi izborile generacije Hrvatov,” je v izjavi za medije ob dogodku dejal hrvaški notranji minister Božinović.

Zahvalil se je slovenski ministrici za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Ajanović Hovnik in ostali slovenski delegaciji z v. d. generalnega direktorja policije Boštjanom Lindavom na čelu, da so se udeležili tega za Hrvaško zelo pomembnega dogodka.

Tudi ministrica Ajanović Hovnik je vstopu Hrvaške v schengen pripisala zgodovinski pomen. Poudarila je, da je Slovenija enako pot prehodila pred 15 leti in da so spomini na to še vedno živi. “Vemo, kako pomemben dogodek to predstavlja hrvaškemu narodu. In če smo pred dobrimi 30 leti simbolično postavljali meje, jih tokrat umikamo,” je dejala.

Umik nadzora z meje po njenih besedah ne pomeni, da se bo varnost poslabšala. “V obeh državah smo se temeljito pripravljali na ta trenutek, sodelovanje pa bomo še poglobili,” je dejala.

Simbolično umaknili plošče

Po skupni izjavi za medije, za katero je med novinarji in snemalci vladalo veliko zanimanje, so predstavniki obeh delegacij in policij simbolično umaknili plošče obmejne policije na obeh straneh meje. Načelnika obeh obmejnih policij pa sta se pozdravila in se drug drugemu zahvalila za sodelovanje.

Z ukinitvijo nadzora na hrvaško-slovenski meji se bo na slovenski strani sprostilo okoli 1500 policistov. Večina teh bo začasno premeščenih, pri čemer bodo ostali v enotah, kjer so bili že zdaj. Še naprej se bodo tudi ukvarjali z mejnimi zadevami, je povedal vodja sektorja mejne policije na Generalni policijski upravi Peter Skerbiš.

Hrvaška vstopila v schengen
Borut Živulovič/BOBO

Prost pretok prek meje

Z vstopom Hrvaške v schengensko območje se je spremenil režim prehajanja meje med državama. Na kopenski meji se je prenehala izvajati mejna kontrola, preko mejnih prehodov je omogočen prost pretok prometa. Vsi potniki lahko mejo prestopijo kjer koli, še vedno pa morajo imeti s seboj veljavni osebni dokument. Nadzor na letališčih bo Hrvaška za potnike, ki potujejo znotraj schengna, odpravila 26. marca, ob uveljavitvi poletnega letalskega voznega reda.

Hrvaška vstopila v schengen: kaj se spreminja za potnike iz Slovenije? 

Na obisk na Hrvaško danes prihaja tudi predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. Skupaj s predstavniki hrvaške vlade si bodo opoldne na mejnem prehodu Obrežje ogledali delovanje novega režima ob prestopu meje, na slovenski strani pa se bo von der Leyen srečala tudi s slovensko predsednico Natašo Pirc Musar.

Prehod na evro

Hrvaška je danes poleg pridružitve schengenskemu prostoru postala še 20. članica evrskega območja. Plačevanje v kunah bo mogoče do vključno 14. januarja, od 15. januarja pa izključno v evrih. Hrvaška vlada in banke so v minulih dneh pozivale državljane, naj se oskrbijo z gotovino v evrih, saj do 15. januarja ne bodo delovali vsi bankomati.

Prva sta evre na bankomatu že ponoči dvignila finančni minister Marko Primorac in guverner hrvaške centralne banke Boris Vujčić. Hrvaški premier Andrej Plenković pa bo na Trgu bana Jelačića v prestolnici odpeljal na kavo predsednico Evropske komisije ter račun poravnal s kovanci za evro.

Novo članico območja evra je pozdravila tudi Evropska centralna banka (ECB). “Hrvaško pozdravljam v evrski družini in za mizo sveta ECB v Frankfurtu,” je danes dejala predsednica centralne banke Christine Lagarde. “Hrvaška se je zelo trudila, da je postala 20. članica območja evra in uspelo ji je,” je dodala.

Hrvaški finančni minister in guverner hrvaške centralne banke sta sicer tik pred uvedbo evra še enkrat opozorila državljane, da si priskrbijo gotovino, saj bo med novoletnim vikendom začasno onemogočeno kartično poslovanje ter dvigi gotovine na bankomatih.

Nedelovanje bančnih kartic naj bi sicer trajalo od nekaj minut do nekaj ur, na silvestrovo je bilo delujočih le 1.300 bankomatov, ki so še izplačevala kune. Na prvi dan novega leta pa bo delovalo že okoli 2.700 bankomatov, ki bodo izplačevali izključno evre.

Hrvaška centralna banka je sicer že pred tem opozorila, da bo ob prehodu na evro onemogočeno tudi internetno bančništvo.

Hotelirji in gostinci še niso popolnoma pripravljeni

Nekateri hotelirji in gostinci, kljub vsem pripravam, na vstop v evro tik pred zdajci še niso bili pripravljeni. Tako je direktorica splitskega hotela Nevena Čikeš za N1 Zagreb pred dnevi dejala, da še nimajo urejenega vsega za nemoteno menjavo valute. “Zamenjali smo gotovino in kupili kovance, a težko rečem, da smo pripravljeni. Gostje bodo namreč naslednjih 15 dni lahko plačevali v kunah, mi pa jim bomo vračali evre. Mislim, da bo prišlo do pravega kaosa,” je dejala.

Kune bodo tako sčasoma izločene iz plačilnega prometa, ob čemer se na Hrvaškem že tudi sprašujejo, kaj narediti s kovanci in bankovci milijard hrvaških kun. Bankovcev ne bodo zažgali, ker bi bilo to okolju škodljivo, pač pa jih bodo razrezali na milimetrske trakove in jih pretvorili v gradbeni materil, zato se kaj lahko zgodi, da o v prihodnosti kdo na Hrvaškem živel v stavbah, zgrajenih iz bankovcev hrvaških kun. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje